Lluís Pozo: “Ets d’on menges, no d’on neixes”

Es defineix com a una persona dinàmica i adaptativa –també resolutiva– que és capaç de sortejar les particularitats d’un mercat cada vegada més globalitzat. Lluís Pozo és un empresari amb experiència en grans multinacionals, però també en el disseny de racks per a components automotrius i en la importació i distribució de diferents productes, com ara xemeneies, barbacoes i vaixells. Després de gairebé 4 anys al Principat, un dels seus propòsits és ubicar Andorra en el mapa internacional.

Lluís Pozo és un empresari català, que el 2018 es va implantar a Andorra, país que s’ha convertit en l’epicentre dels seus negocis internacionals. Però, per què Andorra?

Des de molt petit m’ha agradat l’esquí, així que, quan li van oferir una oportunitat laboral a la meva dona, vam decidir traslladar-nos a Andorra sense dubtar-ho!

Sé que és una pregunta difícil de contestar, però com es definiria vostè com a persona?

Camaleònic, perquè s’ha d’evolucionar contínuament. Pragmàtic, per a resoldre situacions ràpidament i sense complicar-se la vida. Impulsiu, perquè  soc de decisions ràpides.

I com a empresari?

Emprenedor, executiu i perfeccionista. M’agraden els reptes difícils, pensar en ‘macro’ i no en ‘micro’. També creatiu, perquè m’agrada innovar o millorar el que ja existeix.

“Per a mi no existeixen països millors o pitjors per fer negocis, només cal que els projectes siguin els adequats per a aquell país”

La seva dilatada carrera empresarial l’ha portat a desenvolupar la seva activitat en importants multinacionals, quina és la que valora més positivament?

Durant més de 10 anys, vaig ser proveïdor de General Electric Oil&Gas i General Electric Power Controls. Va ser un període amb un grau d’exigència i dedicació molt elevat, però també molt gratificant, aportant solucions a situacions realment complexes. Fins i tot, a la darrera etapa, em van confiar la gestió externalitzada del seguiment de totes les seves comandes de recanvis.

Una altra multinacional de la qual tinc molts bons records és el grup Faiveley Transport, del sector ferroviari, on aportava tota mena de solucions en matèria d’embalatge, expedicions i logística. Vaig arribar a col·laborar tan estretament amb ells que em van externalitzar la gestió del 100% del seu magatzem d’expedicions, ubicant-me dins de les seves instal·lacions, tal com és habitual en empreses del sector de l’automoció. Passes de ser un proveïdor a un partner.

Per la seva experiència, quins són els millors països per a implantar una empresa o per a fer negocis?

Per a mi no existeixen països millors o pitjors per fer negocis, només cal que els projectes siguin els adequats per a aquell país. Si sobredimensionem un projecte i ho portem a un país amb determinada mancança, potser mai no tindrà recorregut.

I el país en el qual has tingut la millor experiència com a professional?

Quan treballes amb multinacionals, el tracte és molt lineal, estiguis en el país que estiguis. És la seva manera de treballar.

“Sí que és cert que és complicat posar Andorra al mapa internacional, però no parem de signar contractes”

Ara concentra les diferents àrees de negoci que regenta en un únic holding que s’anomena Easy Rack Automotive, una empresa centrada en la millora dels sistemes logístics, així com altres activitats relacionades. Però què és exactament Easy Rack Automotive?

Aquesta empresa va néixer a partir d’una necessitat que hi havia al món de l’automòbil per transportar components de vehicles. Easy Rack Automotive dissenya racks per als components o per a un vehicle sencer. Per exemple, hi ha uns racks dissenyats pel transport de portes de tren, de frens, etc… En resum, mesurem els camions i els contenidors, per optimitzar els costos i l’eficiència en el transport d’aquestes mercaderies.

També fabriqueu?

No, només dissenyem.

Quan valoreu una empresa en la seva globalitat, que és més important la seguretat o l’eficiència?

Jo diria que totes dues estan al mateix nivell. Cal dir que, els dos productes que tenim registrats pel seu model d’utilitat, ho estan justament per l’increment de la seguretat en el moment en el qual l’operari els fa servir.

Iot venut per Lluís Pozo
I quants productes heu dissenyat?

N’hem dissenyat més de cent, dels quals n’hi ha dos registrats, perquè creiem que tenen un futur més llarg. El primer és un ‘porta-bateries’ de cotxes elèctrics; l’altre, un sistema de transport de carrosseries de vehicles.

A banda de la fabricació, també rebeu royalties per l’explotació d’algun dels vostres productes?

Existeixen dos models de negoci. Un en el qual venem el nostre disseny. I l’altre en la qual cobrem pel dret d’utilització d’aquest disseny. Aquest darrer resulta més atractiu per a aquells amb projectes a curt termini.

En quants països teniu presència?

Tenim acords de col·laboració amb la Xina, els Estats Units, Mèxic, Austràlia, Brasil, Espanya, França… Per sort o per desgràcia, aquests són mercats on hem aconseguit signar contractes d’exclusivitat. A Rússia, per exemple, hem signat un contracte per distribuir exoesquelets per als operaris de logística. Molt recentment, hem signat un contracte per a la importació i distribució de vaixells des de Brasil.

Quins són els vostres clients més rellevants?

A causa dels acords de confidencialitat, no podem anomenar els nostres clients, excepte el que ens ho han autoritzat expressament, com ara General Electric i Faiveley Transport. Hem treballat amb clients molt rellevants, però penso que el més important és la diversitat de divisions i sectors que toquem. Pensa que General Electric és una empresa de més de 300.000 empleats a tot el món i, quan entres a determinada divisió, potser acabaràs col·laborant amb una altra.

“Farem la distribució de vaixells des d’Andorra i vendrem a França, Espanya, Portugal i, per descomptat, el Principat”

També sou importadors de barbacoes, xemeneies i accessoris. Ens pots parlar de les característiques d’aquests productes?

Hem creat la marca Flamma et Ferro, amb una selecció de xemeneies i barbacoes que provenen de Rússia i Ucraïna, on el fred no és qualsevol cosa. Qui millor per fabricar-les? N’hi ha de ferro, d’acer inoxidable, per a interiors i exteriors.

Sereu importadors exclusius per a Andorra o també per a més països?

Tenim l’exclusivitat signada per a Andorra, Espanya i França. Andorra sempre estarà en els nostres projectes, perquè ets d’on menges, no d’on neixes. Sí que és cert que és complicat posar Andorra al mapa internacional, però no parem de signar contractes. De fet, els brasilers que fabriquen els vaixells es preguntaven si Andorra era una part d’Espanya.

Xemeneia comercialitzada per l'empresa de Lluís Pozo
Com acabeu de comentar, també importeu vaixells de la marca Fibrafort. Parla’ns una mica d’aquests vaixells.

Són vaixells que van des dels 5,5 fins als 12,4 metres d’eslora. Farem la importació des d’Andorra i distribuirem a França, Espanya, Portugal i, per descomptat, al Principat. Em fa gràcia dir que a Andorra importem vaixells i seria curiós tenir-ne un model, a una fira o entre les muntanyes (riu).

En quin segment de preus i qualitat està aquesta marca?

Volem posicionar-nos com a una marca de segment de preu mitjà, amb una molt bona qualitat.

La venda serà només per catàleg o online?

Com que les drassanes ja tenen programades fabricacions fins al maig de 2022, ens despatxaran les primeres vuit unitats entre maig i juny de 2022. Mentrestant, com que tenim un vaixell de les mateixes característiques a la Costa Tropical, els potencials clients poden provar-lo i veure fins i tot els acabaments.

Després de tot això, quin és el vostre objectiu a mitjà o llarg termini?

(Riu) M’estan ‘liant’ perquè em quedi amb un hotel i un restaurant a Andorra.