(+Fotos) David Mas clou el II Cicle de Conferències de la Vall del Madriu-Perafita-Claror

L’historiador David Mas Canalís va protagonitzar la conferència ‘Bordes i cortals de la Vall del Madriu-Perafita-Claror’, al Centre d’Art d’Escaldes-Engordany (CAEE), amb la qual va posar el punt i final del ‘II Cicle de Conferències de la Vall del Madriu-Perafita-Claror, Patrimoni de la Humanitat, Patrimoni de tots’.

Fotos: César De Pablos · Vídeo: Comú d’Escaldes-Engordany/Cristina Raya

Conferència de David Mas sobre les bordes i cortalsPer què la Vall del Madriu-Perafita-Claror compta amb bordes i cortals? Quines eren les seves principals característiques i funcions? Per què van ser tan importants per a la configuració del paisatge? Aquestes són només algunes de les qüestions que l’historiador David Mas Canalís va abordar en una conferència que va iniciar de manera anecdòtica i jocosa, ja que, comentava, molt sovint li deien que “una borda és un tipus de restaurant”. Si bé, en l’actualitat, les bordes tenen moltes noves utilitats, entre elles les d’acollir establiments gastronòmics, l’expert apuntava que l’origen d’aquestes edificacions és més simple, però alhora crucial per a entendre el desenvolupament de l’activitat agrícola i humana a la vall, posant com a exemple zones com ara Entremesaigües, Ràmio i el bosc de Boígot, on encara n’hi ha vestigis.

Conferència de David Mas sobre les bordes i cortalsDe manera senzilla i planera, l’historiador va explicar que les bordes es van convertir en elements distintius del paisatge de la Vall del Madriu-Perafita-Claror a partir de l’auge de l’agricultura, ja que aquestes estructures amb formes de cabana o casa rústica, eren el lloc que els antics pagesos feien servir per guardar-hi eines de conreu i farratge, però també, en molts casos, per donar refugi al bestiar gros. Indicava Mas, que “molt sovint aquestes bordes eren dependents d’una segona estructura, una casa o masia, que sí que es destinava a l’ús domèstic”.

Conferència de David Mas sobre les bordes i cortalsLes bordes, edificades de manera aïllada o formant un conjunt –aquest s’anomena cortal–, assenyalava l’expert, són un testimoni més de l’estreta relació entre la natura, el ramat i la vida humana, al llarg d’un lent però sostingut procés de colonització de la vall per part de l’home.

Gaudeix de totes les fotos d’aquest esdeveniment aquí:

David Mas clou el II Cicle de Conferències de la Vall del Madriu-Perafita-Claror