Karem Villaflor, a la recerca de la salut vaginal i qualitat de vida de la dona

Karem Villaflor és doctora en Ginecologia Funcional i Regenerativa i acaba d’incorporar-se a l’equip de l’àrea de ginecologia de Dermandtek. Compta amb una sòlida experiència en el tractament de patologies com la incontinència urinària, atròfia vaginal o la síndrome de relaxació vaginal, entre d’altres, que tracta amb un làser d’última generació o amb àcid hialurònic, amb uns resultats espectaculars. 

Foto: McGrau
On ha realitzat la seva carrera professional?

Fa 12 anys que treballo a la Clínica Teknon a Barcelona, al departament de ginecologia funcional i regenerativa, on també m’ocupo de tècniques de reproducció. A partir d’aquest mes de febrer tinc consulta a Dermandtek.

Quines patologies tracta?

Bàsicament tracto problemàtiques com la síndrome de relaxació vaginal, la incontinència urinària lleu o moderada, la sequedat vaginal i el liquen vulvar, entre d’altres, així com el tractament de cicatrius vulvars doloroses i les malalties de transmissió sexual. Per exemple, la sequedat vaginal és conseqüència de l’atròfia vaginal en dones menopàusiques, tot i que també passa en dones que han patit malalties com el càncer de mama. No es poden tractar amb hormones, i llavors s’imposa un tractament alternatiu amb  el làser i l’àcid hialurònic. Tenim moltes pacients que acudeixen a nosaltres per la incontinència urinària, que es dona en persones que quan fan esforços excessius se’ls escapa l’orina. Quan el grau és lleu o moderat, fem el tractament amb làser, que dona molts bons resultats. Amb tot, els casos greus requereixen cirurgia. Existeixen malalties que no són infreqüents i a vegades difícils de diagnosticar com el liquen vulvar que, si no es tracta, pot tenir conseqüències greus, com la pèrdua dels llavis menors o el tancament de la vagina. Cal un bon diagnòstic, perquè sovint la gent es pensa que les picors i les irritacions són una cosa normal, i no és així. En definitiva, la nostra finalitat és millorar la qualitat de vida de la dona.

“El làser bioestimula el teixit, genera col·lagen i més vascularització, per tal de reconstituir el teixit i la mucosa perduda”

Quins tractaments aplica?

Aquestes patologies les tractem amb làser ginecològic, àcid hialurònic i/o PRP (Plasma Ric en Plaquetes).

Són dolorosos els tractaments?

Aquests tractaments són ambulatoris, fem teràpia amb làser intravaginal i també en la zona de la vulva. El làser no necessita anestèsia, tot i que podem aplicar alguna crema anestèsica en algun cas, però no és dolorós. El làser bioestimula el teixit, genera col·lagen i més vascularització, per tal de reconstituir el teixit i la mucosa perduda; i això afavoreix l’efecte de tensat vaginal. L’àcid hialurònic requereix anestèsia local,  perquè infiltrem directament el producte a la vagina o en zones de cicatrius. Pel que fa al PRP, utilitzem la sang de la pacient, com es fa en la cirurgia estètica, per obtenir  plasma ric en plaquetes i factors de creixement. Després tornem a injectar la sang en la zona de la mucosa vaginal o vulvar. L’objectiu és el mateix que el dels altres tractaments, regenerar i estimular els teixits.

“Sovint la gent es pensa que les picors són una cosa normal, i no és així”

A quin públic us adreceu?

La majoria de les pacients són dones amb menopausa i també dones amb problemes postpart o amb seqüeles de tractament del càncer amb quimioteràpia. Cal corregir aquestes problemàtiques com més aviat millor, per evitar que empitjorin.

Què els diria a les persones que senten vergonya per reconèixer aquests problemes i dubten en tractar-se?

Que no tinguin gens de por d’acudir a nosaltres, sempre aconseguim tenir un elevat grau d’empatia i de confiança amb les pacients. No han de tenir gens de vergonya si tenen incontinència d’orina o sequedat vaginal, que avui en dia són patologies corrents i que tenen tractament.