(+Fotos) Com afecta la reforma fiscal a l’exercici 2024?

La sala d’actes de l’Arthotel va acollir, el passat 6 de febrer, una jornada de formació organitzada per Crowe Andorra, on es van donar a conèixer les principals novetats de la reforma fiscal, aprovada recentment pel Consell General, aplicable a l’exercici 2024.

Fotos: Xavi Pujol

L’aprovació de la Llei 5/2023, de mesures per a la reforma de la  imposició directa i de la modificació d’altres normes tributàries i duaneres, ha comportat canvis significatius en alguns dels impostos integrats al sistema tributari andorrà. Una de les novetats ha estat la derogació de l’IPTPI (Impost sobre plusvàlues) i la seva integració a la resta d’impostos sobre la renda existents. Pel que fa a l’IRPF s’han modificat aspectes sobretot, vinculats als immobles. Quan a l’IS destaca la reducció al 5% del percentatge màxim d’amortització de bens intangibles com ara el fons del comerç, entre altres. També la desaparició de deduccions per les noves inversions i la creació de noves deduccions per a inversions en digitalització i mecenatge.

Durant la conferència, que va anar a càrrec d’Antoni Bisbal, economista, soci fundador de Crowe Andorra i membre de la Junta del Col·legi d’economistes; i d’Oriol Valls, economista, llicenciat en dret i també soci de la companyia, al departament de fiscalitat; es van donar a conèixer les diferents modificacions establertes, per tal d’informar els canvis legislatius i l’impacte d’aquesta nova reforma fiscal en els respectius obligats tributaris.

Abans de començar amb la formació es va fer un repàs per l’organització de Crowe i els serveis internacionals que ofereix.  Cal destacar que l’empresa és una de les principals firmes de serveis a Andorra, que destaca pel seu treball en l’àrea d’auditoria, oferint els serveis d’auditoria de comptes anuals individuals i consolidades, revisions limitades, informes de procediments acordats, treballs de revisió per a òrgans reguladors, informes de garantia, emissió de recomanacions per a la millora o l’adequació dels sistemes d’obtenció d’informació financera, de les polítiques comptables, del control intern i de la gestió de riscos de negoci, entre d’altres, així com informes de diligència deguda (Due Dilligence). També dona servei a l’àrea de fiscalitat per ajudar les empreses a incrementar els seus avantatges en matèria fiscal. A més compta amb un departament d’assessorament en diferents àrees de negoci.

Crowe Andorra també disposa d’una àrea de M&A, assessorament en inversió estrangera, constitució de societats, així com tramitació de permisos de residència. Finalment, la seva àrea de Governance, Risk & Compliance s’encarrega de gestionar riscos sense perdre de vista el valor, proporcionant les eines necessàries per a una gestió de risc eficient i sostenible.

Antoni Bisbal i Vladimir Fernández són els socis i director a la seu andorrana, que va obrir portes al país l’any 2006. Actualment, a Andorra, la firma disposa d’un nodrit equip de 40 professionals especialitzats en totes les seves àrees i departaments. Aleshores, els professionals també formen part de la gestoria especialitzada A2C, la primera assessoria fiscal en línia al país, que compta amb serveis de comptabilitat i tenidoria de llibres, servei per autònoms, que ofereix assistència en l’àmbit laboral, fiscal i de liquidació d’impostos.

La trobada a l’Arthotel es va tancar amb una taula de debat amb alguns dels socis de Crowe que van explicar la seva experiència personal amb casuístiques reals sobre la implementació de l’esmentada regulació.

Totes les fotos de l’esdeveniment aquí 

Com afecta la reforma fiscal a l’exercici 2024?