Andorra i Mongòlia, una relació d’intercanvi i aprenentatge

L’ambaixador de Mongòlia al Principat d’Andorra, l’excel·lentíssim Sr. Avirmed Battur, va arribar al nostre país per a complir amb l’acte de lliurament de la Carta Credencial a la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach. El diplomàtic també va ser rebut al Palau Episcopal de La Seu d’Urgell pel Copríncep Joan-Enric Vives.

Fotos: Bisbat d’Urgell / César De Pablos

El passat dijous, dia 7 de novembre, Avirmed Battur va arribar al Principat d’Andorra per a formalitzar la representació diplomàtica de Mongòlia al nostre país, amb la missió de crear lligams de cooperació i intercanvi entre les dues nacions. Battur, amb experiència com a viceministre d’Afers Exteriors, viceministre de Defensa i ministre d’Educació i Cultura del país asiàtic, també encapçala l’Ambaixada Extraordinària i Plenipotenciària de França, Mònaco, Espanya i Portugal, essent Andorra el cinquè país amb el qual estableix un vincle diplomàtic. Com a adjunt, li acompanyarà Turgenbayar Bayarjargal.

Entrega de Credencials de l'Ambaixador de Mongòlia al Copríncep Joan Enric Vives
Foto: Bisbat d’Urgell

Les relacions diplomàtiques entre Mongòlia i Andorra daten del 21 de novembre del 2011, però amb l’arribada d’Avirmed Battur es pretén dinamitzar-les, a través de diferents programes culturals i financers, quines especificitats encara s’han de precisar. El també delegat permanent davant l’UNESCO va declarar a Dona Secret que, malgrat la prevalença d’una relació poc desenvolupada entre ambdues nacions, “la meva intenció és impulsar-la, en especial, perquè em crida molt l’atenció que, amb només 76.000 habitants, Andorra pugui rebre 10 milions de turistes cada any, un fet que compartim amb una geografia muntanyosa i de temps més aviat fred. Vull aprendre d’això i desitjo obrir un nou camí per als dos països”.

Ambaixador de MongòliaSi bé l’intercanvi de coneixements i experiències, des del punt de vista turístic, el resulten atractius, per a Battur és igualment important aprendre del sistema bancari andorrà, que el mateix ambaixador qualifica de sofisticat. D’altra banda, pel que fa a la cultura, va manifestar la seva voluntat de crear campanyes de comunicació per donar conèixer Mongòlia a Andorra, i potenciar el turisme a aquell país que limita amb la Xina i Rússia. Va expressar que “el nostre propòsit és treballar en fires que permetin mostrar Mongòlia a la resta de països d’Europa; Andorra seria una de les parades. Vull que els andorrans coneguin tot sobre Mongòlia i la nostra cultura, i que també puguin a apropar-se a les nostres tradicions”, on la gastronomia té un lloc especial, gràcies a les més de 3.000 varietats d’àpats i begudes que només es poden trobar a sòl mongol, com ara les quallades bullides, els bunyols süün khuruud, les empanades buuz, els pastissos amb forma de serp i els diferents tipus de te.

Equip diplomàtic de MongòliaLa població de Mongòlia ascendeix a poc més de 3 milions d’habitants però, malgrat aquesta xifra, aquest país té una densitat de població tan baixa que una part important de la seva superfície està deshabitada. “Tenint en consideració aquestes dades, em resulta curiós saber que a Andorra viu una dona de Mongòlia, casada amb un andorrà, perquè fins aquí hem arribat els mongols”, va expressar amb una mica d’humor el representat diplomàtic, que operarà des del seu despatx a la ciutat de París.

Pel que fa als ciutadans andorrans, podran tramitar els seus visats al Consolat Honorari de Mongòlia a Barcelona, encapçalat per Ulziit Unur Togtokhbayar i Víctor Albiol Pamies, i ubicat al Passeig de Sant Joan, 114, 4t 1a.