Christina de Vreeze, una museòloga enamorada d’Andorra

L’art és la seva vida i la seva gran passió. Aquesta holandesa amb arrels aragoneses va descobrir Andorra quan era una nena, de la mà del seu pare, i va quedar impressionada pel país. Avui, Christina de Vreeze, lidera el seu projecte internacional des d’Andorra, a través de la seva empresa CVC Fine Art, que va fundar fa més de 20 anys.

Fotos: Jean-Luc Herbert

La Christina és una dona emprenedora que ha triat Andorra per viure i treballar. L’art, en totes les seves formes, li ha interessat sempre, ja des de petita, “els meus pares em van encomanar la seva passió per l’art, que des de ben menuda ha format part de la meva vida” apunta la Christina, que mai va tenir dubtes sobre quina seria la seva professió futura. La seva mirada clara i la seva actitud revela una personalitat sensible a la bellesa. “M’agradaria, des de la meva perspectiva professional i els meus coneixements museístics, poder contribuir a incrementar el coneixement sobre els museus i la seva funció dins la societat. Són les diferències culturals les que contrasten amb la globalització. Per mi, és posar en relleu la cultura i les humanitats aplicades al món de l’art” indica, alhora que es refereix a la seva empresa que ha traslladat a Andorra.  “CVC Fine Art és una societat que vaig fundar fa més de dues dècades per gestionar col·leccions d’art públiques, privades i corporatives, posant èmfasi en els museus. També fem consultoria en el món d’art i estudiem amb rigor les procedències d’obres d’art i elaborem informes tècnics. És un model de consultoria boutique on els projectes són molt personalitzats” precisa. S’expressa en un català impecable, i se sent molt integrada al país, que ha fet seu. “La meva educació va ser trilingüe, parlo 7 idiomes, m’encanta conèixer cultures noves i considero que parlar l’idioma del país que m’acull és una obligació de cortesia. A més, m’ajuda a conèixer millor la cultura, les tradicions i els costums. Són aspectes que necessito tenir presents per poder endinsar-me en una societat”.

Quina va ser la primera sensació que va tenir en arribar a Andorra?

Per a una holandesa, que ve d’un país completament pla, descobrir un país com Andorra amb el seu entorn natural extraordinari és realment impactant. La primera vegada que em varen portar a Andorra era petita i ho vaig viure com un somni ple de màgia. Vaig venir de la mà del meu pare, que hi venia amb freqüència. Ell viatjava en cotxe des de Barcelona i es fa fer soci de l’ACA, un carnet que conservo amb molt d’afecte. Recordo que vam anar de compres i ell va adquirir un rellotge preciós com a regal per a la meva mare. A part de les constants visites del meu pare, la veritat és que sempre em va fascinar aquest país, que vaig anar coneixent amb el temps. La gent d’aquí ens va rebre sempre de manera càlida i acollidora. A l’aspecte personal s’hi va afegir el professional, on he gaudit de moltes oportunitats que s’han convertit en projectes que, al meu entendre, contribueixen a posicionar Andorra dins l’univers cultural.

Christina de VreezeAvui Andorra és el seu país d’inversió, treball i residència. Per què va triar el Principat?

Andorra sempre m’ha agradat i treballo amb alguns clients del país des de fa anys. Amb el temps, i després d’un treball intens va sorgir la possibilitat de poder ampliar els meus projectes de treball a Andorra i fa uns dos anys, vaig decidir quedar-m’hi a viure i instal·lar-hi la seu social de la meva empresa, tant pel volum de feina, com perquè creia i crec que puc aportar aspectes professionals d’alt valor afegit. Treballo en projectes andorrans i també en alguns d’internacionals i de país. Andorra és un petit gran país amb un potencial enorme.

Què aporta al país amb la seva activitat professional?

La meva vocació respecte a Andorra és treballar professionalment per aportar aspectes i trets diferenciadors i les millors pràctiques museístiques del món. També he de dir que crec fermament en la professionalització del món de l’art, tant en el sector privat com en el públic. Andorra és un país amb una idiosincràsia única. Aquestes característiques haurien de ser la base per crear una marca sostenible i de màxima qualitat que la identifiqui. He tingut l’oportunitat de col·laborar amb els principals museus internacionals, i crec que puc aportar coses interessants a Andorra.

Qui són els seus interlocutors?

La meva intenció és que Andorra es pugui relacionar amb els grans museus del món i que es treballi en polítiques d’intercanvi que potenciïn el nivell del patrimoni artístic del país. Penso que hem de treballar per anar incrementant el grau de professionalització en tots els àmbits que pertanyen al patrimoni cultural i artístic d’Andorra. És a dir, la conservació dels tresors irrepetibles i irreemplaçables de la cultura andorrana, tant d’obres arquitectòniques com artístiques, ja siguin tangibles o intangibles. Totes elles formen part de la nostra història i han estat peces fonamentals per arribar a fer realitat un país com el que coneixem avui.

Christina de VreezeQuines qualitats considera que té Andorra en general per a un empresari estranger?

La tranquil·litat, la seguretat física i jurídica i els principis ètics d’aquest país neutral, que no té exèrcit i no aposta per la vessant bèl·lica. Aquestes qualitats que fan que el Principat sigui únic, un país on s’assegura una política estable dins del marc internacional independent de grans estructures i forces multinacionals. A més a més, m’encanta el benestar físic i psicològic que m’ofereix el país. La naturalesa, l’aire pur, el turisme de qualitat, la gastronomia, els hotels excel·lents, llocs de contemplació i exclusius… tots ells són aspectes lloables que ofereixen al visitant un entorn de qualitat.

Com podria promocionar els valors culturals d’Andorra des de la seva perspectiva?

Per exemple, Andorra té un patrimoni romànic molt important. Caldria donar-lo a conèixer a nivell internacional i considero que podria atreure molts visitants, tant a l’hivern com a l’estiu. S’hauria d’integrar perfectament en el món museístic a tots nivells, es podrien organitzar un gran nombre d’activitats.

I això seria suficient per atraure visitants?

L’art i els museus han d’estar vius. Cal que en els museus del país s’hi facin activitats diverses que posin Andorra en el mapa universal perquè es converteixi en una excel·lent destinació cultural.

La seva empresa pot orientar doncs els agents culturals en aquest sentit?

I tant, la idea és oferir serveis de consultoria tant a les entitats públiques com als col·leccionistes privats. També podem col·laborar a través del comissariat amb els museus i dur a terme exposicions d’artistes contemporanis, moderns i clàssics.

Com qualificaria els museus del país?

A nivell global, els museus del país són excel·lents i tenen un gran potencial. Andorra està madurant molt en l’àmbit de la cultura. S’hi estan portant a temes moltes activitats interessants.

Christina de Vreeze
El fet que Andorra no tingui un museu nacional és un handicap per a la seva projecció internacional?

Crec que seria de gran rellevància per al país tenir un museu nacional que aculli la seva cultura i història, on hi hagin exposicions puntuals i que fos -com a institució museística- un punt de referència internacional.

Però què s’hi posaria en aquest museu? Perquè tota la riquesa patrimonial està distribuïda en petits museus…

Aquí caldria fer un estudi aprofundit, hi hauria d’haver una representació important del patrimoni cultural de les set parròquies i elevar-ho a una proposta global. I seria aquí on entraria la feina d’una consultoria museística.

 

La Christina està convençuda de la importància de les noves tecnologies en el món de l’art. Precisament, el doctorat que està fent als Estats Units estudia el comportament de les persones davant de les obres d’art. “La neurociència analitza la percepció de cada visitant en relació a l’art, es pot determinar quines parts del cervell s’activen davant d’una obra d’art. Estudiar els visitants i les seves reaccions és una aposta de futur en el món dels museus” afirma.

Peça

Christina de Vreeze neix a Haarlem, Països Baixos. Resideix a Andorra i viu en parella. És llicenciada amb honors en Història de l’Art, per la Universitat de Leicester, del Regne Unit. Té un màster en Museologia i actualment, cursa un doctorat en Humanitats i Tecnologia a Salve Regina University a Newport, Estats Units. És museòloga i assessora en serveis d’art. Analista de museus a nivell mundial. Ha col·laborat amb els principals museus internacionals i es dedica a la gestió de col·leccions d’art públiques, corporatives i privades, així com al comissariat en exposicions d’art. A banda de l’art i la cultura, entre les seves aficions destaquen les activitats esportives a l’aire lliure, trekking, raquetes de neu, l’equitació i els esports relacionats amb el mar.