Hermetisme al voltant dels costos relacionats amb l’operativa dels sanitaris cubans

Els 39 sanitaris cubans continuaran prestant servei a Andorra, segons ha informat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, qui no ha volgut precisar quin és el cost que representa la permanència d’aquest col·lectiu al Principat.

Foto: SFGA/CEsteve

El doctor Josep Maria Piqué, director general del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), i Joan Martínez Benazet, ministre de Salut, han conversat avui sobre les necessitats relacionades amb el sistema sanitari del país. Un dels temes tractats ha estat el suport que donen els sanitaris cubans al Centre Sociosanitari El Cedre, on uns 6 metges presten servei.

“Aquest reforç és molt útil”, ha indicat el ministre de Salut, sobre el contingent de 39 cubans que van arribar a terres andorranes el passat 30 de març. Així mateix, Martínez Benazet preveu un increment de l’activitat a la Unitat de Cures Intensives (UCI) de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, per la qual cosa no es contempla, de moment, prescindir dels serveis d’aquests professionals sanitaris caribenys.

Qui són els metges cubans que donen suport al sistema sanitari andorrà?

Sobre els costos relacionats amb l’activitat del personal cubà al Principat d’Andorra, el ministre de Salut ha expressat que aquesta “és una xifra que nosaltres no estem en disposició de donar”, declaració que accentua l’hermetisme amb el qual es tracta aquesta informació. Si bé el ministre portaveu, Eric Jover, va anunciar que la família Sirkia assumiria el cost de l’acord entre els governs cubà i andorrà, la xifra encara és una incògnita. Quan s’ha consultat a les autoritats andorranes i al cònsol general de Cuba a Barcelona, Alain González, sobre la remuneració que perceben els metges cubans, les respostes han estat marcades per evasives i missatges que remarquen la solidaritat i el desinterès econòmic, malgrat que tot apunta al fet que aquests professionals sí que perceben una retribució pels serveis prestats.

El que sí és un fet de domini públic és el cost dels vols d’anada i tornada de l’equip mèdic cubà amb la companya aèria Iberia, amb un import de 19.811,60 euros. Aquesta informació va ser publicada a l’edicte 8-4-2020, al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA).

Dades epidemiològiques

Durant l’al·locució d’aquesta tarda, el ministre de Salut ha confirmat que no hi ha hagut cap nova defunció, per tant el nombre d’òbits arran de la Covid-19 es manté en 48. El nombre total de casos positius és de 758, amb 142 actius i 568 curats. A l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, hi ha 11 pacients, dels quals tres romanen a l’UCI; dues d’aquestes persones són ventilades mecànicament.

Més info