La protecció de la nostra pell és salut

El 13 de juny se celebra el Dia Mundial de la Prevenció del Càncer de Pell. Una data que vol conscienciar, cada vegada més, a totes les persones sobre la importància de la cura de la pell i els factors que la posen en risc. Una malaltia que es pot prevenir i tractar, si es detecta a temps. El càncer de pell s’ha convertit en un dels tipus de càncer amb més creixement en el món durant els últims anys.

 La doctora Léna Marie Ronjat, especialista en dermatologia, ens parla sobre aquesta afecció cutània. Sosté que el melanoma és un càncer de la pell o de la mucosa, que es desenvolupa a partir d’unes cèl·lules de la nostra pell: els melanòcits. Es presenta com una lesió pigmentada (a vegades més aviat vermella), que canvia amb el temps. Es tracta de lesions típicament asimètriques, de forma irregular, amb diversos colors, que creixen amb el temps. Quant als factors que provoquen la seva aparició, poden ser de tipus genètic o també poden estar influïts per l’exposició elevada al sol d’una persona durant tota la vida. Per prevenir l’aparició del melanoma, Ronjat recomana aplicar protecció solar SPF 50+, abans de sortir de casa i cada dues hores. No exposar-se al sol entre les 11 i les 16 hores. Fer un autoseguiment dels seus nevus (alteració de la pigmentació de la pell), mirant-se’ls a casa, sense roba, i consultar en cas de dubte davant de qualsevol alteració.

És imprescindible realitzar un seguiment anual amb un dermatòleg, sobretot en cas de factor de predisposició al melanoma (antecedent personal o familiar de càncer de pell, persona que tingui molts nevus, o persona que pren un tractament immunosupressor, entre d’altres). “Hem de cuidar molt la pell dels nens perquè sabem que, les cremades solars de la infancia, tenen més risc de desenvolupar, uns anys després, un melanoma. També recomanem evitar la realització dels UV artificials”.

Com cuidar la pell després del confinament i prevenir danys amb l’arribada de la calor?

“Sempre es recomana portar una protecció solar (preferiblement amb un SPF 50+) per posar a totes les zones exposades al sol, 30 minuts abans de sortir de casa i repetir l’aplicació cada 2 hores per no perdre l’efecte de la crema de protecció solar. També s’hauria d’evitar exposar-se al sol entre les 11 i les 16 hores”. Afirma que el sol provoca un empitjorament de les malalties amb fotosensibilitat (Rosàcia, Lupus, etc.). Explica que, durant aquesta època de l’any, es veuen més reaccions al·lèrgiques, a causa del contacte més freqüent amb l’àmbit exterior (flors, mosquits, etc.) o símplement al·lèrgia al sol. Sosté que algunes persones, a causa de l’estrès provocat pel confinament, han sofert algunes afeccions en la pell, per exemple (psoriasis, èczema, etc.). Sens dubte, l’àmbit psicològic influeix molt en l’estat cutani. Amb relació a la protecció de la pell de les mans i de la cara per l’ús de la mascareta, la doctora recomana “netejar bé la pell cada dia amb un sabó suau adaptat al nostre tipus de pell, hidratar-la acuradament i protegir-la del sol encara que portéssim la mascareta”.

Totes aquestes recomanacions ens faran lluir una pell fresca, però sobretot saludable i protegida.