La Universitat d’Andorra s’emporta l’Olympe de Gouges

Enguany, la cinquena edició del guardó Olympe de Gouges, que s’atorga des del 2017, en el marc dels actes de commemoració del Dia Internacional de les Dones, va ser per a la Universitat d’Andorra pel seu compromís amb la igualtat dins de la institució.

Fotos: Noelia Farias

L’acte de lliurament  es va realitzar als cinemes Illa Carlemany i va estar encapçalat per la ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judit Pallarés, que va entregar el guardó al rector de l’UdA, Miquel Nicolau, i a una representació del grup de treball encarregat de l’elaboració del Pla d’Igualtat impulsat pel centre acadèmic. Aquest Pla d’Igualtat de Gènere de l’UdA fa una diagnosi de la situació de la institució en matèria de gènere i estableix un total de 32 accions a implementar durant els pròxims quatre anys, per tal de fomentar una cultura d’igualtat d’oportunitats entre homes i dones i prevenir qualsevol conducta discriminatòria per raó de sexe, no només en l’àmbit laboral, sinó també dins de la comunitat universitària.

El premi Olympe de Gouges és un reconeixement a les entitats del país per la promoció de la igualtat de gènere en l’àmbit laboral amb l’aprovació de plans d’igualtat dins de la seva organització.

“Aquest dia ha guanyat en els darrers anys un pes significatiu, donant espai a centenars de milers de dones  que segueixen alçant la veu i reclamant drets, que han estat subordinats al paper de la figura masculina”, va assenyalar Pallarès durant el seu discurs. A més, va afegiraquest dia només és una representació, un símbol de la incansable lluita que diàriament continuem afrontant”. També va destacar que “no hi haurà igualtat real i efectiva entre dones i homes fins que no sigui per a totes ni per a tothom”.  Per això, Pallarés va emfatitzar en la importància de transformar el món per tal que tothom pugui gaudir de les mateixes oportunitats i les mateixes garanties. “Des del Govern d’Andorra seguim treballant per assolir, progressivament, el model igualitari, respectuós i pacífic de país, que pensen que Andorra mereix”.

Pel que fa al guardó, Pallarés va assenyalar que és un reconeixement a la promoció de la igualtat de gènere en l’àmbit laboral “un símbol no només de la implicació de les empreses del país en una problemàtica estructural, sinó també de la projecció de la nostra ciutadania i dels sòlids valors que l’enriqueixen”.

Per la seva banda, Miquel Nicolau va agrair a totes les persones implicades en el treball fet per aconseguir aquesta fita i va assegurar que el Pla d’Igualtat de gènere de la Universitat d’Andorra “és un pas més en el compromís de la institució per fomentar la igualtat en una doble responsabilitat, tant en l’àmbit laboral com en l’educatiu”.

En cloure l’acte de lliurament del guardó es va realitzar la projecció de la pel·lícula ‘Per raó de sexe’, dirigida per Mimi Leder i estrenada el 2018. El film tracta el cas de la jutgessa del Tribunal Suprem dels Estats Units d’Amèrica Ruth Bader Ginsburg, la segona dona en la història que va assumir aquest càrrec.