Joan Musarra: “A Protecvall som analistes de la seguretat”

Protecvall acaba de celebrar els seus primers 20 anys d’existència. Al capdavant de la companyia, de la seva creació, hi ha Joan Musarra, que està convençut que el concepte de seguretat és sinònim de benestar. I és aquest l’element primordial que vol per als seus clients.

En quin moment va decidir consagrar-se a la seguretat?

Poc després de començar a treballar en el món de la seguretat, l’any 1982, em vaig adonar que a Andorra, la seguretat privada tenia un passat poc significatiu, un present interessant i, sobretot, un futur en el qual la societat demanaria aquests serveis. La inversió en seguretat cada dia és més necessària.

Andorra és un dels països més segurs del món…

Considero que sí; i això s’ha de conservar. Avui en dia el concepte de seguretat és bàsic en tot els àmbits, fins i tot a l’hora de triar un destí per viatjar i encara més quan vas amb els fills, ja que deixem l’alt estatus de seguretat que gaudim a casa. Aquí potser no ho valorem en la seva justa mesura, però és un tresor que tenim.

“Avui en dia el concepte de seguretat és bàsic a l’hora de triar un destí per viatjar, sobretot quan vas amb els fills”

Per què creu que Andorra té aquest nivell tan elevat de seguretat?

Aquí tenim una gran consciència col·lectiva, som una societat petita i quan hi ha un problema tothom s’alerta i col·labora. Els nivells de seguretat en els països veïns són molt inferiors, a més les persones arriben a considerar com a inevitable que es robi pels carrers! Els nostres serveis de policia tenen un gran paper en la seguretat i els polítics estan molt sensibilitzats sobre el tema i sempre donen suport a tot el que té a veure amb la seguretat.

Protecvall acaba de complir 20 anys, com vau començar?

Només jo i una secretària, i de seguida vam ampliar la plantilla amb personal tècnic i el servei de vigilància.

Com valora aquests anys?

Els inicis van ser molt durs, però estic molt satisfet del resultat, positiu al 100%. Vaig començar sol en un mercat on hi havia ja molta oferta, però a la fi em vaig dedicar al que sé fer. La finalitat era donar un servei professional i d’excel·lència. Avui som unes 40 persones a Protecvall, que forma part d’un grup d’empreses que totalitza unes 120 persones. A més de Protecvall hi ha Casa Neta, que es dedica a la neteja, i Ontec, una companyia del sector de les telecomunicacions, ciberseguretat, i control d’habitatges i edificis, pel confort i l’eficiència energètica.

Andorra Joan Musarra Protecvall
Foto: César De Pablos

“Tenim un coneixement profund de la seguretat i assessorem els nostres clients sobre la millor manera de protegir-se”

Quin valor dona a la formació?

Hi dono molt valor. Actualment jo mateix segueixo formant-me, perquè considero que aquest és el camí. Cal donar un servei de qualitat i aquí només s’hi arriba per la via de la formació.

Doneu formació continuada als empleats?

I tant! Si un empleat demana una formació específica, li facilitem, a banda de la formació genèrica que donem a tots els treballadors, sobretot als tècnics que han d’estar en constant formació per les noves tecnologies.

Entre tots els serveis que doneu, quin és el més important?

No n’hi ha un que domini sobre la resta. Dintre de Protecvall tenim la divisió de vigilància i la divisió comercial tecnològica de seguretat. Oferim una assessoria de seguretat, per poder diagnosticar les possibles febleses o vulnerabilitats del client, per evitar qualsevol contingència i que si mai es produeix un problema, que la incidència sigui mínima.

“Oferim una assessoria de seguretat, per poder diagnosticar les possibles febleses o vulnerabilitats del client”

Treballeu principalment amb empreses o amb particulars?

Tothom que tingui necessitats en seguretat pot ser client de les nostres diferents divisions. La part tècnica la canalitzem en col·laboració amb els instal·ladors, per una qüestió d’eficàcia i eficiència.  La nostra finalitat és prevenir i controlar el risc. Quan es parla de seguretat privada, habitualment es pensa en robatoris, però hi ha altres riscos que poden ser de gran magnitud i produir pèrdues considerables i a vegades de difícil recuperació, afectant persones, bens i alguns intangibles com la imatge. També poden arribar a  repercutir sobre tercers i fins i tot al país, com per exemple l’incendi. Llavors, la nostra tasca és fer un diagnòstic sobre el risc existent, proposant les mesures correctives per prevenir i controlar. Pel fet de ser analistes, tenim un coneixement profund de la seguretat i assessorem els nostres clients sobre la millor manera de protegir-se contra els riscos que fins i tot el propi interessat desconeix, i així evitem que els hagi de descobrir quan sigui massa tard.

__________________________________________________

Joan Musarra Protecvall Andorra
Foto: César De Pablos

Joan Musarra García estudia formació professional en electricitat fins a mestria industrial. El 1982 entra en el món de la seguretat i en concret en el transport de fons; paral·lelament en la mateixa empresa realitza tasques de comercial tècnic en els primers sistemes de seguretat que s’instal·laven al país. El 1998 decideix crear la seva pròpia empresa, Protecvall. Durant tots aquests anys, es va formar en l’àmbit de la seguretat, fa un curs a Anglaterra, l’IBA (International Body Guard Association), té el títol de direcció superior de seguretat, avalat per la Universitat Pontífica de Comillas, també ha fet cursos d’investigació de sinistres en incendis, un sobre terrorisme i un de ciberseguretat, entre d’altres. Està separat i té tres filles, la Cristina, Laura  i  Maria . És un gran aficionat a la muntanya i al senderisme.