“Endinsant-nos a Bomar Vins”

Des dels seus humils inicis l’any 1937, quan comercialitzaven vins i olis al país, Bomar ha anat creixent fins a convertir-se en un referent en l’àmbit de la importació i comercialització de vins, cervesa, espirituosos, begudes en general i productes alimentaris.

La gamma de productes que comercialitza l’empresa està formada per grans marques líders en el sector mig-alt, sent els vins l’origen del naixement de Bomar en aquella Andorra a les portes de la Segona Guerra Mundial i, avui dia, puntal estratègic de l’aportació de valor al mercat andorrà.

Bomar construeix, i manté des de fa més de cinc dècades, relacions professionals i personals amb productors de primer nivell, a través de les quals garanteix al mercat andorrà la disponibilitat d’un ampli ventall de vins on destaca el prestigi i una qualitat diferencial, amb un rang de preus ampli per a tots els propòsits. A més a més, inverteix de forma continuada en la formació de tot el sector professional, però també als privats interessats, per poder aportar un destacat valor afegit al país.

Un dels seus èxits ha estat l’estratègia a llarg termini per a transformar les cartes de vins de la restauració andorrana fins a dur-les a un nivell elevat d’internacionalització. Un canvi que ha ajudat al fet que l’oferta gastronòmica del país sigui, any rere any, més valorada pels visitants estrangers. A més a més, Bomar és una empresa que evoluciona al ritme de les innovacions tecnològiques i, la darrera implantació al mercat, ha estat l’aplicació de venda en línia del seu portfoli per al canal professional de restauració, on el client pot fer la comanda de reposició i explorar nous productes a introduir al seu negoci, mantenint un xat amb el seu comercial assignat.

“Essència viticultora, treballar amb visió estratègica a 20 anys vista i amb els peus sobre el terreny”

Fitxa personal:

Mario FORICHER

D’on ve la seva passió pel vi?

  • La seva feina en el sector de la restauració i de l’hoteleria el va fer endinsar en el món dels vins, un àmbit que l’apassiona.

Formació i trajectòria:

  • Sommelier a l’Escola Superior d’Hostaleria de Sevilla.
  • Integrant de l’equip argentí en concursos mundials de tast a cegues organitzats per “La revue du vin de France”. (2014 a 2017).

Trajectòria professional a Bomar:

  • Treballa a Bomar des del 2013.
  • Responsable de la secció de vins de Bomar i formador.

Emmanuel LÓPEZ

D’on ve la seva passió pel vi?

Va néixer a Palmira, un poble de Mendoza,  província de l’Argentina, on el vi forma part del seu dia a dia. Als seus 15 anys es va decantar per fer un batxillerat orientat a la viticultura, a Don Bosco.

Formació:

  • Stage a la l’Université du Vin – Suze la Rousse (2015)
  • WSET II (Wine & Spirit Education Trust) (2016)
  • Sommelier a l’Escola Superior d’Hostaleria de Sevilla (2017).
  • Master en enologia per la Universidad San Jorge (2022)
  • WSET III (Wine & Spirit Education), en curs.

Trajectòria professional a Bomar:

  • Abans de Bomar va treballar com a comercial a Marquet.
  • El 2018 es va sumar a l’equip de Bomar, a la secció de vins.
  • Actualment, responsable de la secció, enfocat a la restauració, i formador.

Quines són algunes de les habilitats clau que considereu essencials per ser un bon sommelier?

Emmanuel: Els pilars bàsics són la constància, el pensament crític i l’aprenentatge continu, ja que hem de ser autodidactes per aprendre d’aquest món, que és infinit. La passió també juga un paper important a l’hora de fer i de transmetre els nostres coneixements. Crec que són aspectes fonamentals per poder oferir al client allò que li agrada, i no el que ens agrada a nosaltres.

Mario: Com no deixa de ser una professió que presta servei, no hem de prioritzar els gustos personals per sobre de les tendències o gustos d’altres, però sempre amb criteri i acompanyat d’una constant formació.

Expliqueu-nos una mica com heu anat evolucionant dins de Bomar…

Mario: Com la filosofia del món del vi a Bomar està molt arrelada, això ens permet que puguem presentar un pla anual de viatges a cellers, fires o formacions, entre altres, la qual cosa ens ajuda moltíssim a estar sempre al dia i a no deixar d’aprendre i de formar-nos.

Emmanuel: Fa cinc anys que estic treballant a Bomar i crec que no hi ha hagut un moment per avorrir-se. Hem aconseguit mantenir i superar la bona inèrcia que el departament de vins portava fins al moment amb tot l’equip comercial, gràcies també al treball previ del Mario. A més, he pogut aportar el meu coneixement i experiència adquirida, malgrat haver viscut una pandèmia.

Com veieu el panorama actual de la indústria del vi? Hi ha tendències emergents que us cridin l’atenció?

Emmanuel: La veritat és que la indústria del vi al mercat andorrà és molt particular, els canvis solen ser més lents, encara que constants. Així i tot, veiem grans oportunitats quant a importació de vi de països i zones oblidades com ara Itàlia, Argentina, Nova Zelanda, Sud Àfrica i, fins i tot, França. D’altra banda, els nostres clients més professionalitzats exigeixen una constant innovació també en aquest sector, per la qual cosa cal no oblidar-se de les noves tendències en aquest àmbit. Finalment, també m’agradaria destacar com estan evolucionant els vins escumosos com ara el Champagne, i països com Itàlia, que estan evolucionant molt en aquesta matèria.

Mario: El vi és una de les begudes que mai ha deixat de créixer, tant en el consum, com en zones de producció. En l’actualitat es produeix vi en zones que fa anys eren impensables. Però, les tendències que més em criden l’atenció estan relacionades amb el vi sense alcohol i el vi en llauna, malgrat que aquestes maneres de produir vi et fan pensar que es perd una mica el romanticisme d’una cultura molt arrelada.

Quin és el consell més valuós que heu rebut al llarg de la vostra carrera i que voldríeu compartir amb aquells que aspiren a convertir-se en sommeliers?

Mario: Un dels consells que més m’agrada donar és “MAI DIGUIS QUE UN VI ÉS DOLENT”. Pot ser que t’agradi més o menys, però quan ets conscient de tota la feina que hi ha darrere de cada ampolla, com ara temps, esforç, passió… ens ho hem de pensar molt més a l’hora de valorar-lo.

Emmanuel: Que el millor vi és el que està per arribar.

Teniu alguna anècdota interessant o memorable de la seva carrera com a sommeliers?

Mario: Aquesta és molt graciosa! Un company del departament comercial em va traslladar la queixa d’un client que havia tastat el vi que li havíem proposat per a la seva carta i la resposta va ser: “AQUEST VI ÉS DOLENT!”. Dies més tard, sense parlar del tema, vaig agafar una ampolla buida, d’un vi molt reconegut per tothom, i la vaig omplir amb el vi que suposadament era molt dolent, i la resposta va ser: “AQUEST SÍ QUE ÉS UN BON VI!”. La conclusió va ser que moltes vegades ens deixem influenciar per etiquetes i comentaris, per sobre dels nostres gustos.

Emmanuel: Tinc unes quantes anècdotes, però la que més m’ha marcat és la del meu primer dia al celler, l’any 2000. Tenia unes expectatives molt altes, però em passava els dies rascant etiquetes mal enganxades. Sens dubte, això m’ha servit per entendre molt més aquest món.