Iago Andreu: “Per anar del Govern a la CEA només cal creuar el carrer”

Només uns passos pel carrer Prat de la Creu separaven el despatx de la tercera planta del Govern del despatx de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA). En acabar la legislatura, Iago Andreu va decidir creuar el carrer i optar a la gerència d’aquest organisme. Està satisfet d’haver fet el pas i fer front als reptes que es plantegen a aquest organisme, sobretot de cara a la Cimera Iberoamericana del 2020. 

Fotos: César de Pablos 
Com es fa el canvi de cap de Gabinet del Govern a gerent de la CEA?

Doncs mira, creuant el carrer… (somriu). Des del punt de vista físic és així… I des del punt de vista professional, cal tenir molt clar que quan un ocupa un càrrec de designació al Govern, ha de tenir molt clar que és un camí d’anada i tornada, sempre és una feina temporal, una gran experiència que et permet servir el país. Estar al capdavant de la CEA, també et permet treballar per a l’interès general, amb una perspectiva diferent de la del Govern. És interessant defensar els interessos compartits pels empresaris d’Andorra, aquesta visió complementa i enriqueix la perspectiva que tenia des de l’altra banda del carrer. 

No s’ha plantejat tornar a treballar de periodista?

He treballat de periodista a Andorra, una professió que m’agrada, com també m’ha agradat fer de cap de gabinet del cap de Govern i donar classes. El que en realitat m’apassiona és fer coses noves i diferents. Ara el repte és la CEA. 

La gerència està vinculada al mandat del president?

De fet no ho està, però entenc que hi ha d’haver una relació estreta i de confiança amb tota la junta. 

Una de les problemàtiques d’Andorra és la professionalitat i la formació del personal, es fa alguna acció des de la CEA?

La CEA és una patronal formada per 25 associacions sectorials, moltes d’elles ja ofereixen formacions als treballadors. Més enllà de les formacions que es puguin plantejar, hi ha una qüestió de filosofia general de país, es va crear la Universitat d’Andorra, amb estudis orientats a les necessitats d’Andorra, també hi ha la formació professional, escoles d’hoteleria privades, entre d’altres institucions. I seria bo que hi haguessin més iniciatives en aquest sentit, com formacions d’excel·lència en hoteleria i comerç, dos puntals del país. 

La manca d’habitatges i els preus elevats són un altre tema preocupant…

La qüestió de l’habitatge té una repercussió directa en el teixit productiu, perquè els preus han pujat i cada dia hi ha menys pisos de lloguer. És cert que s’està reactivant la construcció, però per a un cert tipus d’habitatge. S’hauria d’estudiar alguna mesura legislativa, com incentius fiscals o urbanístics. 

Quins són els principals reptes de la CEA?

La CEA té més de 10 anys d’existència i s’ha anat consolidant com un agent econòmic i social i un interlocutor clau. Però ara estem vivint temps de canvis, amb la nova legislació laboral que s’ha de desplegar, on hi ha d’haver un diàleg econòmic i social, i la CEA ha d’assumir el seu paper de patronal. D’altra banda hi ha el repte constant d’una associació transversal com és la CEA, una associació d’associacions: ser el més representativa possible. Hem d’aconseguir un màxim de socis i fomentar l’associacionisme en tots els sectors. Un altre repte és l’acord d’associació amb la Unió Europea, aquí s’haurà d’estructurar un missatge clar sobre què espera l’empresariat andorrà d’aquest conveni. També tenim un repte imminent molt important: organitzar la trobada empresarial iberoamericana del 2020 que coincideix amb la Cimera Iberoamericana que acollirà Andorra, amb la reunió dels caps d’Estat i de Govern.  

“El que en realitat m’apassiona és fer coses noves i diferents. Ara el repte és la CEA”

Quin serà el paper de la CEA en aquesta cimera?

Al final, la Cimera Iberoamericana és un conjunt d’activitats institucionals i polítiques. Aquella setmana de novembre que culmina amb la Cimera de caps d’Estat i de Govern, comença amb un acte gairebé tan important com la cimera, la Trobada Empresarial Iberoamericana, que reunirà els empresaris dels 19 països d’Amèrica Llatina que tenen el castellà o el portuguès com a llengua oficial, més Espanya, Portugal i Andorra. I la CEA serà l’encarregada d’organitzar aquesta trobada, que haurà de ser un aparador de l’economia andorrana i del seu teixit productiuMés enllà de les conferències, aquesta trobada ha de servir per fer contactes, establir ponts i buscar col·laboracions; el nostre repte és aconseguir que la trobada sigui el màxim de participativa i profitosa per als empresaris del país.  

Iago AndreuLa CEA també dona suport als emprenedors…

Entre tots hem de fer que Andorra sigui de debò aquest país “business friendly” que tots volem que sigui. És a dir, on no sigui excessivament costós tirar endavant un projecte empresarial o professional, on la fiscalitat estigui al servei de l’esperit emprenedor, on el país propiciï un microclima que permeti que les empreses i les administracions del país contractin productes i serveis a empreses nacionals.  

Un altre repte, no solament de la CEA sinó del país, són les comunicacions.

I tant, les comunicacions tenen un paper cabdal en el desenvolupament de l’economia del país. Si analitzem l’evolució econòmica d’Andorra, veurem que ha anat lligada a les millores significatives de les infraestructures i les comunicacions, principalment per part dels països veïns. Perquè per molt que invertim en carreteres i túnels a l’interior del país, les comunicacions amb l’exterior són bàsiques per al desenvolupament de l’economia andorrana, depenem dels veïns, ja sigui per fer arribar el ferrocarril com per les comunicacions aèries. Tenim un aeroport a la Seu que no acaba d’arrencar, però això no depèn de nosaltres. Potser la negociació amb la UE seria una bona ocasió per desenvolupar noves infraestructures de comunicació. 

Fa dies que no es parla de la marca Andorra, com està el tema?

Fa uns mesos es va culminar un projecte ambiciós per arrencar la marca Andorra, per saber quina imatge de marca i de país que volem projectar. Hi ha hagut un canvi de Govern, de ministres, i crec que ara és el moment de decidir com volem implementar aquest full de ruta. Però això no ha de significar crear infraestructures més costoses ni nous organismes, sinó que hem d’optimitzar els recursos existents per anar tots a luna   

Com veu la CEA la crisi del comerç?

És evident que cal reinventar el comerç per trobar noves línies. Els hàbits dels consumidors estan canviant, no solament aquí sinó arreu del món. El comerç “on line” està obligant al comerç tradicional a fer un canvi, és un problema global, i Andorra no se n’escapa. 


Iago Andreu Sotelo neix a Barcelona el 2 de juny de 1983. És llicenciat en Dret i en Periodisme per la Universitat Pompeu Fabra i té un màster en Anàlisi Política per la Universitat Oberta de Catalunya. Del 2005 al 2008 és professor d’Institucions espanyoles a la Universitat de Barcelona. Arriba a Andorra per treballar com a periodista i posteriorment com a cap de redacció a El Periòdic d’Andorra, fins que entra al Govern com a adjunt al cap de gabinet del Toni Martí. Del 2015 al 2019, és coordinador del gabinet del màxim responsable de l’executiu d’Andorra. És solter, i entre les seves aficions destaca la lectura, tocar el piano, viatjar, la gastronomia i fer esport a l’aire lliure.