Demà sortirà el primer comboi humanitari de la Creu Roja cap a Ucraïna

18 persones seran les encarregades de transportar l’ajuda humanitària, a través dels 2.465 quilòmetres que separen la capital andorrana de la ciutat polonesa de Przemysl, ubicada a la frontera amb Ucraïna.

Fotos: César De Pablos

Recorregut a Ucraïna

Iryna Palyushok, amb el suport del Club Energy, van iniciar una recollida d’ajuda humanitària per ajudar els refugiats ucraïnesos que fugen de la invasió russa. Producte d’aquesta iniciativa, va sorgir la possibilitat que la Creu Roja Andorrana coordinés el lliurament dels productes recol·lectats, segons ha informat, avui, Jordi Fernández, director de l’organització.

Roda de premsa sobre el comboi a Ucraïna

El recorregut serà de 2.465 quilòmetres i travessarà França, Alemanya, la República Txeca i Polònia, amb una durada total d’aproximadament 30 hores. Fernández ha explicat que el comboi humanitari, que sortirà demà, dia 9 de març, a les 5.00 hores, constarà de quatre furgonetes i dos camions, que seran operats per un equip humà de 18 persones, entre ells l’oficial cap de guàrdia del Cos de Bombers, Òscar Llovet. Un d’aquests camions, amb una capacitat de 30 metres cúbics, ha estat cedit precisament pels bombers d’Andorra.

Aliments enllaunats i no peribles, aigua potable, xeringues, medicaments, productes de neteja i d’higiene personal, calefactors elèctrics, carregadors de mòbils, mantes i sacs de dormir són alguns dels donatius que sortiran en aquest primer comboi. Fernández ha emfatitzat que, de moment, no cal donar més roba d’adults, sinó roba interior i roba infantil.

Jordi Fernández
Nous combois

Malgrat que encara les dates són temptatives i estan subjectes a l’evolució del conflicte a territori ucraïnès, la Creu Roja Andorrana preveu la sortida de dos nous combois per als dies 16 i 23 de març. “Per als pròxims combois, tenim a la nostra disposició un tràiler de Transports Areny. També comptem amb un bus que ha estat donatiu d’ANDBUS”, ha indicat Fernández, qui deixa oberta la possibilitat que aquest últim vehicle serveixi per al trasllat de refugiats ucraïnesos a Andorra, tan aviat el Govern d’Andorra ho autoritzi.

El passat 2 de març, la Creu Roja Andorrana va activar cinc comptes bancaris per recaptar fons que destinarien al Comitè Internacional de la Creu Roja, per seguir ajudant a la població ucraïnesa. En aquest sentit, Fernández ha informat que s’ha assolit la xifra de 54.485 euros, que se sumen als 7.000 euros que els comuns andorrans van anunciar ahir.