Gemma Sansa, advocada glamurosa

El disseny i el dret sempre han format part de la vida d’aquesta advocada, mare de dos fills adolescents, que sempre té el somriure a punt. Filla de l’advocat Jaume Sansa, que va morir fa poc més d’un any, la Gemma Sansa porta el despatx de manera molt professional, tot i que reserva un espai per a la creativitat.

La Gemma havia de ser advocada. No podia ser d’altra manera. L’herència i l’esperit familiar ja la van portar cap a l’advocacia des de la més tendra infància. “Sempre havia volgut ser advocada, segurament per influència familiar, era el meu somni i ho vaig aconseguir”, indica, alhora que no ho ha viscut mai com una imposició, sinó com una cosa natural. El seu besavi matern ja era advocat, i el seu avi, que també era advocat, era nebot del doctor Nequi, precisament el que va donar nom al carrer on el pare de la Gemma va instal·lar el seu despatx.

L'advocada Gemma Sansa Matamoros
Foto: Jean-Luc Herbert

El Jaume Sansa va tenir una gran influència en ella, “el meu pare era una persona d’una gran cultura, un home molt savi, amb una personalitat molt marcada; sempre ha estat un referent per a mi, li consultava tot. La seva pèrdua va significar un buit molt gran”, reconeix amb emoció. Qualifica el seu pare com “un home bondadós, era molt bona persona i sempre fidel als seus principis, molt íntegre i coherent. La gent l’adorava”. Amb la seva mare, la Gemma sempre s’hi ha sentit molt unida, “sempre hi he pogut comptar i m’ha donat els millors consells”. També destaca la seva relació amb l’Esther, la seva germana, “és la meva més gran amiga”, remarca.

Com recorda la seva infància?

Quan era petita vivíem al carrer Ciutat de Valls, tinc molt bons records d’aquella època. Som tres germans, jugàvem sempre junts i ho passàvem genial. He de reconèixer que vaig tenir una infància feliç, vivia en una família molt unida.

A banda del dret, la moda i el disseny són una part important de la seva vida…

I tant! La moda m’encanta, m’agraden les joies i també la bijuteria, de fet, sóc una gran apassionada de tots els aspectes de la moda. I amb el Flavio, que té la botiga “The apartment” just aquí al davant, som molt amics i m’encanta acompanyar-lo a comprar les col·leccions de roba a Milà, a París, a Barcelona o a Madrid, on hem anat a les desfilades.

Heu tret al mercat una col·lecció d’ulleres de sol…

Sí, vam tenir l’oportunitat de dissenyar unes ulleres de sol; en realitat el disseny és del Flavio, i jo hi vaig col·laborar amb la tria dels colors, la combinació, els vidres… Hem tingut molt èxit, han agradat a tots nivells i ara estem estudiant d’obrir una plataforma per Internet per posar-les a l’abast de tothom.

“M’agraden les joies i també la bijuteria, de fet, sóc una gran apassionada de tots els aspectes de la moda”

Com considera que es vesteix en general la gent a Andorra?

En general, prou bé. Fins i tot millor que a Barcelona. La gent segueix la moda, s’hi interessa i es preocupa d’anar ben vestida.

Si la fessin triar entre les seves dues grans passions, la moda i l’advocacia, per quina es decantaria?

En realitat, arribo a compaginar-les a la perfecció. D’una banda, al despatx no agafo tots els casos, selecciono molt els clients, amb la qual cosa em permet combinar les dues coses. Em va bé estar al despatx per estar al dia de tot, però m’agrada disposar de temps per a mi.

I com porta la conciliació entre la vida laboral i familiar?

Sempre he pogut conciliar bé la meva vida familiar amb la laboral. Quan els nens eren petits, el meu pare em donava una gran flexibilitat horària per poder estar per ells, era molt comprensiu en aquest aspecte. Ara que l’Álvaro i la Camila ja són grans, tot és més fàcil. De cara al curs vinent, el noi ja marxa a la universitat al setembre i la meva filla se’n va tot l’any a estudiar a Irlanda, no sé pas què faré, se’m farà estrany… ens quedarem sols a casa amb el meu marit!

Quins valors inculques als teus fills?

Penso que els he donat una bona educació en valors. Són uns nens solidaris i generosos, n’estic molt orgullosa.

Gemma Sansa i la seva germana
La Gemma i la seva germana Esther | Foto: Gemma Sansa/Arxiu.
El seu fill també farà dret?

Ui no…! Té clar que vol estudiar màrqueting. En canvi, la Camila diu que vol fer dret. Però encara és molt jove, ja veurem!

Amb els fills té els problemes típics de l’adolescència?

La veritat és que no… No em puc queixar, penso que el treball educatiu el vam fer abans i ara veiem els resultats.

Com gestiona el tema dels mòbils i les tauletes?

A taula, no hi ha ni mòbils ni tauletes, a casa parlem a l’hora dels àpats. Entenc que hem de conviure amb les noves tecnologies, no hem de ser excessivament estrictes, però m’ha anat molt bé com a eina de càstig en cas de mal comportament o males notes. I t’asseguro que funciona!!

El seu marit ha fet política, ha estat complicat per a la vida familiar?

No especialment. Ell és un gran treballador, ha estat professor, polític i ara té el seu bufet d’advocat. Sempre ha tingut un volum de feina important, i això fa que passi prou temps fora de casa.

Com és que no van decidir treballar al mateix bufet?

Estem en despatxos separats, al principi al mateix edifici, però ara no; hem tingut clar que cadascú ha d’estar al seu bufet. És molt millor així!

“El nostre somni de futur és marxar a un lloc com la República Dominicana i muntar un ‘xiringuito’ a la platja i viure relaxats”

Com veu el panorama del futur d’Andorra?

Econòmicament el veig fatal. Totes les bones fonts d’ingressos han desaparegut. Crec que ens hem de reinventar, encara no sé com ni cap a on hem d’anar, el temps ens ho dirà, però no sóc massa optimista.

Quin tipus de clients agafa?

Els meus clients són els que tenia el meu pare i més que clients ja són amics o hi tinc una relació especial. No estic al torn d’ofici ni agafo gaire clients nous.

Qui cuina a casa?

Entre setmana dino a casa de la meva mare i al vespre sopem junts a casa, i gairebé sempre cuino jo. Algun cap de setmana, el meu marit cuina, sempre els mateixos plats, que els domina a la perfecció i li surten molt bé!

Influència del seu cunyat Andrés?

El meu cunyat cuina molt bé! Ens ha fet classes de cuina, he anat a un parell de tallers i m’encanta. La influència els hi ve de la meva sogra, que havia tingut un restaurant i cuina genial.

 __________________________________________________

La Gemma i el seu marit tenen clars els seus desitjos de futur. “El Toni diu que d’aquí cinc anys es vol prejubilar”,revela, tot i que afegeix que no s’ho creu gaire. “Però el cas és que m’ho vull creure. El nostre somni de futur és marxar a un lloc com la República Dominicana i muntar un “xiringuito” a la platja i viure relaxats”. Per què no?

 __________________________________________________

Gemma Sansa Matamoros
Foto: Jean-Luc Herbert

La Gemma Sansa Matamoros neix a Andorra la Vella el 9 de gener de 1973. Va al Col·legi Janer i després a l’Institut Espanyol de Batxillerat. Marxa a Barcelona a estudiar dret a la Universitat Abat Oliva i tot seguit torna a Andorra per treballar en el bufet del seu pare, Jaume Sansa Reñé. Assumeix la tasca de tutora d’alumnes de dret a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i durant un temps imparteix classes presencials per a majors de 25 anys a la Universitat d’Andorra per a la UOC, en l’assignatura d’iniciació al dret. Està casada amb el també advocat Toni Riestra i tenen dos fills, l’Álvaro de 17 anys i la Camila de 15. Entre les seves aficions destaquen els viatges, la música i especialment la moda .