Albert Brugués: “El melanoma no té edat”

És dermatòleg a la clínica Dermandtek i està molt sensibilitzat per l’elevada incidència del càncer de pell entre la població. El Dr. Albert Brugués Daví, assegura que el melanoma no té edat i tant pot afectar persones joves com grans. Protegir-se de l’exposició solar és imprescindible per evitar aquesta patologia.

Foto: McGrau
Quina és la incidència del sol en el càncer de pell?

Hi ha dos tipus de càncer de pell, el melanoma, que és el més agressiu si no es detecta a temps, perquè fa metàstasis, i el no melanoma. Tots dos tenen relació directa amb el sol. Existeix una base genètica, hi ha famílies amb més risc que d’altres de desenvolupar un càncer de pell. I sempre el risc s’incrementa amb l’exposició solar.

Com cal actuar per prevenir-lo?

Cal tenir present que cal evitar l’exposició al sol a partir de les 12 del migdia i fins a les 17h. A més, sempre s’ha d’aplicar crema solar protectora factor SPF 50. Els dermatòlegs aconsellem que abans de sortir de casa, les persones es posin la crema, encara que no pensin anar a prendre el sol. En el cas de fer activitats a l’aire lliure, sobretot aquí a Andorra on la radiació és forta, cal tornar-se a posar el protector solar al migdia. També cal tenir present que és important repetir l’aplicació després de sortir de l’aigua, tot i que hi ha productes que, en teoria, resisteixen a l’aigua. Totes les precaucions són poques a l’hora de protegir-se dels rajos ultraviolats.

La pell té memòria?

Sens dubte. S’ha demostrat que les cremades solars en la infància incrementen el risc de patir càncer de pell en l’edat adulta. De totes formes, tota prevenció és poca tant en petits com grans ja que el càncer de pell, i en concret el càncer de pell tipus melanoma, el podem trobar en totes les franges d’edat. És important destacar, que el càncer més prevalent en la població i que té la incidència més elevada és el càncer de pell. El sol també és el principal causant de l’envelliment cutani, un 80% és degut a l’exposició solar.

És possible fer un autodiagnòstic en els melanomes?

No és fàcil. Es diu que cal aplicar una sèrie de criteris per determinar si una piga pot ser maligna com l’asimetria, les vores irregulars, si la lesió és policròmica, si té més de 5 mm de diàmetre o que ha sagnat en algun moment. Aquests principis indiquen que la lesió pot ser de risc, però els càncers de pell no sempre compleixen tots aquests criteris. Per això és tan important el diagnòstic d’un especialista.

Encara que un no formi part d’un grup de risc?

És important fer-se una revisió cada any, encara que no existeixin factors hereditaris. Perquè l’objectiu del dermatòleg és descobrir les lesions quan encara es poden tractar i revertir i no un cop ja han fet metàstasis. En el cas de persones de risc aconsellem fer estudis més aprofundits amb control dermatoscòpic de cada lesió per veure’n l’evolució i poder així fer un seguiment més exhaustiu i precís.

Quins avenços hi ha hagut en aquest camp?

Els principals avenços s’han fet en els tractaments a través de la immunoteràpia en melanomes avançats, amb metàstasis. Però la nostra finalitat és agafar les lesions a temps, en un nivell inicial, i tractar-les quirúrgicament. En el diagnòstic precoç del càncer de pell, és important utilitzar tècniques d’imatge, com la dermatoscòpia o el seguiment digital que ens permet realitzar un estudi precís i segur de l’evolució de les lesions. Cal fer controls periòdics regulars per a un diagnòstic precoç, ja que d’aquesta manera, s’actua a temps i la supervivència és molt elevada.

La incidència del càncer de pell és elevada a Andorra?

Si ens comparem amb els països veïns, es pot dir que és relativament elevada. El pròxim dijous dia 13 de Juny, coincidint amb el Dia Mundial del Càncer de Pell, realitzaré una xerrada sobre el Càncer de Pell a la Clínica Dermandtek, a Escaldes.