La quarta edició de l’Alpha Space estrena un snowpark

Suray Fernández, coordinadora del festival d’activitats alternatives — impulsat pel Departament de Joventut del Comú d’Escaldes-Engordany —, ens explica alguns detalls de la quarta edició, que tindrà lloc el pròxim 18 de febrer al Prat del Roure, més concretament al carrer dels Veedors.  En aquesta ocasió, la voluntat de l’organització és apropar al centre de la parròquia, disciplines com ara el freestyle d’esquí o l’snowboard.

Text i foto: Noelia Farias
Arriba la quarta edició del festival Alpha Space. En ser una edició d’hivern té algú al·licient especial, hi ha novetats destacables?

Sí, intentem que cada edició sigui diferent de l’anterior. Com que, enguany, el festival es fa al febrer serà una edició envoltada de neu. Construirem un snowpark de neu natural al Prat del Roure, a Escaldes-Engordany. Serà una instal·lació inèdita, ja que mai s’ha fet una pista així al nostre país.

Com serà aquest snowpark?

Portarem al Prat del Roure una recreació del Rail Garden Salt Lake City dels Estats Units, amb mòduls fabricats a mida per replicar els originals de la plaça nord-americana. El carrer dels Veedors quedarà completament cobert de neu. El circuit tindrà una longitud de 50 metres i es cobrirà amb 80 m³ de neu real que serà transportada en camions des de les pistes de Grandvalira.

El circuit també tindrà una part especial…

A banda de la pista principal, la part inclusiva del circuit serà la zona de Snow-Skate, que és l’skate adaptat a la neu. Ens han enviat des del Canadà 9 planxes de test, que serviran perquè qualsevol persona que s’apropi aquell dia a la pista pugui provar com és anar en skate per la neu. No requereix res en especial, només s’ha de venir molt ben abrigat. Això és molt important, tota la gent que vingui ha d’estar molt ben equipada com si anés a la neu aquell dia.

A banda de l’emplaçament, la data ja està confirmada …

Sí, serà el pròxim dissabte 18 de febrer al Prat del Roure, al carrer dels Veedors. Creiem que el Prat del Roure és el lloc ideal per poder fer el festival, ja que és una zona de pas tant per a la gent del país, com joves, gent gran o famílies. És un espai visible per a tothom, que té les característiques adequades per fer un esdeveniment d’aquest tipus.

En cas de mal temps es traslladarà a cobert?

Hi haurà diferents zones amb carpes i amb estufes exteriors, però tenint en compte que és un esdeveniment d’hivern, si està nevant serà fantàstic, igual que si fa sol, però si plogués s’hauria de suspendre. Com que a l’Alpha Space fem una competició on participen esportistes de tots els nivells, si la climatologia no és bona, no podem posar en risc la seva salut ni el seu benestar.

Quines altres disciplines seran presents al festival?

A banda dels esports de neu, mantenint i respectant els pilars de l’Alpha Space, l’edició d’enguany tindrà molt d’art urbà. Hi seran presents artistes locals i muralistes urbans que faran grafits en directe. A més a més, hi haurà una zona destinada a la música, el sound system, que és un conglomerat d’altaveus que s’utilitzen molt per a estils com ara reggae, hip-hop, dubstep o tecno. Es tracta d’altaveus fets artesanalment, amb molt de cor i al detall. En aquest cas, l’al·licient serà que tots els músics punxaran en vinil. El concepte està inspirat en el Boiler Room perquè el públic pugui sentir de ben a prop la música dels artistes. A banda de la música i de l’art, com sabem que l’esdeveniment s’allargarà tot el dia, la gent que vingui podrà gaudir d’una xocolata calenta, d’un vi calent i d’un servei de restauració on trobarà tot el necessari per passar una jornada excel·lent. Com cada edició, el nostre propòsit és oferir activitats alternatives perquè tothom se senti identificat amb alguna de les nostres propostes.

Hi haurà convidats del món de la neu?

La majoria dels nostres convidats són del país. De fet, la voluntat de l’organització és destacar el talent que hi ha a escala local perquè tenim esportistes internacionals a Andorra que són molt bons. Tot i que també vindran artistes i músics dels països veïns.

Un any més, el festival és organitzat pel Departament Joventut del Comú d’Escaldes-Engordany i compta amb diferents patrocinadors i col·laboradors del país…

Sí, el projecte és impulsat des del Departament de Joventut del Comú d’Escaldes-Engordany i compta amb el suport de l’equip d’educadors de carrer. També tenim els nostres patrocinadors i col·laboradors que, any rere any, ens ajuden a atreure al nostre esdeveniment gent de tot el país i de fora. Ells són els responsables que tots els participants puguin accedir tant a premis en metàl·lic com a regals. A més a més, el Go Ride Club – Andorra és l’encarregat de la coordinació del festival en l’àmbit tècnic.

Pel que fa a les competicions, on s’han d’inscriure els interessats …

Han d’enviar un correu electrònic a contacte.alphaspace@gmail.com. Se’ls enviarà un formulari per omplir i signar que després hauran de retornar. Així es confirma la plaça en la competició. La inscripció és totalment gratuïta i qualsevol persona que tingui més de 12 anys i un nivell avançat de freestyle hi pot participar. La competició està dividida per categories, tot i que durant la jam session es farà una barreja de tots.

Després de passar el dia al festival, què espereu que la joventut s’endugui a casa seva?

M’agradaria que la gent que mai ha viscut de prop el món de la muntanya i del freestyle s’emporti tota aquesta emoció de l’ambient que es genera amb el festival.  És a dir, que s’emportin tot aquest món que tenen al seu abast, però que moltes vegades no ens adonem del que significa ni el valor que té. Hi ha molta gent, jove i no tan jove, que mai ha pujat a la muntanya, que mai ha fet esquí ni ha provat l’snowboard. Penso que al tenir-lo aquí tan a prop la gent s’animarà a provar-lo i podrà entendre com d’important és conèixer la muntanya i tot el que genera, perquè quan ets conscient d’això et canvia la percepció del lloc on vius. L’altura i el contacte amb la neu i la natura ajuda a canviar una mica la mentalitat i a trencar molts estereotips.