Entre el luxe i la foscor, “Cloacas de lujo”, la primera novel·la negra de Belén Montero

Va arribar a Andorra amb tan sols 17 anys. És andalusa de naixement i andorrana per adopció. Recentment va llançar la seva primera novel·la negra titulada “Cloacas de lujo”, a la qual li va posar el punt final a mitjans de desembre, i es va posar a la venda el passat 3 d’agost. Confessa que escriu des de sempre. La seva terra natal ha estat la seva font d’inspiració per a escriure el seu primer llibre. En l’actualitat, combina el seu treball diari com a administradora, escriptora i mare d’un nen.

Fotos Nelly Dedea

Com neix la idea d’escriure “Cloacas de lujo”?

Fa 11 anys vaig començar a escriure una trama sobre el tràfic d’òrgans, però després d’un incendi que va acabar amb casa meva, ho vaig perdre tot. Tenia moltes ganes d’escriure i se’m va ocórrer, després d’onze anys, reprendre aquesta trama del tràfic d’òrgans, però amb nous personatges, i així ha estat. Vaig començar a escriure i un dia va arribar una amiga a casa meva, la Yanina; li vaig explicar el que estava escrivint, ho va llegir, i em va dir que estava molt contenta. Em va comentar que era el tipus de novel·la que volia llegir i això em va donar més forces per a seguir endavant. És així que vaig continuar, sense pressa, però sense pausa. Potser hi havia pauses d’un mes, dos o sis mesos, perquè no ho feia amb cap afany de res, sinó com a satisfacció personal. No obstant això, quan estava a la meitat de la novel·la, em va fer un clic i, vaig dir la publicaré. La publicació la vaig fer per autoedició, ja que el procés és molt més senzill que l’habitual.

En què t’inspires al moment d’escriure?

La principal plataforma d’inspiració va ser Bilbao, Barcelona i la regió muntanyenca de Ronda, que és la meva terra natal.

Per què vas triar el títol “Cloacas de lujo”?

Tinc la intenció que sigui una saga de sis o set llibres. “Cloacas” perquè vull plasmar en aquesta ficció, el més fosc i el més lleig de la vida, la qual cosa està oculta i això no és bo per ningú. És a dir, la manera amb la qual es treu luxe i diners de la foscor. En aquesta novel·la crec que ho he aconseguit.

És una edició en castellà, per què? Faràs una edició en català?

Sí, és en castellà perquè és la meva llengua natal, i no sé si sabria explicar-me fluidament en català. No sé si faré una altra edició en català, probablement sí. No està descartat, també ho podríem editar en anglès o en alemany. Si alguna editorial més gran s’interessa per la novel·la, segur que la farem avançar.

Ens podries comptar breument de què tracta la història del teu llibre, “Cloacas de lujo”?

Es tracta de donar a conèixer com una xarxa de traficants opera en el tràfic d’òrgans humans, a la vista de tothom, però sense deixar petjades, i ho fan mitjançant segrestos, mentides i maldats. Alhora, durant la trama es desenvolupa de manera paral·lela una història d’amor, però em quedo aquí per a no avançar més res. (Riu)

Per què vas triar tema el tràfic d’òrgans?

Des de molt petita, des de molt joveneta, em van commoure algunes notícies que sortien a la televisió, com ara “nen desaparegut a Canàries, nena desapareguda a Portugal”, i que mai s’ha sabut d’ells o s’ha pogut recuperar el seu cos. Llavors sempre em preguntava, que ha passat, que hi ha aquí? En la meva ment, quan era joveneta, pensava que darrere d’aquestes desaparicions, que no tenen un desenllaç final, probablement hi ha una xarxa de traficants que cooperi en el segrest de nens, però això era ficció. Està basada en fets reals?, no, de cap manera. És pura ficció.

Per què “Caso Ciru”, quants personatges participen en la novel·la?

El “Caso Ciru” és perquè un dels membres del clan és un cirurgià. En ser un cirurgià, el vaig reduir a Ciru. Quant als personatges, apareixen diferents, la Paula, Marcos o Dante, entre altres.

Quins plans tens a futur? Estàs escrivint la segona part de la saga?

És clar que sí, no paro d’escriure, és quelcom que m’encanta. Ara, feia uns dies que no escrivia, pel llançament de la novel·la i una formació que estic fent, però normalment sempre estic escrivint. Tinc gairebé la meitat de la novel·la avançada. Em falta el desenllaç i ja tinc al cap dos casos més.

Com sorgeixen les idees per a escriure noves històries i sagues?

Sorgeixen de la vida mateixa, és a dir de la vida diària. Del dia a dia, de qualsevol reunió o conversa puc treure una part de la trama.

On es pot comprar el llibre?

Està a la venda, des del dia 3 d’agost, a qualsevol llibreria del país, Amazon, la Casa del llibre i diferents plataformes de venda.

A partir de quina edat es pot llegir?

El llibre indica que el poden llegir a partir dels 18 anys. És una història a la qual pot accedir qualsevol adolescent, però són els pares els que han de donar l’autorització.