La tagatosa, l’alternativa definitiva al sucre?

D’un sabor semblant al sucre, la tagatosa aporta menys calories i és apte per a diabètics.

Segur que has sentit parlar de la stevia, de la panela o de la sacarina com a alternatives per substituir el sucre. Però avui volem analitzar un altre ingredient i els experts ja el qualifiquen de superaliment i que pot ser el substitut d’aquest dolç ingredient: la tagatosa. El gust, que és una de les coses que més ens preocupa a l’hora de decantar-nos per una opció o l’altra, no es converteix en un problema, sinó tot el contrari, i el més important, aporta menys calories. Tot semblen avantatges, però encara hi ha més.

tagatosaLa tagatosa serveix com a aliment als bacteris beneficiosos que tenim al nostre aparell digestiu afavorint que aquests microorganismes fabriquin butirat, que és un àcid gras que actua com un potent antiinflamatori de les cèl·lules del còlon, disminuint la possibilitat que aquestes es converteixin en canceroses, a més és un sucre que no genera càries perquè no alimenta els bacteris de la placa dental.

Quin és el seu origen? La tagatosa s’obté a partir del sucre de la llet, la lactosa. Aquesta molècula, la lactosa, està composta de dos sucres simples (també anomenats monosacàrids), la glucosa i la galactosa. Després separar-los, sotmetem a aquesta a un procés tecnològic en què es modifica lleugerament la disposició dels àtoms de la seva molècula, s’obté la tagatosa. Tot té un però, en aquest cas, el preu. Desgraciadament encara és un procés bastant car, però la investigació, en algun moment abaratirà els seus costos fent-ho disponible d’una forma molt més assequible. Tot té un cost.

tagatosa