Orteu Riba Arquitectes, artesans dels espais

Per a entendre la filosofia d’artesans dels espais, hem conversat amb l’arquitecte Xavier Orteu Riba, director d’Orteu Riba Arquitectes, despatx recentment adjudicat al projecte Node, edifici que esdevindrà seu d’Andorra Telecom. El professional andorrà explica que l’arquitectura ha de trobar l’equilibri entre estètica i funcionalitat.

Fotos: César De Pablos
La frase amb la qual us identifiqueu és ‘artesans dels espais’. Què vol dir exactament això? Què ha de considerar un arquitecte per transcendir el fet convencional i convertir-se en un artesà de l’espai?

Cada vegada que ens enfrontem a un nou projecte, és un repte que comença de zero. Busquem entendre l’espai, les circumstàncies en què es troba, les necessitats del client i de l’edifici, i les funcions que aquest últim ha de complir. Fem una anàlisi completa i, en funció de tot això, donem una resposta individualitzada i pensada per a cada projecte. Aquí es veu reflectit l’esperit de l’artesà, ja que no es tracta d’una indústria o producció massiva, sinó més aviat creacions úniques que combinen estètica i funcionalitat.

Hi ha art en l’arquitectura?

L’arquitectura també és un art, però, bàsicament, és un art que ha de buscar complir amb unes funcions. L’arquitectura comporta tècniques i ha de donar solucions concretes, propòsits que són tan importants com el component estètic. Aquí és quan veiem aquest esperit artesà, l’esperit d’algú que intenta transmetre tota la seva experiència i coneixements a través de la seva feina.

“Hem dipositat la nostra il·lusió i esperances perquè el Node sigui un exemple”

Considera que aquesta consciència de l’harmonia que ha d’haver-hi entre la bellesa d’un espai i la seva funcionalitat ha estat el punt clau perquè Orteu Riba Arquitectes esdevingués un dels despatxos més prestigiosos del país?

El nostre objectiu és complir amb totes aquestes necessitats que, si bé solen ser estètiques i funcionals, també poden ser econòmiques. El que mai no sacrifiquem és l’objectiu de buscar la bellesa de cada espai, de no donar únicament una solució tècnica. Ens considerem molt afortunats d’haver treballat en projectes d’edificis bastant emblemàtics, en els quals hem posat el màxim esforç i el top de les nostres capacitats. El que sí és cert és que, per a nosaltres, és igualment important afrontar la reforma d’un pis i la d’un gran edifici públic, tot i que és veritat que aquests últims tenen una major transcendència pel seu impacte urbà i en la gent que hi conviu.

Com aconseguiu treballar en aquests projectes d’alta importància per a la ciutadania?

El fet d’haver guanyat concursos d’arquitectura, ens ha permès tenir l’oportunitat de participar en projectes d’obra pública, tant a edificis nous com reformes d’altres ja existents. Potser aquestes obres són les que més ens identifiquen i n’estem orgullosos, però també ho estem d’aquells projectes de menor impacte, que són igualment importants, ja que busquem transmetre bellesa en tots els nostres edificis, ben integrats a l’entorn, sigui aquest urbà o natural.

Escolliu els clients o els clients us escullen a vosaltres?

Normalment, són els clients els que ens troben a nosaltres, tot i que, com bé et deia abans, també ens presentem a concursos. El més recent que hem guanyat ha estat la construcció del Node, el nou edifici d’Andorra Telecom, en el qual ja estem treballant amb molta empenta i és un dels projectes que més il·lusió ens fa.

El seu equip, suposo, hi juga un rol fonamental.

Sens dubte. Si bé en l’arquitectura comences a fer els teus passos per tu mateix, des de fa molt temps tinc un equip del qual em sento molt orgullós. Sense ells, seria impossible tirar endavant tots aquests projectes. Orteu Riba Arquitectes no soc jo, sinó un col·lectiu de gent molt bona que aporta dinamisme, experiència i idees molt fresques a tot el que fem.

Xavier Orteu Riba

Pot passar que no hi hagi entesa entre el client i el despatx, de manera que això comporti deixar un projecte?

Sí, pot passar. A vegades, la recerca de l’equilibri entre bellesa i funcionalitat no és compatible amb els desitjos del client. És per això que és molt important conèixer el client i que el client conegui la nostra filosofia. Per a nosaltres és fonamental partir d’una bona base de diàleg. Sí que és veritat que l’experiència ens ajuda a entendre millor el que realment necessita el client, i també permet que aquest ens conegui a partir de les obres que ja hem fet en el passat. Ells també poden valorar si el nostre estil encaixa amb el que busquen.

Avançava que us han adjudicat l’edifici Node, la nova seu d’Andorra Telecom. Quins seran els elements més característics d’aquest edifici?

L’edifici Node és un projecte que abasta diferents vessants i té una complexitat funcional notable que el fa interesant. Ens vam presentar al concurs amb la idea d’erigir un edifici respectuós amb el seu entorn, tranquil i senzill, ja que s’ubicarà a una zona en la qual passen moltes coses. Si bé el Node estarà a tocar de la zona comercial de l’avinguda Meritxell, estarà molt a prop d’una plaça que no només rep turistes sinó que dona vida al barri residencial. El que busquem és respondre a totes les necessitats demanades pel projecte, però amb el valor afegit de donar un servei a la ciutadania i d’enriquir l’espai urbà, no només de l’avinguda Meritxell sinó també dels carrers que coincideixen amb Bonaventura Riberaygua.

La intenció és convertir el Node en una icona d’Andorra la Vella, tal com ho vau aconseguir amb l’edifici Diamant, on s’ubica The Embassy?

Hem dipositat la nostra il·lusió i esperances perquè el Node sigui un exemple, no per ser un edifici molt cridaner sinó més aviat perquè aquest sigui una referència quant als criteris de sostenibilitat, integració amb el medi ambient i per posar les persones en un esglaó de rellevància.

Ja que parlem de sostenibilitat, com l’aconseguireu?

Estem tractant que l’estructura sigui majoritàriament de fusta, ja que això permetrà ser eficients quant al compliment dels estàndards d’emissions de CO2 i d’integració amb el medi ambient. Qualsevol edifici té un impacte, però hem d’intentar que aquest sigui el menor possible, tant en el procés de construcció com en la seva posterior utilització. En el cas del Node, aquest no requereix grans sistemes de climatització; de fet, estem treballant amb una empresa especialista perquè l’edifici sigui curós i respectuós amb la natura en tots els aspectes, en compliment de la metodologia Level(s), que són indicadors de sostenibilitat comuns per a la Unió Europea. Volem que el Node sigui un exemple reconeixedor quant a sostenibilitat des del primer moment de la seva construcció, en aquest sentit, sí que creiem que serà icònic.

“Tot ha d’evolucionar contínuament, però sempre partint del respecte a l’entorn”

Parlem de línies. La natura es caracteritza per l’absència de línies rectes, però, així i tot, aposteu per la rectitud en el disseny del Node. Com és possible aquest equilibri amb el medi natural?

Quan es considera la construcció d’un edifici, parlem de diferents nivells d’entorn. N’hi ha un que és el que està a tocar, després n’hi ha un altre més proper en què són els edificis veïns, els carrers i avingudes pròximes. Finalment, sí que hi ha un entorn més natural on destaquen les muntanyes, però el del Node és un entorn urbà en què dominen els aparadors, els rètols i altres edificis d’un estil no tan definit. En examinar la ubicació, veiem molt soroll visual, així que vam proposar un espai més neutre, senzill i capaç de transmetre tranquil·litat. Creiem que la simplicitat de l’edifici és un valor positiu.

Ara bé, què fem amb la natura?

Creiem que la natura no només l’hem de veure de lluny sinó que l’hem de portar a l’edifici, la qual cosa també vam fer en dissenyar The Embassy, incloent-hi jardineres i altres espais amb vegetació. L’edifici Node seguirà aquesta línia i tindrà una coberta vegetal que serà un dels elements més significatius del projecte; també farem que la vegetació respiri a l’interior de l’edifici i a les places del voltant, perquè el conjunt no estigui tant ‘mineralitzat’ sinó que sigui més natural i orgànic.

Cal Cintet, Hotel Rosaleda, Casa Or… sembla que les edificacions tradicionals també els resulten favorables. Són aquests projectes més complexos que els contemporanis?

A vegades sí que resulten projectes complexos, però, des dels inicis del nostre despatx, hem compaginat ambdós vessants. El fet de treballar amb edificis que són part del nostre patrimoni ens resulta molt enriquidor, ja que ens fa entendre que tota intervenció ha de ser respectuosa, sigui a un edifici històric o a un edifici nou.

Després de tot aquest bagatge considera que l’arquitectura andorrana té una bona salut o que s’ha de continuar evolucionant?

L’arquitectura andorrana és un reflex del que passa al món i evoluciona contínuament. A Andorra, el paisatge, el clima i els sistemes constructius han forjat una arquitectura tradicional que encara està present a les nostres muntanyes, però les demandes i les tecnologies evolucionen i hem de saber aplicar amb cura la nova arquitectura a l’entorn que tenim. Penso que, tant els arquitectes com els propis clients, hem anat evolucionant i aprenent, som més conscients i exigents.

Considera que a Andorra hi ha bons arquitectes?

Sí, crec que cada vegada hi ha més arquitectes intenten fer les coses bé, amb la responsabilitat que la nostra feina requereix.