El Camí Hidroelèctric, ciència i tècnica en plena natura

L’activitat del Camí Hidroelèctric d’Engolasters es pot considerar una visita complementària a la del MW Museu de l’Electricitat, ja que es visiten les instal·lacions de captació d’aigua que alimenten la central hidroelèctrica. L’entorn de natura en estat pur en fa, però, una visita especial.

Camí Hidroelèctric d’Engolasters
Foto: FEDA Cultura

En el moment de definir, a final dels anys 20 del segle XX, l’emplaçament de la central hidroelèctrica de FEDA, es va tenir en compte la possibilitat d’utilitzar l’estany d’Engolasters com a reserva de l’aigua que havia de moure les turbines. Els condicionants tècnics van portar a la construcció de dos canals artificials, de llargada considerable, per aportar l’aigua necessària per al bon funcionament de les instal·lacions, així com a l’edificació d’una presa, amb la finalitat d’augmentar la capacitat natural de l’estany.

Camí Hidroelèctric d’Engolasters nocturns
Foto: FEDA Cultura

L’activitat del Camí Hidroelèctric permet conèixer una part important de la història d’Andorra, ja que ens dóna la possibilitat de fer una ullada als orígens dels grans treballs que es van realitzar a Andorra als anys 1930: des de l’esforç que va suposar construir totes les instal·lacions situades al voltant de l’estany d’Engolasters, fins a les repercussions que aquestes van tenir per a la societat andorrana de l’època. La informació que es dona durant la visita guiada ens portarà a l’època de la realització de les instal·lacions, i s’explicaran les formes de treballar dels obrers, que són molt diferents de les d’avui en dia.

Camí Hidroelèctric d’Engolasters FEDA
Foto: FEDA Cultura

Un vessant important de la visita és donar a conèixer als visitants l’esforç i l’èmfasi posat per l’empresa FHASA, i que manté FEDA, a l’hora d’integrar les instal·lacions i les construccions a la natura que envolta l’estany d’Engolasters i la Vall del Madriu.

Potser el més sorprenent de totes aquestes construccions i instal·lacions, que daten dels anys 1930, és que continuen essent una part activa de la cadena de producció d’electricitat a Andorra i que, gràcies a elles, es genera d’un 15% a un 20% de l’electricitat que es consumeix al país.

Camí Hidroelèctric d’Engolasters
Foto: FEDA Cultura

Les instal·lacions es veuen en un agradable passeig, durant el qual es visiten els punts següents: la casa de guardes, la presa, l’estany, la vàlvula de capçalera, la galeria interior de la presa, el polvorí i el camí dels matxos, tot al llarg d’un camí planer i envoltat de la natura en el seu estat més pur.

Camí Hidroelèctric d’Engolasters | Telèfon +376 739 111 | fedacultura@feda.ad | https://www.fedacultura.ad/cami-hidroelectric

Activitat apta per a tots els públics

Visita amb guia, amb una durada aproximada d’una hora i mitja

Grups: màxim 20 persones

Horaris:

Maig i juny: dissabte, a les 11 h i 15 h

Juliol: dissabte, a les 10 h, 12 h, 15 h i 17 h; diumenge, a les 10 h, 12 h i 15 h

Agost: de dimarts a diumenge, a les 10 h, 12 h, 15 h i 17 h

Setembre: dissabte, a les 11 h i 15 h

(consultar la web per confirmar horaris)

Tarifes:

Normal 5 € (menors de 10 anys, gratuït)

Reduïda 2,5 € (consultar condicions a la web)