Pilar Cobos, impecable

Impecable Serveis”, tal és el nom de l’empresa de la Pilar Cobos, que fa de la pulcritud i de la professionalitat una norma de vida. Ha estat una de les dones protagonistes del programa “SER dona”, que ha homenatjat 10 dones rellevants del país.

Fotos: McGrau
Quan va decidir muntar una empresa de neteja?

Vaig arribar a Andorra l’any 1971 i m’hi vaig instal·lar definitivament el 1980. Vaig començar a treballar en una botiga, després en una fàbrica de pantalons, més tard em vaig treure el títol d’esteticista i quan vaig tenir els meus fills vaig decidir deixar de treballar per dedicar-me a la família. Vaig estar 10 anys a casa, sense treballar, fins que vaig optar per començar a fer neteges a les nits, per tal de poder tenir hores lliures per cuidar els fills durant el dia. I així va començar tot! L’any 2010 vaig prendre la decisió de crear la meva pròpia empresa, “Impecable Serveis”, amb el meu cunyat com a soci. 

Quantes persones hi treballen?

Actualment tinc 30 noies i un noi treballant per a mi, fem neteges en domicilis i també en despatxos. La majoria de les noies són portugueses, tot i que també n’hi ha d’andorranes i espanyoles. És difícil trobar personal de confiança, jo amb això hi tinc molta cura. Jo també segueixo fent feines, tinc uns clients fixos des de fa molts anys. 

Com és que hi ha tanta majoria de noies?

Perquè els clients prefereixen que hi vagin noies. El noi que tinc es dedica sobretot a fer vidres i també altres tipus de neteja, però el cas és que em demanen sempre noies per fer les feines de casa. 

Quants clients teniu?

La veritat és que no ho he comptat mai! Potser entre 80 i 100 clients, entre particulars i despatxos professionals. 

Com us doneu a conèixer?

Doncs pel boca a orella, tinc la sort que els meus clients aprecien la nostra feina i estan satisfets i ho expliquen a les persones que coneixen, i així vaig fent clients nous. La nostra oficina està a Andorra la Vella, tot i que jo visc a Escaldes des de sempre. 

Quines perspectives de futur teniu?

Jo em sento còmoda amb la meva feina, la meva intenció és seguir treballant com ara, però penso que el volum de l’empresa actual és el correcte. Tenim bons clients i bon personal, està bé com estem, no tenim la intenció de créixer més. 

És difícil trobar personal de confiança, jo amb això hi tinc molta cura.

La crisi us va afectar?

Vam obrir l’empresa el 2010, en plena crisi… La inversió no va ser molt important i la veritat és que no ens va afectar especialment, perquè vam ser modestos i no vam voler córrer.  

Va ser complicat muntar l’empresa?

No, gens. Vaig començar amb un parell de noies, els tràmits van ser molt senzills. Amb el meu cunyat havíem decidit d’anar pas a pas, i va ser una bona decisió.  

Cap dels fills seguirà amb el negoci?

El meu fill Miquel, que té 26 anys, ha estudiat Turisme i ara treballa al banc, mentre que la meva filla Sandra, de 22 anys, acaba de graduar-se en Dret. Cadascú té ja el camí traçat… 

Com veu el futur del país?

Pateixo pels meus fills, cadascú està fent el seu camí, però em fa por que vingui una altra crisi. Els meus fills es volen quedar a treballar aquí, espero que ho puguin fer! En general, crec que el jovent ha de preparar-se i formar-se sòlidament, per garantir-se un futur prometedor. 

Pilar Cobos durant l'entrevistaQuè opina de la situació de la dona a Andorra?

A mi no m’ha costat tirar endavant com a dona, sempre he treballat molt, la feina no m’ha fet mai por, una ha d’esforçar-se per tirar endavant. Si de veritat vols treballar, tens feina. Mai m’he sentit menyspreada com a dona, ni amb passaport ni sense! 

I sempre ha pogut conciliar bé feina i família?

Sí, per això vaig entrar en el món de la neteja que em deixava moltes hores lliures per estar amb els meus fills. A més, sempre m’ha agradat aquesta feina. 

És una maniàtica de la neteja? 

Jo no m’hi considero, tot i que a casa diuen que sí que ho soc! 

Vaig entrar en el món de la neteja perquè em deixava moltes hores lliures per estar amb els meus fills.”