El coronavirus en els gossos

Si hi ha una paraula que no para de repetir-se als mitjans de comunicació, és ‘coronavirus’. Resulta que aquest virus, en particular el COVID-19, ha encès les alarmes mundials, no només per la seva simptomatologia sinó també per la desinformació. Malgrat els perjudicis que ocasiona als humans, és lògic que també ens preguntem si el coronavirus pot afectar les nostres mascotes.

Abans de parlar de coronavirus en les mascotes, específicament en els gossos en aquest cas, hem de definir el coronavirus per se. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el coronavirus és una gran família de virus que poden afectar tant persones com animals. Pel que fa als éssers humans, les distintes variacions de coronavirus solen causar infeccions respiratòries que van del refredat comú a patologies més greus, com ara la Síndrome Respiratòria de l’Orient Mitjà (MERS, per les seves sigles en anglès) i la Síndrome Respiratòria Aguda i Greu (SARS).

Tenint en compte aquesta definició, és necessari aclarir que el nou coronavirus que es va reportar per primera vegada a Wuhan, a la Xina, el passat 31 de desembre, és anomenat COVID-19, un virus diferent del Coronavirus Caní Respiratori (CRCoV) que pot afectar els nostres gossos. Segons l’Associació Mèdica Veterinària Americana (AVMA), el CRCoV es manifesta més freqüentment en gossos del Regne Unit, Itàlia, Irlanda, Grècia i el Japó, però estudis recents també van evidenciar que el CRCoV està pressent en canins dels Estats Units i el Canadà.

Els experts de l’AVMA posen l’accent en no confondre el CRCoV amb el coronavirus entèric, conegut per causar diarrea en els gossos, ja que el primer s’identifica per causar infeccions respiratòries agudes i s’associa al bacteri responsable del Complex Respiratori Caní, popularment coneguda com a ‘tos de les gosseres’.

Amb l’esmentat amb anterioritat, és convenient dissipar alguns dubtes:

Quins gossos són més propensos a contreure una infecció per Coronavirus Caní Respiratori (CRCoV)?

Els gossos en captivitat i confinats amb grans grups d’altres gossos, són candidats més freqüents a patir CRCoV. Els refugis, convencions canines, centres d’entrenament caní i gàbies de llebrers, són els llocs on és més habitual que un gos contregui el coronavirus especificat.

Quins símptomes hem de tenir en compte?

La majoria dels gossos presenten quadres de tos, esternuts i expulsió de mucositat nasal. Malgrat que alguns gossos no mostrin símptomes de CRCoV, és possible que siguin portadors i puguin infectar altres gossos. En cas de sospites, el millor és consultar amb el veterinari.

Com podem prevenir que el nostre gos s’infecti?

El coronavirus en qüestió pot contaminar ‘transportins’, llits, bols, collars i corretges, així com la roba de l’amo. Per aquest motiu, és molt important desinfectar i higienitzar habitualment les zones i objectes freqüentats pels gossos. I, si és la teva mascota qui pateix CRCoV, és convenient no entrar en contacte amb cap altre gos.

El CRCoV pot contagiar també als éssers humans?

Segons l’AVMA, no existeix cap evidència que afirmi que el CRCoV es pot transmetre a les persones o qualsevol altre animal. De la mateixa manera, segons els Centres per al Control i Prevenció de Malalties (CDC) dels Estats Units, fins al 12 de febrer de 2020, no s’han diagnosticat casos de COVID-19 –el coronavirus que actualment preocupa el món– en gossos, gats o altres mascotes.