Especial església: troballa de la Verge de Canòlich

Un pastor de Bixessarri va localitzar la imatge de la Verge, patrona de Sant Julià de Lòria, a sota d’una roca on es posava una magnífica au acolorida, i allà mateix el poble va aixecar-li un santuari.

Fotos: Màximus / La Poste / imatgesmaria.blogspot.com / indretsescbergueda.blogspot.com / Joan Simon

La llegenda conta que la Mare de Déu de Canòlich fou trobada per un pastor del poble de Bixessarri. Un dia anant a veure el seu bestiar a Canòlich, va veure un ocell de mil colors a sobre d’un roc, el va capturar i el va baixar al poble per mostrar-lo als habitants. Se’l va emportar a casa i el va engabiar. Al despertar-se pel matí, l’ocell havia fugit. Trist, el pobre pastor, va tornar cap a Canòlich a cuidar-se del bestiar. Arribant al lloc, va tornar a trobar l’ocell i va repetir la mateixa operació, però l’endemà va passar el mateix, l’ocell va fugir. Durant uns dies va fer el mateix i, finalment, va pensar que era una anunciació divina. Efectivament, a l’arribar al tros i veure l’ocell sobre la pedra va decidir aixecar la pedra i a sota va aparèixer la imatge de la Verge. La va baixar al poble i la va mostrar a tothom. Els habitants de Bixessarri van decidir fer-li una capella al poble mateix. Però, tan aviat havien pujat un mur, l’endemà al matí se’l trobaven enderrocat, i això els passava cada dia. Van pensar que la Verge de Canòlich volia estar protegida on havia estat trobada i li van fer el santuari allà mateix.

Llegenda Verge de CanòlichLa seva festivitat se celebra l’últim dissabte del més de maig per commemorar la troballa de la imatge. El dia de l’aplec es fa una peregrinació al santuari de la Mare de Déu, s’hi fa una missa i després es reparteixen pans beneïts entre tots els pelegrins. La tradició és dinar en família al voltant del santuari. Les dos corones d’or al costat de la imatge les va oferir el poble de Sant Julià de Lòria a la Verge, l’any 1999, per celebrar la seva “coronació papal” i el 775è aniversari de la seva trobada.

Verge de Canòlich