251 quilòmetres d’adrenalina a la 52a edició de Ral·li d’Andorra

Enguany, el Millesim GT Tour Cevennes Rousillon, va passar per Andorra i va fer una ‘parada tècnica’ a la Borda del Pi, on va poder gaudir d’una de les millors vistes i gastronomia del país.

Fotos: Xavi Pujol – Noelia Farias – Josep Maria Montaner

El pilot local Joan Vinyes, acompanyat de Jordi Mercader i al volant d’un Seat Ibiza, va dominar la categoria de Velocitat amb una actuació pràcticament imbatible. Aquesta victòria va representar la tercera per a Vinyes al Ral·li d’Andorra, igualant així els rècords dels també tricampions Gerard de la Casa, Ferran Urteu i Serge Sastre.

La primera part de la cursa va incloure dues passades pel bucle format pels trams especials d’Ordino (8,81 km) i Fontaneda (9,69 km). Després d’aquests trams, els equips van disposar d’1 hora i 15 minuts d’assistència a l’aparcament Prada Casadet d’Andorra la Vella. En aquests trams inicials, Joan Vinyes i Jordi Mercader van demostrar una clara superioritat en velocitat, marcant els millors temps en totes les etapes cronometrades. A mitja cursa, tenien un avantatge d’1 minut i 56 segons sobre Albert Rodrigo i David Rodrigues (R5 GT Turbo), i 2 minuts i 49 segons sobre el tercer classificat, Isidre Loan i Robert Alayrach (Porsche 911 RS 3.0).

A la tarda, els trams de Canillo (8,37 km) i Anyós (8,46 km) van configurar un altre bucle doble. Joan Vinyes i Jordi Mercader van continuar amb el seu domini sense problemes, mentre que Rodrigo i Rodrigues van consolidar la segona posició. L’emoció es va centrar en la lluita per la tercera plaça del podi entre Isidre Loan i Robert Alayrach (Porsche 911 RS 3.0) i Jordi Urteu i Julià Rodríguez (R5 GT Turbo). Aquests últims van rivalitzar amb els propietaris del Porsche i els van superar a l’última passada per Anyós.

Entre els pilots més destacats que no van aconseguir arribar a la meta, cal esmentar a Jordi Ventura, que no va poder sortir, així com Gerard de la Casa i Jordi Gomà, que van haver de retirar-se a causa de problemes amb els col·lectors d’escapament en el seu Mercedes 190-E 2.3 16 V.

A més de les categories de competició, en la modalitat Legend, que és exclusivament d’exhibició, van participar 5 vehicles, incloent-hi dos grans pilots andorrans que havien guanyat el Ral·li d’Andorra abans, com ara Carles Santacreu i Guillem Santacreu, que van presentar un Opel Ascona 2000 SR reconstruït utilitzat a la dècada dels 80, i Ferran Urteu i Marc Andorrà, que van pilotar un Mitsubishi Lancer Evo IX R4.

En la categoria de Regularitat Sport, Esteban Munné i Olga Feliu, al volant d’un VW Golf GTI, van dominar bona part de la cursa amb el millor resultat en els tres primers trams. No obstant això, a mitja cursa, José Manuel López i Miguel Ángel Silva (VW Scirocco GTI) van prendre la davantera en el quart tram. Tot i això, Munné i Feliu van mantenir la seva posició dominant, acabant, en primer lloc, amb una diferència de 16,2 punts sobre Joan Corbatera i Sergi Giralt (VW Golf GTI 16V) i 41,1 segons sobre López i Silva, que van acabar tercers.

Un any més, la prova reina d’Andorra va ser possible gràcies al patrocini d’Andorra la Vella i Pyrénées Andorra, i la col·laboració dels comuns de Canillo, Encamp, Ordino, La Massana i Sant Julià de Lòria.