Martímotos obre un nou local destinat al client adventure

Situat a l’Av. Santa Coloma 87, a Andorra la Vella, el nou local de Martímotos compta amb més de 800 metres quadrats destinats a la venda d’equipament i tota mena d’accessoris per a motoristes off road, i ofereix un nou servei, el primer taller Touratech al país. Hem parlat amb el fundador de l’empresa, Martí Martínez Ferri, amb el seu fill, Martí Martínez Márquez, director de l’establiment, que ens han explicat alguns detalls de la nova obertura així com dels inicis del negoci familiar, i amb Vanessa Pla, responsable del Customer Service de Martímotos.

Fa molt poc temps heu obert un nou espai a l’Av. Santa Coloma…

Martí Martínez: Sí, es tracta de la quarta botiga oberta al país i la vuitena de Martímotos. Al local que ja estava funcionant, a l’Av. Santa Coloma 85, hem afegit un nou saló, just al costat, al número 87, amb més de 800 metres quadrats, que s’especialitza en la conducció de moto Trail Adventure i Trails Off road. Tot amb l’objectiu de diferenciar el mercat en funció dels tipus de conducció i perfil del client. És a dir, hem incorporat a l’univers racing, un espai exclusiu per al client adventure, que té necessitats diferents. Crec que, justament, el secret dels punts de venda Prèmium és l’especialització. La Marta Domínguez és qui regenta aquest nou espai. Ella té 25 anys d’experiència en el sector, treballa des de fa 5 anys amb nosaltres i és l’encarregada d’assessorar i guiar als nostres clients durant el procés de compra.

Un dels al·licients del nou local de Martí Motos és el taller Touratech…

Vanessa Pla: Sí, Xavi Ruiz és el muntador oficial del taller Touratech al país. Ell és responsable de muntar tota classe d’accessoris, sigui cobrecàrter, defenses de motor o de carenat, protectors per a les llums, també per als dipòsits de l’oli dels frens, així com per exemple els fars antiboira, seients, reposapeus, ampliacions de cavallet… fins a tota mena de maletes i equipatge de moto, necessaris per fer un viatge més llarg. També fa certificats de taller si cal, per tal d’afegir tota la informació a la carta groga de la moto. Ens especialitzem en motos de muntanya, off road, també conegudes com a motocicletes adventure, però atenem tota mena de clients. El taller obre de dilluns a dilluns i treballa amb cita prèvia, amb tal de garantir la disponibilitat del muntador. De moment, el servei està funcionament molt bé i ajudem a molta gent de fora, que arriba al país, sobretot, els caps de setmana. Generalment, en dues hores, tot depenen de l’accessori que el client seleccioni, el muntatge està enllestit.

Hi ha una àrea de Martímotos dedicada especialment a l’atenció al client?

Vanessa Pla: Sí, tenim la nostra àrea de Customer Service, de la qual soc responsable. Soc part de Martímotos des de l’any 2004, per tant, conec molt bé el funcionament del negoci. En aquest sector ens encarreguem de donar  el suport i l’assistència  que necessiten els nostres clients per resoldre qualsevol pregunta o problema que puguin tenir relacionat amb els nostres productes o serveis, i que ens arriben pels diferents canals, trucades telefòniques, xarxes socials, correu electrònic o pel mateix lloc web. Des del sector gestionem també les garanties, processem les comandes sigui de peces o accessoris, així com el seu seguiment, oferim informació detallada dels nostres productes i serveis, coordinem les devolucions i fem el seguiment post-venda. És una àrea que prioritza el client, per tal de garantir la satisfacció de les seves necessitats.

Treballeu amb marques Prèmium?

Vanessa Pla: Pel que fa a marques tenim un ampli ventall d’opcions. A banda d’Alpinestars i Dainese, destaca Rev’it, una firma amb 25 anys d’història en el mercat, referent en el món de la moto i amb presència en més de 70 països en el món. A totes les nostres botigues, el client tindrà la possibilitat de comparar, no només preu, sinó la qualitat i els materials, sigui d’un casc, jaqueta o accessori. Perquè les marques fan el mateix, però cadascuna amb el seu toc distintiu. A la nostra web, els clients tenen a disposició tot el catàleg de marques amb què treballem i també tots els nostres productes. 

Continua sent competitiu comprar a Andorra i no al país veí?

Martí Martínez: Sí, per a la gent d’Andorra comprar al país encara és avantatjós. El client andorrà, per exemple, busca cascos o accessoris de gamma alta, i tot i que tinguin un preu alt, amb la diferència d’impostos, continuen surtin molt més a compte que a Espanya. El mateix li passa al client espanyol, que troba a Andorra bons preus, una diferència de 20 o 30% en relació amb Espanya, i sobretot, major qualitat de productes i marques.

Com ha estat la rebuda de la nova botiga per parts dels clients?

Martí Martínez: El balanç és molt positiu. Hem fet l’obertura de la quarta botiga de Martímotos en un període de gran afluència de gent al país, el 7 de juliol, tot coincidint amb l’inici de la temporada d’estiu, i, la veritat és que no ens podem queixar. El nostre principal client és de fora, sobretot, d’Espanya i França, però tenint en compte que fa dos mesos que hem obert, encara ens falta arribar a molta més gent que, a poc a poc, descobrirà que, a banda dels equipaments i accessoris dels motoristes, també fem el muntatge dels accessoris, que serveixen per posar a punt la moto per cada aventura, viatge o escapada.

Quan tot va començar, imaginàveu que la marca s’expandiria fora de les fronteres andorranes?

Martí Martínez: Sí, tot i que ha estat un creixement progressiu. El meu pare va ser qui va posar la primera pedra, en obrir Elite 70, la primera botiga de venda de motos Bultaco al país. Més tard, cap a l’any 1972, hi va veure la llum Martímotos. Ell i el meu avi eren uns apassionats de la moto i obrir la primera botiga va ser per ells un somni fet realitat.

Hi ha una anècdota que ha marcat l’inici de Martí Motos, que seria bo que l’expliqués el fundador de l’empresa…

Martí Martínez Ferri: Sí, quan vam obrir el primer local de Martímotos, tot estava a punt, menys la portada d’entrada al local, que no havia arribat. Per això, vam posar una porta de fusta amb un cadenat, però com no em fiava de ningú en aquell moment, i sabent que d’una sola puntada la porta podia caure, vaig passar la nit a la botiga amb una escopeta. Andorra era segura, però era més que tot per assegurar que ningú es passi de la ratlla. Fa 50 anys, l’avantatge i la clau del creixement de la botiga va ser la gran diferència de preus que hi havia en relació amb Espanya. En aquell moment, ens dedicàvem a importar material d’Itàlia, perquè la majoria de productes venien de França. Nosaltres vam trencar una mica la llança, portant material italià. Gairebé 60 anys després, puc dir que sento una gran satisfacció perquè l’empresa ha crescut moltíssim, gràcies a la feina dels meus fills i de la Vanessa Pla, que és la responsable del Customer Service  de Martímotos. Amb aquest local a l’Av. Santa Coloma 87, Martí Motos té 8 botigues, 4 a Andorra i 4 a Espanya.

A banda de l’activitat a les botigues al país i a Espanya, Martímotos patrocina el seu propi team, i està treballant per desenvolupar nous esdeveniments al país, és així?

Martí Martínez: Sí, des del 2012 tenim el nostre propi team de competició, especialitzat en carreres urbanes, que són proves molt perilloses, com la de l’illa de Man. Aquesta cursa és coneguda per la seva espectacularitat i alhora per la seva perillositat. Abans formava part del campionat del món, però, justament, per la seva perillositat es va treure. Tot i això, a partir del 2023 hem abandonat aquest tipus de circuit i ens hem centrat en Endurance. Enguany, hem quedat 3r, però l’any passat vam guanyar les 24 hores a Montmeló. Són carreres de nivell mitjà, amb un esperit molt més familiar, en el límit entre l’amateur i el professionalisme. A banda de ser patrocinadors del team, de cara als mesos vinents, tenim previst fer alguns esdeveniments amb gent reconeguda del món del motociclisme, que ens ajudi a donar més visibilitat a la marca. A més, la nostra voluntat és crear sinergies amb algunes empreses i comuns del país per promocionar esdeveniments, com el MOTAND, que es va fer durant el mes de juliol, just al costat de la nostra botiga.