Patronat de les Dames de Meritxell, 50 anys de compromís social

Han passat escassos mesos des que el Patronat de les Dames de Meritxell va celebrar el sopar de gala amb motiu del seu 50è aniversari, una fita que no només ha servit de recordatori de la feina feta al llarg de cinc dècades, sinó també com una forma de passar pàgina i deixar enrere una pandèmia que ha accentuat les carències econòmiques de moltes famílies del país.

Per  Josep Segura · César De Pablos | Fotos: Antonio Miralles · Reinaldo Márquez

El 1972 va néixer el Patronat de les Dames de Meritxell amb el propòsit d’ajudar les famílies més necessitades del nostre país, amb especial atenció a la infància. Aquelles dones pioneres, motivades pel desig de fer d’Andorra un entorn més favorable, van prioritzar la creació de l’escola bressol Dames de Meritxell, un recurs aleshores inexistent que en l’actualitat és fonamental per al teixit social del Principat.

Després de mig segle, l’empremta de les dones fundadores es veu reflectida en ajudes econòmiques de tota mena, com ara el finançament del menjador i del transport escolar, vestimenta, despeses mèdiques i d’ortopèdia, entre altres, però també en sinergies que a hores d’ara són vitals per a la societat, com per exemple la col·laboració que el Patronat i el Centre de Salut Mental del SAAS duen a terme per vetllar pel benestar d’infants i joves, així com la cooperació amb la Unitat de Conductes Addictives del SAAS per a impulsar la millora, integració i evolució dels usuaris.

Per la seva tasca incansable i desinteressada, hem volgut dedicar aquestes pàgines a les dones que han agafat el testimoni per continuar ajudant les persones que viuen a Andorra. Cadascuna, des de la seva posició, forma part d’un engranatge que compta amb prop de 400 socis, alguns dels quals des del primer moment. Així, doncs, com a lector/a de Dona Secret, podràs conèixer les motivacions i objectius del Patronat de les Dames de Meritxell a través de la seva presidenta, Cristina Cerqueda, així com de la resta de dones que hi són presents: Rosa da Silva, Marta Julià, Sílvia Bello, Piluca Donatiu, Ingrid Puig Espel, Imma Toha, Marta Trillo i Marta Gaztelu.

—-

En aquest reportatge ha estat present l’esperit fort i altruista de qui va ser vicepresidenta del Patronat Meri Ayuso Sanfeliu.

democrates andorra