T’imagines un estiu sense dependre de les ulleres o lents de contacte?

Descobreix les possibilitats que t’ofereix la cirurgia refractiva.

Si portes ulleres, probablement has experimentat la incomoditat de dependre d’elles per a realitzar certes activitats quotidianes, sobretot, de cara a l’estiu, quan més ens ve de gust gaudir de la platja, la piscina i les vacances sense limitacions. “Una cosa tan quotidiana com trobar la tovallola en sortir de l’aigua pot convertir-se en un hàndicap per a les persones amb miopia o mala visió des de lluny”, destaca el Dr. Carlos Barrios, director mèdic i expert en cirurgia refractiva de l’IMO Grup Miranza. Els pacients que acudeixen a les seves consultes també destaquen la frustració de no veure la cara de qui et parla mentre t’estàs banyant, sentir que t’estàs perdent la bellesa del paisatge o que no pots gaudir d’activitats com el busseig, el surf o la navegació. Sense oblidar haver de portar en la bossa no només les ulleres normals, sinó també les ulleres de sol graduades i, sovint, l’estoig i els líquids de conservació de les lents de contacte.

Atenció a l’ús de lents de contacte en platges i piscines!

Segons adverteix l’oftalmòleg, “usar lents de contacte a la platja o en la piscina, així com per a qualsevol esport aquàtic, està totalment desaconsellat. Moltes vegades els pacients ho banalitzen i no li donen major importància, perquè no saben que a l’aigua hi ha microorganismes com ara l’Acanthamoeba, ja que la infecció en portadors de lents de contacte poden acabar perforant la còrnia en menys de 24 h i requerir un trasplantament, si no es tracta a temps i adequadament”. A la mala pràctica de banyar-se amb les lents de contacte també se suma la falta d’higiene de les mans a l’hora de posar-se/llevar-se les lents de contacte”.

Làser o lent intraocular: solucions per a dir adeu a ulleres i lents de contacte

La cirurgia refractiva abasta diferents tècniques que permeten corregir defectes visuals, com la miopia, hipermetropia, astigmatisme i vista cansada o presbícia, i prescindir de les ulleres o lents de contacte. Una de les més populars és la cirurgia làser, que és l’opció idònia fins als 45-50 anys, i en casos de graduacions moderades, de fins a 8 diòptries de miopia, 6 d’hipermetropia i 5 d’astigmatisme.

El làser actua sobre la còrnia per a modificar la seva curvatura i aconseguir que les imatges s’enfoquin correctament. Es tracta d’un procediment de curta durada i recuperació ràpida que permet reincorporar-se al treball en pocs dies i gaudir de l’estiu sense ulleres. La intervenció es realitza amb anestèsia tòpica i sense necessitat d’ingrés, la qual cosa redueix els riscos i facilita una ràpida recuperació.

Per a persones majors de 45-50 anys, o amb defectes refractius elevats, s’opta per la implantació d’una lent intraocular. Aquest procediment permet una correcció visual estable i duradora, al mateix temps que soluciona la cataracta quan és present o evita la seva aparició futura. “Les lents intraoculars poden col·locar-se en un o en dos temps, depenent de les característiques de cada pacient i la seva situació visual”, destaca el Dr. Barrios.

Totes dues opcions tenen els seus avantatges i l’elecció depèn de l’edat, la graduació i les característiques de cada persona. En qualsevol cas, la cirurgia refractiva ofereix una solució efectiva per a gaudir d’una visió nítida i sense dependència d’ulleres o lents de contacte durant l’estiu i tot l’any.

Ràpida recuperació

Ja sigui amb tècniques làser com mitjançant implantació de lents intraoculars, la cirurgia refractiva és una intervenció ambulatòria, que no requereix ingrés ni punts en l’ull i que es completa en uns quinze minuts. Després de la intervenció, se sol recomanar descansar els ulls durant les primeres 24 h i, en les primeres setmanes, seguir unes certes cures postoperatòries (no maquillar-se, evitar fregar-se els ulls o usar llàgrimes hidratants artificials), a més de la pauta mèdica de tractament, encara que ja es poden reprendre sense problema moltes activitats quotidianes.