El Govern ofereix un balanç del primer paquet econòmic

Com s’ha reiterat a través dels diversos canals de comunicació del Govern d’Andorra, el primer paquet de mesures econòmiques va ser concebut perquè les empreses poguessin mantenir la totalitat de la seva plantilla, malgrat la crisi generada a partir de l’auge de la Covid-19. Eric Jover, ministre portaveu, va ser l’encarregat de presentar aquest balanç.

Fotod: SFGA/JAViladot

Una de les mesures contemplades, a la primera llei òmnibus, va ser l’ajornament o la fragmentació dels pagaments dels serveis de FEDA i Andorra Telecom, per a aquells treballadors per compte propi i empreses que hi han hagut de suspendre la seva activitat o experimentat una important reducció d’aquesta. La parapública de telecomunicacions ha rebut les sol·licituds de 6.109 empreses i autònoms, dels quals un 90% es beneficien d’un descompte total dels serveis de telefonia fixa, internet i serveis de connectivitat, mentre que l’altre 10% de sol·licitants, que han mantingut les seves activitats per guàrdies i permanències, s’han acollit a una reducció del 80%. Aquesta mesura preveu un impacte d’aproximadament 885.000 euros, corresponent a la segona quinzena de març i tot el mes d’abril.

Cal destacar que Andorra Telecom i el Govern d’Andorra estan gestionant un programa educatiu per a oferir connectivitat i tablets als domicilis on no hi ha aquests tipus d’eines, “a fi que, arran del tancament de les escoles, els infants puguin continuar connectats i en contacte amb els seus tutors i docents, i aprofitar aquest temps des d’un punt de vista pedagògic”.

Ministre portaveu del Govern d'Andorra

Pel que fa a FEDA, són 3.007 empreses i autònoms que han demanat un ajut per a reduir o ajornar la seva factura elèctrica. En aquest sentit, l’aportació de FEDA s’estima en 2,4 milions d’euros, distribuïts entre un 77% de sol·licitants que han tancat la seva activitat i gaudeixen d’un 100% de descompte, mentre que el 23% restant, vist el seu règim de guàrdia o permanència, tenen un 80% de descompte en la seva factura. “Hi ha un compromís per part de les distribuïdores elèctriques privades del país d’aplicar la mateixa tipologia d’ajuts”, va ampliar el ministre portaveu. Finalment, 400 empreses han sol·licitat l’ajornament de les seves factures, mentre que 46 han demandat el fraccionament. Jover també va afirmar que, sigui quina sigui la casuística de cada usuari, no hi haurà talls de cap mena en els serveis de subministrament elèctric.

D’altra banda, 1.024 autònoms han sol·licitat la reducció de la seva cotització a una xifra equivalent al salari mínim. Un altre ajut, també associat a la CASS, ha estat la suspensió temporal de la cotització, motivada a un aturament total de l’activitat laboral, de manera que 2.424 treballadors per compte propi s’han acollit a aquesta modalitat. Pel que fa a les empreses que han sol·licitat l’assumpció del Govern del 15,5%, corresponent a la cotització de la part patronal de la CASS, han estat 2.583 les demandes comptabilitzades.

Jover també va fer referència als crèdits tous, un programa que ha rebut 1.422 sol·licituds, entre autònoms i empreses, que sumen 385 milions d’euros, una xifra que triplica els 130 milions que el Govern d’Andorra va posar sobre la taula en un primer moment. Actualment, s’han resolt 772 sol·licituds, de les 670 s’han estimat parcialment o totalment, mentre que 102 han estat desestimades. De moment, el Govern d’Andorra ha assignat 56 milions d’euros a finançar les despeses de funcionament d’aquests autònoms i empreses, i ha destinat 2,3 milions per a refinançar crèdits oberts que tinguessin aquests actors econòmics.

El ministre portaveu va remarcar que, des de l’Executiu es fa un esforç important per a atendre la crisi econòmica i que, tenint en consideració la segona llei òmnibus que es discutirà al Consell General i quina previsió d’entrada en rigor es va fixar per al mes de maig, ambdues fases de mesures econòmiques comporten una injecció de 400 milions d’euros per part de l’Estat per fer front a les necessitats del teixit econòmic i social.