Una mirada als museus del Principat d’Andorra: Part II

Et sorprendria saber que Andorra, el nostre petit país enmig dels Pirineus, envolta una riquesa cultural incomparable als seus museus. Aquí podràs trobar des de miniatures i motocicletes d’època fins a obres inavaluables d’artistes d’arreu del món.

En Dona Secret hem fet una selecció dels museus més importants d’Andorra, perquè t’aventuris a viure una experiència cultural capaç de narrar la nostra història i la d’una part del món.

La Farga Rossell:

La Farga Rosell va ser construïda a mitjan del segle XIX, entre els anys 1842 i 1846, i és uns dels punts històrics més conservats del Principat d’Andorra i de tots els Pirineus.

A aquesta farga es treballava el ferro, un material que era processat fins a convertir-lo en lingots i després ser venuts als mercats catalans. Aquest lloc acull el Centre d’Interpretació del Ferro, i compta amb material multimèdia i audiovisual per a descobrir tots els detalls d’aquest món metal·lúrgic.

Adreça: Av. Del Través, s / n. AD400 La Massana. Telèfon: +376 835 852. Reserves: +376 839 760

Museus Andorra Farga Rossell
Foto: Jordi Seabra
Museu del Còmic:

Si ets amant dels còmics i les il·lustracions, o vols reviure una part de la teva infantesa, no pots deixar de visitar el Museu del Còmic, a la plaça de les Fontetes, a la bonica parròquia de la Massana.

Aquest punt de trobada per a comic lovers exposa periòdicament obres d’autors consagrats com a Antonio Bernal, Alfonso Font, Anna Miralles, Philippe Xavier i molts més.

Adreça: Plaça de Les Fontetes, s / n. Telèfon: +376 835 693

Museus Còmic Andorra
Foto: Visit Andorra
Museu del Perfum:

Allotjat al Centre Júlia i a l’abast de turistes i residents, el Museu del Perfum és una opció meravellosa per donar-li plaer al teu olfacte. L’art del perfum envolta molts secrets i peculiaritats que podràs conèixer a aquest paradís de les aromes.

El Museu del Perfum exposa permanentment una àmplia selecció de fragàncies. Aquí podràs conèixer com és el procés de fabricació de perfums, així com la seva importància econòmica durant el segle passat.

Adreça: Centre Júlia. Av. Carlemany, 115. Escaldes-Engordany. +376 892.221

Museus Andorra Perfum
Foto: Roger Peña
Museu de la Miniatura:

El Museu de la Miniatura acull grans tresors però de diminuta mida. Aquest museu compta amb microminiatures que, majoritàriament, estan fabricades en or i altres materials, visibles i apreciables amb lupa o microscopis. No és una passada?

Aquesta exposició mostra exemplars fabricats únicament a mà, a partir de materials de fàcil manipulació. Trobaràs des d’objectes fets amb or i platí, fins a peces fabricades amb paper i grans d’arròs. Cada petita creació és una meravella artística.

Adreça: Ordino, AD300 Ordino. Telèfon: +376 838 338

Museus Andorra Miniatura
Foto: Jordi Seabra
Museu de l’Electricitat:

El descobriment de l’energia elèctrica i el seu enteniment van canviar la manera en què el món es mou. FEDA o Forces Elèctriques d’Andorra va iniciar operacions amb la central hidroelèctrica l’any 1934, i el seu edifici es considera patrimoni d’interès cultural del país.

El museu es troba a la planta baixa de l’edifici i compta amb una exposició permanent, mentre que una de les dues sales està destinada a exposicions transitòries que tracten temes diversos de l’electricitat.

Adreça: Av. De la Bartra, s / n. AD200 Encamp. Telèfon: +376 739.111

Museus Andorra Museu Electricitat
Foto: Roger Peña
World Champions by 99:

El motociclisme modern és un dels esports que més adrenalina i emocions transmet als seus competidors i seguidors, de manera que tenir un museu dedicat a aquesta disciplina resulta força oportú per als visitants i residents d’Andorra.

Jorge Lorenzo, un pilot famós i amb un palmarès bastant ampli, ha aconseguit col·leccionar gairebé tres desenes de peces úniques de campions de la Fórmula 1 i de Moto GP com a Gilles Vileneuve, Ayrton Senna, Michael Shuchacher, Fernando Alonso, Marc Márquez, Casy Stoner o Valentino Rossi.

Aquest museu força divertit compta amb una botiga de souvenirs perquè puguis emportar-te un record agradable i exclusiu.

Adreça: C. Dr. Molines, 38. AD500 Andorra la Vella. Telèfon: +376 759.740

Museus Andorra World Champions
Foto: Museu World Champions by 99
Museu de la Moto:

Després d’haver visitat el Museu World Champions by 99, convé descobrir la història de la motocicleta al Museu de la Moto. Aquest particular vehicle, amb més de 100 anys des del seu origen, podrà ser redescobert a fons en aquest indret.

Trobaràs motocicletes tan úniques com les F. Diamant, Le Rêve o Peugeot, de la dècada de 1900, així com Harleys clàssiques de la dècada de 1970. I, si el teu estil s’assembla més al de les carreres, no et preocupis perquè trobaràs models com la Ducati 851 de 1990.

Adreça: Carretera general de Canillo, s / n. AD100 Canillo. Telèfon: +376 853 444

Museus Moto Andorra
Foto: Roger Peña