PsicoB, 10 anys apropant la psicologia a les persones

Des que PsicoB va obrir portes, l’any 2010, una de les motivacions de la Sònia Bigordà i la Mariona Buxó ha estat la d’apropar la psicologia a la quotidianitat, ja que entenen aquesta disciplina com una eina indispensable per a la salut mental de les persones. El dinamisme, l’ètica i la innovació són els elements clau de la seva filosofia.

Fotos: César De Pablos
PsicoB ja compta amb 10 anys de trajectòria, però quin ha estat el propòsit de la creació d’aquest projecte?

Mariona Buxó: Quan vam decidir que volíem engegar el nostre propi projecte, vam fer-ho amb el propòsit d’acostar la psicologia a les persones, aportant la nostra metodologia, el nostre saber fer i el nostre enteniment sobre la gestió de les emocions. A més a més, teníem moltes ganes d’emprendre, ja que la Sònia i jo ens coneixem des de fa molts anys i sempre havíem somiat en el nostre propi projecte.

Sònia Bigordà: L’objectiu principal és centrar-nos en la persona, però no només en aquella amb algun trastorn mental greu, sinó fer l’acompanyament de qualsevol persona que pugui tenir la necessitat d’anar al psicòleg. Treballem amb la persona com a eix central però des de diferents àmbits, sigui l’empresarial, el clínic, l’esportiu, entre altres.

Sònia Bigorda i Mariona Buxó
Sònia Bigordà, a l’esquerra, i Mariona Buxó, a la dreta.
Com podeu definir PsicoB? Quin és l’element pel qual destaqueu?

S.B.: Jo diria que PsicoB té una característica molt important, que és la de ser a prop de la persona, a la qual tractem amb ètica i responsabilitat.

M.B.: Penso que això l’hauries de preguntar als nostres pacients (riu), però crec que el que ens identifica és la flexibilitat i l’adaptabilitat que tenim amb cadascun d’ells. Nosaltres ens enfoquem en les necessitats i possibilitats específiques de cada persona; a partir d’aquí, donem un acompanyament que mai no serà igual al d’algun altre pacient, perquè creiem que és important ser dinàmics i creatius.

Quin és el concepte darrere del vostre eslògan “revitalitzar la psicologia”?

M.B.: Volem donar vida a la psicologia i que tothom se senti identificat, que la vegin com a una opció més pròxima i d’utilitat.

S.B.: Per a revitalitzar, és cert que l’actitud del professional juga un rol fonamental; les ganes, la il·lusió i treballar amb paràmetres d’excel·lència, són la clau per seguir revitalitzant aquesta disciplina.

Despatx de PsicoB
Què representa per vosaltres, dues dones joves i emprenedores, assolir una desena d’anys al capdavant de la vostra empresa?

S.B.: Quan vam crear PsicoB, el 2010, estàvem en plena crisi econòmica, érem conscients dels reptes i dels obstacles, però no ens va fer sentir por. Eren moltes més les nostres ganes i els projectes que volíem materialitzar, que sabíem que, al final, tindríem un bon resultat… i així ha estat. Després de 10 anys, ara que estem novament enmig d’una nova crisi, seguim lluitant per tirar cap endavant i millorar la salut mental.

M.B.: De fet, el mot d’empresàries ens queda molt gran. A PsicoB hem estat sempre la Sònia i jo, som un pack on s’uneixen sempre persones que col·laboren i participen amb nosaltres.

S.B.: El fet de ser noies mai ens ha fet por. Si fas la feina ben feta, amb seriositat i minuciositat, és igual si la fan dues noies joves o dos homes amb corbata.

Després de tot aquest temps, heu hagut de reorientar la direcció a la qual apunta PsicoB?

S.B.: El que hem adaptat i ampliat ha estat la nostra formació, per poder tocar diferents àmbits i no caure en la monotonia. Ens motiva poder tenir les eines suficients per atendre cada pacient de la millor manera possible, amb consciència de les seves particularitats. A PsicoB, des del principi, hem estat només la Mariona i jo, però hem ampliat el nostre abast i ara comptem amb l’Arnau, que compagina molt bé amb la nostra filosofia.

Interior del despatx de Psico B
Quin ha estat el repte o l’obstacle més complicat de superar al llarg de la vostra trajectòria?

M.B.: Creiem que el moment d’obrir PsicoB, amb un segment on hi havia molt bons professionals consolidats. El repte ha estat demostrar el nostre potencial fins a guanyar-nos el nostre espai.

Quins serveis oferiu actualment?

S.B.: El veritablement important no és l’àmbit en el qual actuem, sinó la persona com a eix central. Dit això, ens especialitzem en l’atenció d’empreses de diferents camps professionals, també donem suport en matèria de psicologia jurídica, així com en psicologia orientada als adults, infants i adolescents, on fem un acompanyament terapèutic de la persona. També aportem en l’àmbit de la psicologia d’emergències. Finalment, treballem la psicologia esportiva, on tractem amb esportistes d’elit i de nivell amateur.

Des de la vostra perspectiva, quan de determinant o important és la psicologia per la consecució de fites personals i professionals?

S.B.: És molt important, però he de dir que la psicologia no és quantificable. Sempre hem de treballar en equip i, en cas que hi hagi altres professionals tractant una persona, anar tots cap al mateix objectiu de garantir el benestar mental del pacient.

M.B.: Tots en algun moment de la vida perdem el rumb o el sentit de les coses, podem patir estrès, depressió, angoixa o qualsevol malestar psicològic. Desafortunadament, la psicologia no forma part del circuit sanitari i no tota la gent pot anar a teràpia, pel cost elevat que representa. Hem d’erradicar la visió que posa la psicologia com a un luxe en comptes d’una necessitat.

PsicoB
Sento molt no poder evitar aquesta pregunta, però la pandèmia encara continua essent un tema de discussió. Per a vosaltres, què ha representat treballar en un context com aquest?

M.B.: Durant la pandèmia i el confinament vam haver d’arremangar-nos una mica, perquè vam rebre una allau de consultes, ja que aquesta situació va agreujar els problemes preexistents de les persones. Entre les demandes que més ens arribaven, hi era la gestió de l’ansietat en persones que venien desbordades.

Pel que fa als vostres projectes futurs, què teniu pensat?

S.B.: A nosaltres ens queda seguir treballant i prestant els serveis de la millor manera possible, sense deixar de formar-nos. Al final, es tracta de créixer personalment i professionalment.

M.B.: El futur demana de creativitat i esforç i això és el que estem proposades a fer.