Especial església: santuari de Canòlich

Tot apunta que l’actual santuari de Canòlich es va aixecar sobre els fonaments d’una antiga construcció romànica, ja que la imatge de la Verge correspon al segle XII; la talla va ser coronada pel Vaticà l’any 1999 i es troba a l’església parroquial.

Fotos: Màximus / La Poste / imatgesmaria.blogspot.com / indretsescbergueda.blogspot.com / Joan Simon

El santuari de Canòlich es troba en una situació privilegiada a la muntanya, a 1.635 metres d’altitud i amb un accés difícil, de manera que els peregrins pujaven al santuari per mostrar la seva devoció a la Verge de Canòlich i participar en els esdeveniments religiosos de l’església.

santuari de CanòlichL’actual edifici data de principis del segle XX, però hi ha referències que indiquen que el lloc de Canòlich ja existia en època medieval (1176). Tanmateix, el ‘Manual Digest de les Valls Neutras de Andorra’ (1748), una compilació de la història, el govern i els usos i costums d’Andorra, obra d’Antoni Fiter i Rossell, fa esment de “Na. Sra. de Canòlich” com un dels tres principals santuaris de les valls d’Andorra, juntament amb Meritxell (Canillo) i Sant Antoni de la Grella (La Massana).

Tot apunta que l’actual santuari de Canòlich es va aixecar sobre els fonaments d’una antiga construcció romànica, ja que la imatge de la Verge correspon al segle XII. La talla romànica va ser coronada pel Vaticà l’any 1999 i, actualment, es troba a l’església parroquial de Sant Julià i Sant Germà, a la vila de Sant Julià de Lòria. El santuari conserva un retaule barroc del segle XVIII, dedicat a la Verge, i uns murals de ceràmica, obra de l’artista Sergi Mas.

santuari de CanòlichEl Comú de Sant Julià de Lòria ofereix visites guiades de mitjan juliol a mitjan setembre, que s’han de reservar amb 15 dies d’antelació a l’Oficina de Turisme de Sant Julià de Lòria. Amb tot, també es pot visitar lliurement, ja que l’entrada és gratuïta.

El santuari celebra l’últim dissabte de maig la Trobada de Canòlich, un esdeveniment religiós molt important que congrega any rere any nombrosos visitants. En aquesta trobada es promou la generositat i el fet de compartir entre tots els peregrins que hi assisteixen.

santuari de Canòlich