El passat siderúrgic de la Vall del Madriu-Perafita-Claror

Olivier Codina, historiador del Departament de Patrimoni Cultural i gestor i coordinador del projecte de restauració de la Farga del Madriu, va presentar la conferència ‘La siderúrgia a la Vall del Madriu-Perafita-Claror’, per a explicar el rol que va tenir aquesta activitat econòmica en la modificació d’aquest paisatge.

Fotos: César De Pablos

Olivier Codina a la xerrada sobre la Vall del Madriu Perafita ClarorLa sala d’actes del Comú d’Escaldes-Engordany va obrir les seves portes per a acollir la segona presentació corresponent al II Cicle de Conferència de la Vall del Madriu-Perafita-Claror. Olivier Codina, historiador, va ser l’expert a càrrec de la xerrada en la qual els presents, a banda de conèixer el passat de l’activitat siderúrgica a la Vall, van poder veure els avenços de la segona campanya de restauració de la Farga del Madriu.

Públic a la xerrada sobre la Vall del Madriu Perafita ClarorCodina va explicar que “un dels atributs del valor universal de la vall és la siderúrgia”, apuntant a la farga i a l’activitat que aquesta generava com les principals causes del modelat de tot el paisatge d’aquest ecosistema. “Hi havia carboneres, traginers, fàbriques de ferro… tot això va afectar la vall”, apuntava l’historiador. De fet, contrari al que hom podria pensar en un primer moment, la siderúrgia “mai no ha destruït el bosc, però sí que l’ha transformat”.

Públic a la xerrada sobre la Vall del Madriu Perafita ClarorDesprés d’aprofundir en la particularitat de les fargues andorranes, que van ser tenir una important presència des de principis del segle XVIII fins a mitjans del segle XIX, Codina, qui també és gestor i coordinador del projecte de restauració de la Farga del Madriu, va compartir amb l’auditori els resultats de la campanya de restauració de la farga que en si mateixa.

“La base del projecte és conservar la farga. A l’inici, pensàvem que quedava poca cosa als jaciments, però, de fet, n’hi ha molt més del que imaginàvem. Aquesta és una bona sorpresa, sens dubte, però les runes presenten una patologia activa. Els murs s’estaven desfent i s’havia d’intervenir. Aquesta ha estat la principal motivació del programa que a hores d’ara és transversal, tant a nivell cultural com científic i patrimonial”, va expressar Codina, qui ja es troba treballant en els terminis d’una tercera campanya a la Vall del Madriu-Perafita-Claror.