(+Fotos) Andorra tanca unes finals històriques i ja pensa en els Mundials del 2029

Del 13 al 19 de març Andorra es va convertir en la capital mundial de l’esquí alpí. Els 25 millors esquiadors de la temporada en les disciplines de descens, supergegant, gegant i eslàlom es van donar cita a Grandvalira Soldeu-El Tarter per disputar les Finals de la Copa del Món Audi FIS Andorra 2023, amb un gran èxit organitzatiu, esportiu i de públic. La participació de Joan Verdú en el gegant disputat la penúltima jornada a la pista Avet de Soldeu va ser un dels moments culminants.

Fotos: Paula Cristina · Noelia Farias · Oriol Mola · Citric

La cerimònia inaugural, una molt bona targeta de presentació

La cura pel medi ambient, la connexió amb el territori, l’esportivitat, la cooperació i la superació personal van ser alguns dels temes que van servir de fil conductor durant la cerimònia inaugural. L’escenari va ser la plataforma de la zona d’arribada de la pista Avet de Soldeu, amb el mur final de la pista transformat en una pantalla gegant on es va projectar un videomapatge acompanyat de llums, so i un castell de focs, a la part final, en un espectacle que van poder gaudir prop de 2.000 persones. Amb les localitats exhaurides, els diners recaptats es destinaran a la Federació Andorrana d’Esquí (FAE), per tal de promocionar l’esport de base.

Finals de la Copa del món d'esquí d'Andorra_amb logo-8232

Les proves de velocitat van obrir la competició a la pista Àliga

 La competició es va posar en marxa a la pista Àliga del Tarter amb les proves de velocitat. Després de dues jornades d’entrenaments, el dimecres 15 de març es va celebrar el  descens. Amb els globus de cristall per als campions ja decidits, a favor del noruec Aleksander Aamodt Kilde i la italiana Sofia Goggia, es van coronar com a vencedors de la cursa els segons classificats de la general, l’austríac Vincent Kriechmayr i l’eslovena Ilka Stuhec.

El dijous 16 va ser el torn del supergegant, també a la pista Àliga. Tot i que en categoria masculina el globus de cristall ja estava sentenciat a favor de Marco Odermatt, el suís va fer gala de la seva ambició i es va adjudicar la victòria. En categoria femenina, la suïssa Lara Gut va ser la més ràpida i, a banda d’adjudicar-se la cursa, va aixecar el seu quart globus de cristall en la disciplina.

Pel que fa a la prova del paral·lel per equips mixtos, disputada divendres 17, l’equip noruec es va emportar la victòria en la final contra Suïssa.  Andorra hi va participar com a país organitzador de l’esdeveniment amb un equip format per Carla Mijares, Íria Medina, Bartumeu Gabriel i Xavi Cornella, que van quedar eliminats a la primera ronda contra els campions.

Shiffrin i Odermatt, brillen en unes finals històriques

Mikaela Shiffrin arribava a les Finals després d’aconseguir el rècord de victòries a la Copa del Món. A Soldeu es va convertir en la corredora que més victòries va acumular en la disciplina de gegant. Del total de 88 victòries de Shiffrin en Copa del Món, 21 han estat en aquesta modalitat. La nord-americana va aixecar a Andorra tres globus de cristall, que ja tenia adjudicats abans de les finals, com a campiona d’eslàlom, gegant i de la classificació absoluta.

L’altre gran protagonista de les finals va ser Marco Odermatt, que va batre el rècord de punts en una sola temporada, a la Copa del Món, que tenia l’austríac Hermann Maier des de feia 23 anys. Odermatt, que també va igualar el rècord de 13 victòries en una sola temporada, que compartien fins ara Maier, Ingemar Stenmark i Marcel Hirscher, va marxar d’Andorra consagrat com el millor esquiador de l’actualitat.

Verdú fa embogir la grada de la pista Avet

 Ningú va fer vibrar la pista Avet com Joan Verdú, que amb la seva participació en la cursa de gegant de dissabte es va convertir en el primer andorrà en unes finals de la Copa del Món. Tot i que a la primera mànega es va mostrar més conservador i va acabar en la 19a posició, durant la segona va mostrar la millor versió amb el sisè millor temps, que li va permetre acabar en una destacada 15a plaça. Amb aquest resultat va finalitzar la primera temporada al circuit mundial amb 100 punts i el 19è lloc a la general final del gegant.

Vhlova guanya la batalla a Shiffrin a l’eslàlom de l’Avet 

L’eslovaca Petra Vhlova, la gran rival de Shiffrin en les modalitats tècniques, va ser la guanyadora de l’eslàlom femení de dissabte a la pista Avet. La croata Leona Popovic va ser segona i Mikaela Shiffrin va completar les posicions de podi pujant al tercer calaix. La nord-americana, però, ja era la campiona de la disciplina abans de les finals. La classificació general es va tancar amb la segona posició per a la suïssa Wendy Holdener i la tercera per a Vhlova.

Primer globus de cristall per al noruec Lucas Braathen

Tot i que la cursa a l’Avet la va guanyar el suís Ramon Zenhaeusern, el jove noruec Lucas Braathen va aconseguir el primer globus de cristall de la seva carrera als 22 anys, com a campió de la disciplina d’eslàlom.

Les Finals d’Andorra 2023 també van servir de comiat per a la francesa Tessa Worley, que s’ha retirat als 33 anys, després d’aconseguir 2 globus de cristall en la modalitat de gegant  i 16 victòries al circuit mundial, entre elles la que va firmar a Soldeu l’any 2012 en la primera Copa del Món organitzada al país.

Valoració molt positiva

Les Finals de la Copa del Món van superar totes les expectatives i van servir per demostrar que Andorra té la capacitat per organitzar esdeveniments esportius del més alt nivell. Corredors, entrenadors i els màxims responsables de la Federació Internacional d’Esquí (FIS), van lloar la feina feta per l’organització al llarg de la competició. “Ha estat una setmana formidable, cada dia amb un repte, amb molt bones competicions i molt bon ambient: heu fet una molt bona feina”, va assegurar el secretari general de la FIS, el francès Michel Vion, que també va destacar que Andorra ha demostrat capacitat per organitzar els Campionats del Món del 2029. En la mateixa línia es va expressar, Markus Waldner, director de la Copa del món masculina, que va afirmar que, després de tirar endavant aquest esdeveniment, el país té “totes les cartes per aconseguir uns Campionats del món”.

Durant el seu parlament, el cap de Govern en funcions, Xavier Espot, va posar en relleu la tasca feta pel comitè organitzador, així com la dels 300 voluntaris que van ser una peça clau durant l’esdeveniment. A més a més, Espot va assegurar que Andorra  ha sumat punts per ser la seu d’una nova fita, els Campionats del Món el 2029.

Grades plenes de gom a gom 

Les grades de la pista Avet es van quedar petites durant el cap de setmana amb més de 6.000 espectadors, una xifra que David Hidalgo va qualificar d’espectacular i que van superar l’assistència de les anteriors finals del 2019. El director general de les finals també va assenyalar que l’èxit de l’esdeveniment ha estat col·lectiu i que s’ha de continuar treballant per aconseguir objectius encara més ambiciosos, en referència a la candidatura per acollir el Campionat del Món del 2029.

A banda de les competicions, durant el cap de setmana el públic també va poder gaudir de diferents activitats paral·leles programades a l’Ski Festival. El World Cup Village, situat a la plataforma de la pista Avet, va oferir esdeveniments de forma ininterrompuda per a tots els espectadors. A l’espai es van poder trobar diferents estands amb marxandatge de les principals marques d’esquí, espais habilitats per a jocs, tallers de manualitats, diferents xerrades i punts de gastronomia, entre altres opcions. Un dels plats forts dels últims dies de les finals va ser l’actuació al vespre del discjòquei sevillà Wade, tot un referent en el món de la música Tech House i Dub Techno. Durant l’última jornada, els castellers d’Andorra van oferir un espectacle previ al lliurament final de premis i Joan Verdú va signar autògrafs.

Amb la finalitat que l’esdeveniment fos encara més sostenible, l’organització va promoure l’ús del transport públic gratuït per reduir la mobilitat amb vehicle privat. Aquest serà un dels punts claus per tenir possibilitats d’èxit en la candidatura als Mundials del 2029.