‘Cançó d’amor i de guerra’, a l’Auditori Claror del Centre Cultural i de Congressos Lauredià

Sant Julià Lòria es va vestir de gala per acollir la 6a Temporada d’Òpera d’Andorra, que impulsa l’Associació Andorra Lírica, en col·laboració amb el Comú Lauredià.

Fotos: Noelia Farias

Durant el cap de setmana, del 27 i 28 de febrer, la sarsuela catalana ‘Cançó d’amor i de guerra’ va estrenar l’escenari de l’Auditori Claror, de Sant Julià de Lòria, oferint dos extraordinaris espectacles, un el dissabte 27, a les 20.30 h, i un altre, el diumenge 28 de febrer, a les 18 h. Una representació que revisa l’obra original en clau de rumba i diversos gèneres mediterranis amb sonoritats ètniques i abundants elements d’improvisació jazzística, on també van tenir cabuda la salsa i el reggae. Cal destacar que, el llibretista Lluís Capdevila, originari de Barcelona, va escriure l’obra quan vivia a Andorra, on finalment va morir l’any 1980.

En aquesta ocasió, la Cobla Catalana dels Sons Essencials i l’Associació Andorra Lírica es van fusionar per a tirar endavant una coproducció, que implica una singular revisió de la sarsuela catalana ‘Cançó d’amor i de Guerra’. Mitjançant aquesta obra, la lírica i la música sumen llenguatges per a oferir una versió lliure de la sarsuela, que va commocionar a la Barcelona de principis del segle XIX. La història transcorre en el Vallespir, l’any 1973, durant la Revolució Francesa. En una forja, els treballadors comenten que Ferran Ridau, el fill de l’alcalde, pretén demanar la mà de Francina, la filla del mestre Andreu. La notícia disgusta a Eloi i Francina, perquè tots dos estan enamorats. Paral·lelament, Baldiri, mosso de la forja, sospira per Catarina, la criada del mestre Andreu. Una gran història que té com a protagonista a dues parelles que s’estimen i les peripècies d’un triangle amorós, que porta enfrontaments en el marc de la República Francesa.

Durant la posada en escena, Jonaina Salvador, soprano, va fer de Francina; Antoni Lliteres, tenor, va ser l’encarregat de fer el paper d’Eloi; mentre que Guillem Forné, baríton, va fer de l’avi Castellet. La representació, també va comptar amb la participació dels ballarins de l’Esbart Laurèdia de la parròquia, el Cor Jove de l’escola Sant Ermengol, el Cor d’Adults i Joves de l’Òpera d’Andorra, amb Marcel Casellas, com a narrador i interpretant el paper de Ferran; Jordi Jiménez, actuant com a Horaci; Heura Gaya, en veu i fent de Catarina; i Jordi Campos, que va fer de Baldiri, entre altres integrants i col·laboradors de l’equip.

L’últim espectacle d’aquesta 6a temporada tindrà lloc a l’Auditori Claror, els dies 8 i 9 de març. Es realitzarà una sarsuela iberoamericana, amb Cecilia Valdés, en col·laboració amb el Teatre Nacional de Cuba.