Cathy O’Dowd signa l’inici del Cicle de Cinema de Muntanya i de Viatges

L’alpinista Cathy O’Dowd, sud-africana, però establerta a la Massana, va ser la primera en participar en l’edició d’enguany del Cicle de Cinema de Muntanya i de Viatges, amb una presentació titulada ‘Via nova d’un 8.000: l’aresta Mazeno del Nanga Parbat’. L’acte va tenir lloc el passat 18 de febrer a l’Auditori Nacional.

Fotos: Arxiu/Cathy O’Dowd · ANA

Presentació de Cathy O'Dowd en Ordino

Cathy O’Dowd es va convertir en la primera dona a coronar l’Everest per ambdues cares, però en el seu palmarès recorda amb molt orgull una expedició feta al Nanga Parbat, per l’aresta Mazeno, la qual destaca per la complexitat i perillositat de la pendent. Al voltant d’aquesta travessia, l’alpinista sud-africana, “adoptada” per la parròquia de La Massana, va presentar ‘Via nova d’un 8.000: l’aresta Mazeno’, un recull fotogràfic acompanyat de la narració íntima de diferents vivències que van marcar una de les fites més memorables de l’alpinisme.

Cathy O’Dowd va coronar el cim de l’Everest per les dues cares: el 1996, la cara sud; tres anys després, la cara nord”

Malgrat que no va assolir l’anhelat cim, en bona part per l’esgotament físic i el vent persistent i gelat, Cathy O’Dowd celebra haver estat part de l’expedició que va portar els britànics Sandy Allan i Rick Allen a escriure una pàgina més en la història de les expedicions a l’Himàlaia, l’any 2012. Resulta que ella i el Sandy són grans amics i aquest li va proposar, a través d’un missatge de Facebook, apuntar-se al que seria un dels viatges més apassionants de les seves vides. Cal remarcar que, aleshores, ningú s’havia consagrat al Nanga Parbat seguint la ruta de l’aresta Mazeno.

Cathy O’Dowd signa l’inici del Cicle de Cinema de Muntanya i de Viatges

“Els millors records estan relacionats amb els companys d’expedició, el temps, les vistes… són petites expressions, no són reptes per a publicar en la premsa sinó moments molt personals”, expressava O’Dowd en una entrevista prèvia concedida a Dona Secret. Precisament aquests grans records i vivències van ser ben rebuts pel públic que va acudir a la cita, el passat 18 de febrer, que, entre expectativa i aplaudiments, van gaudir d’un contacte directe amb l’alpinista, qui va respondre preguntes i compartir detalls sobre aquella expedició.

Cathy O'Dowd al Nanga Parbat

Quant als pròxims reptes esportius, O’Dowd té previst explorar la costa de Groenlàndia en caiac i acampar allí, un objectiu inicialment pensat per al 2020, però que, amb la Covid-19, s’ha ajornat per a l’estiu de 2021.

Culminada aquesta primera mostra, el Cicle de Cinema de Muntanya i de Viatges 2021 continuarà el pròxim 4 de març, també a l’Auditori Nacional d’Andorra, on Javier Camacho presentarà ‘Chomolungma, expedició Everest 2018’. Per a assistir-hi, cal reservar entrades prèviament en el lloc web www.4tickets.com.

democrates andorra