Les ‘Dones Invisibles d’Andorra’ es deixen veure al Museu Fàbrica Reig

‘Dones Invisibles d’Andorra’ és el nou estudi presentat per la Magda Mata Font, amb el suport de la Fundació Julià Reig. El document aprofundeix en la situació actual de la dona a Andorra, amb l’objectiu d’identificar la problemàtica social que l’envolta i, posteriorment, reflexionar sobre les possibles mesures que permetrien millorar la situació de les dones al nostre país.

Fotos: César Vidal

Si bé el paper fonamental que desenvolupa la dona en la nostra societat és inqüestionable, encara hi ha situacions en les quals les dones es troben un escenari de desavantatge en diferents àmbits, com ara les escales salarials, la representació política, la lliure presa de decisions sobre el seu cos i desenvolupament personal, entre altres. És veritat que alguns especialistes, com ara Joan Manel Abril, catedràtic de Dret Civil a la Universitat Autònoma de Barcelona, manifesten que Andorra, pel que fa als drets de la dona, es troba en una situació privilegiada envers Espanya i França, però encara existeixen bretxes de desigualtat i casos de violència de gènere no mitigats.

Magda Mata Font, amb el suport de la Fundació Julià Reig –tal com ho va fer Joan Manel Abril al seu moment–, va presentar un estudi vinculat a l’anàlisi de la situació de la dona al país, però amb una perspectiva prominentment qualitativa, que busca escoltar i donar veu a les protagonistes; en aquest cas, dones que van preferir quedar-se en l’anonimat i que van inspirar el nom de la monografia de l’autora: ‘Dones Invisibles d’Andorra’. Magda Mata Font és llicenciada en psicologia per la Universitat de Toulouse-Le Miral, amb diferents postgraus en psicologia, psicopatologia, drets de la infància i desenvolupament. Ha estat vinculada, durant molts anys, als serveis socials del Govern d’Andorra i del Comú d’Andorra la Vella.

Magda Mata parlant a la presentació de l'estudi 'Dones Invisibles d'Andorra'
Magda Mata -autora de l’estudi-, Deborah Ribas -presidenta de la Fundació Julià Reig- i Joan Micó -director del CRES- a la presentació de l’estudi ‘Dones Invisibles d’Andorra’.

‘Dones Invisibles d’Andorra’ es divideix en tres parts, essent la primera una dedicada als drets de les dones a Andorra, on s’aborda el marc legal del país, abans i després de la constitució, en matèria de defensa dels interessos de les dones. Una segona part, orientada a enumerar dades i principals dispositius garants dels drets de la dona, que permet abordar dades demogràfiques per entendre l’impacte de la bretxa salarial i la participació femenina en la societat, així com l’evolució de la violència de gènere. Finalment, la tercera part de l’estudi de Magda Mata Font, que convida al lector a endinsar-se en les diverses realitats que marquen les vides de les dones del nostre país, a través de testimonis que posen l’accent sobre temes rellevants, com ara els drets, la salut, la família, l’educació, el treball, la violència o la política.

Assistents a la presentació de l'estudi 'Dones Invisibles d'Andorra'
Maria Martí -directora de la Fundació i Museu Julià Reig-, Judith Salazar -Consellera General-, Deborah Ribas -presidenta de la Fundació Julià Reig-, Berna Coma -Consellera General-, Magda Mata -autora de l’estudi-, Mònica Bonell -Consellera General-, Mònica Codina -exconsellera del Comú d’Andorra la Vella- i Joan Micó -director del CRES-.

Malgrat que l’autora va expressar que no és la seva pretensió fer una descripció de la situació de les dones a Andorra, sí que va apuntar a donar visibilitat a la quotidianitat d’elles, tocant fibres socials, a partir d’experiències reals que, posteriorment, permeti reflexionar sobre la igualtat, tant en el context social i cultural com en el polític.

Descarrega ‘Dones Invisibles d’Andorra’ fent click en aquest enllaç.