Josep Maria Gabernet: “Ajudem les empreses a disminuir els riscos”

Josep Maria Gabernet va fundar Europrevenció S.L. poc abans que entrés en vigor la llei de Riscos Laborals i des de llavors no ha parat de treballar per assessorar les empreses en la matèria. Josep Maria Gabernet assegura que, mica en mica, els empresaris es van conscienciant sobre el particular.

Josep Maria Gabernet Felip és graduat en prevenció i seguretat integral per la Universitat Autònoma de Barcelona i també té el màster en prevenció de riscos laborals en les tres especialitats també a la UAB, a banda de formacions complementàries relacionades amb el tema. És el director gerent d’Europrevenció S.L.

A què es dedica Europrevenció?

La nostra principal tasca és l’aplicació de la Llei 34/2008 de seguretat i salut en el treball, el que s’entén com a prevenció de riscos laborals. Nosaltres ajudem les empreses a que puguin disminuir els riscos i, en conseqüència, els accidents laborals i les malalties professionals.

Quan vau crear l’empresa?

L’empresa va néixer oficialment el dia 1 de febrer de 2004, cinc anys abans de l’entrada en vigor de la llei, l’abril del 2009.

En general, es creu que els riscos laborals només afecten els que s’enfilen a les bastides…

Doncs sí, és una idea errònia pensar que els accidents laborals afecten sobretot el sector de la construcció i la indústria, o els que condueixen vehicles industrials. Segons dades de la CASS, a Andorra, el primer sector amb més sinistralitat laboral són els comerços i la reparació de vehicles a motor, en segon lloc arriben els serveis a la societat, i en tercer lloc, la construcció.

“Els comerços i la reparació de vehicles a motor és el sector amb més risc laboral”

Josep Maria Gabernet
Foto: McGrau

 

Què ha de fer un negoci per complir amb la llei?

La llei és molt clara: tota empresa que ja existia se li van donar uns terminis per adaptar-se que acabaven el 2013, mentre que totes les empreses de nova creació han d’implementar la prevenció de riscos laborals el més aviat possible. Ha de fer avaluació de riscos, planificacions preventives, formació i informació als treballadors, si calen revisions mèdiques laborals i un pla d’emergència del centre principal de treball.

I això ho poden fer les empreses per elles mateixes?

No, perquè la llei no ho permet. Amb tot, a les companyies amb menys de 10 treballadors se’ls permet que sigui el mateix empresari, sempre que estigui qualificat, qui pugui signar els diferents apartats. A la pràctica, si no es té una carrera, un màster i una acreditació oficial de Govern com tenim tots nosaltres, l’empresari no estarà habilitat per firmar tots aquests documents.

Llavors les empreses acudeixen a vosaltres puntualment?

L’empresari pot acudir a nosaltres de manera puntual per poder complir amb la llei en tots aquells punts que no sap fer, però probablement li sortirà més car que establir un forfet. Les empreses de més de 50 treballadors poden tenir un tècnic propi acreditat i gestionar-ho directament, o subcontractar una companyia com nosaltres. Val a dir que les empreses pensen que només contractant un servei extern ja és suficient; en realitat, necessitem la seva col·laboració per treballar com cal.

“El primer semestre del 2017 la sinistralitat laboral ha pujat un 7%, amb més de 10 accidents diaris” 

Doneu formació als treballadors?

Sí, un dels principals apartats és la formació dels empleats, que cal renovar cada cinc anys. També fem formacions específiques sobre temes concrets.

Li surt molt car a un empresari contractar-vos?

És molt variable. Som empreses privades i cadascú aplica el seu preu, no hi ha tarifes oficials. És cert que gairebé a totes les empreses proposem un forfet bàsic i després hi ha extres que es cobren a part o no.

En general, es compleix la llei?

Cada dia van complint més. Com a tots els països, ha costat arrencar, aviat farà 9 anys que s’aplica i les grans empreses compleixen totes, mentre que les petites, de menys de cinc treballadors, encara ho estan implantant. Els autònoms no estan obligats a complir amb la normativa, però si presta serveis a una empresa més gran, sí que ho ha de fer.

Han disminuït els accidents laborals amb l’aplicació de la llei?

Havien baixat, però des del 2014 hi ha hagut un repunt. El primer semestre del 2017 la sinistralitat laboral ha pujat un 7%, amb més de 10 accidents diaris i es preveu que a finals d’any probablement s’haurà doblat la xifra.