(Vídeo) Entrevista Hector Mas, director i programador audiovisual d’Ull Nu

Del 9 al 14 de maig, la capital acollirà una nova edició de l’Ull Nu, el festival audiovisual del Principat, que enguany arriba amb un ampli programa d’activitats, pensades no només pels joves creadors del país i dels Pirineus, sinó també per a tots els públics. Una de les principals novetats de la desena edició és la participació del Quebec com territori convidat. Hector Mas,  director del festival, ens avança tots els detalls que inclou la programació 2023 de l’Ull Nu.

Des del 2013 ets el director i programador audiovisual d’Ull Nu. Per a la gent que no sap que és Ull Nu, com descriuries el festival?

Ull Nu és l’únic festival audiovisual que es fa a Andorra i que té com a principal objectiu donar visibilitat als joves creadors, no només del país, sinó dels territoris de l’entorn. A més a més, en els últims anys hem desenvolupat una programació en què donem cabuda a tota mena de projectes audiovisuals, perquè el que ens interessa és que la gent d’Andorra es pugui sorprendre i pugui gaudir amb propostes innovadores, que poques vegades s’hi hagin vist al país.

Creus que hi ha molt de talent al país?

No en tinc cap dubte, especialment, en l’àmbit audiovisual, la qual cosa demostra que l’Ull Nu cada vegada programa més obres andorranes i de diferents àmbits, i no només curtmetratges, sinó també  llargmetratges, instal·lacions artístiques o exposicions, per exemple. Crec que és molt important treballar en aquesta línia perquè el talent no ens marxi del país.

Un dels objectius del festival és que sigui el punt de trobada dels joves creadors audiovisuals d’Andorra i del Pirineu. De quina manera s’impulsa la internalització del festival perquè arribi encara més lluny?

La internalització s’aconsegueix, en primer lloc, convidant els participants a venir. Hem de pensar que són creadors joves i ens interessa que puguin interrelacionar-se i, també, amb els professionals de la indústria, ja sigui fent de jurats,  fent xerrades o en qualsevol altre format. I, com que el festival, a poc a poc, ha anat creixent i seguint en aquesta línia d’internalització, enguany hem decidit tenir un territori convidat. Durant aquesta desena edició comptarem amb la presència del Quebec com a convidat d’honor i tindrem la sort de comptar al nostre país amb personalitats de la seva indústria cinematogràfica i del Sr. Maël Solen, director de l’Oficina del Quebec a Barcelona. Penso que això és molt bo per crear sinergies amb altres territoris i espero que el festival continuï amb aquesta línia i pugui anar a més.

Creus que el festival ja s’ha consolidat com una cita cultural de referència al país?

Vull creure que sí. A mi m’agradaria que tothom s’animés a acostar-se al festival algun dels dies que programem. Tenim una programació molt variada i, a més a més, per a molts públics. No és una proposta només per joves creadors. I, tot i que tenim activitats d’àmbit professional, també hi ha diferents propostes per a tots els públics. Així que penso que sí, que després de deu edicions ens hem consolidat com una cita ineludible, almenys aquí a Andorra. Però, així i tot, encara hi ha gent que no ens coneix i tinc l’esperança que, a  poc a poc, es vagi acostant al projecte i gaudeixi de tot el que programem, perquè el festival ho fem per a la gent.

Amb quines activitats arranca l’Ull Nu?

Els dos primers dies del festival estaran dedicats al Quebec. La pel·lícula inaugural serà ‘Bungalow, film fet al Canadà i que no s’ha vist mai aquí a Andorra ni tampoc a Espanya i, per tant, serà l’estrena. El primer dia comptarem amb la presència de la seva directora, Lawrence Côté-Collins, que és tota una personalitat al Quebec. El segon dia, presentarem el llargmetratge ‘Niagara’, en presència del director Guilaume Lambert, i un recull de curtmetratges de diferents creadors del Quebec. També  ens acompanyarà la realitzadora Zoé Pelchat. A més a més, dins de tot aquest programa d’activitats relacionades amb el Quebec, tindrem una instal·lació artística interactiva al Bici Lab, que estarà des del començament del festival i fins a finals de mes de maig. Per acabar, comptarem amb la participació de Guilhem Caillard, director del Festival Cinemania de Montreal, que formarà part del nostre prestigiós jurat professional.

Totes les activitats que ofereix el festival són gratuïtes?

Únicament són de pagament els llargmetratges que tenim programats a concurs i els dos llargmetratges del Quebec com a territori convidat, però sempre intentem que siguin una entrada a preu assequible per a tothom. Aquestes  són les úniques activitats de pagament fins al moment. Les projeccions de curtmetratges i les activitats a l’aire lliure són obertes perquè ens interessa que tota la gent les pugui gaudir.

També hi haurà concerts…

Sí, tindrem concerts molt interessants, a la glorieta de la plaça del poble, com per exemple l’Eclectic Method, un artista dels Estats Units que fa visuals en directe agafant fragments de pel·lícules o de sèries per fer música. També tindrem la Dani, que és una artista no binària
que fa reggaeton. Per primera vegada, programem reggaeton al festival, amb una proposta molt sincera i molt interessant que també ens permet acostar-nos a les noves generacions.

Quines altres activitats inclou l’Ull Nu?

Tenim un programa molt complet, però per anar una mica al gra, diumenge tenim una xerrada
molt especial, amb una convidada que ens fa molta il·lusió acollir-la, que és la Samantha Hudson. Ella és una dona polifacètica, ja que és cantant, activista,  amb un discurs molt intel·ligent i molt interessant. En aquesta ocasió l’hem convidat a fer una xerrada especial sobre la representació del col·lectiu LGTBI en el món de l’audiovisual.

La proposta també compta amb activitats per a gaudir amb els més petits i en família?

Sí, diumenge és el dia familiar. Primer es farà una projecció de curtmetratges
per a nens, a partir de 4 anys, al Centre de Congressos d’Andorra la Vella. Però també tindrem dos tallers, un que farem en col·laboració amb el Museu Carmen Thyssen d’Andorra i un altre amb el taller Reteena. A més a més, tindrem el concert de la Banda de l’Institut de Música d’Andorra la Vella que estarà actuant diumenge al matí, i que faran versions de bandes sonores, perquè tot el públic familiar ho pugui gaudir.

Com cada any, hi haurà un jurat avaluador?

Tenim dos jurats, el jurat professional i el jurat Carnet Jove. El jurat professional està format sempre per professionals de la indústria audiovisual i, enguany, tindrem el Guilhem Caillard, director general de Festival Cinemania de Mont-real; el Franck Loiret, director de la Cinemateca de Toulouse i l’andorrana Désirée Guirao, que és una dissenyadora de vestuari que treballa molt a Espanya. D’altra banda, juntament amb Carnet Jove, organitzem una convocatòria per a joves que tinguin interès en l’audiovisual o estiguin estudiant audiovisuals, perquè puguin tenir l’experiència de formar el seu propi jurat. Escollim tres joves i ells escullen el seu curtmetratge i llargmetratge guanyador, independent del jurat professional.

Els participants rebran un premi en funció del seu treball?

En la categoria llargmetratge a concurs hi ha un premi de 3.000 euros, dotat pel Ministeri de Cultura i Esports. En la secció de curtmetratge hi ha un guardó a la millor direcció, a la millor fotografia, a la millor obra i un premi a la preservació de la memòria històrica. També hi ha dos premis que no tenen valor econòmic, però que són molt importants, que és el reconeixement del públic.  Tothom pot venir a veure les projeccions i després votar el que han considerat millor curtmetratge o llargmetratge. Enguany, els dotadors de premis són la Comissió Nacional per la UNESCO; el Consell General; Carnet Jove, que patrocina els premis del jurat Carnet Jove; l’Arxiu Nacional d’Andorra; i el Fòrum de la Joventut.  A més, tenim el suport d’institucions importants com ara l’Oficina del Quebec a Barcelona i d’Air Canadà. També tenim la implicació del Bici Lab i, tot un seguit de col·laboradors, que sense ells el projecte no podria tirar endavant.

Els joves guionistes tindran un reconeixement especial…

Celebrem la primera edició de l’Ull Nu LAB de guions. S’obre una convocatòria i se n’escollen vuit, i aquests vuit creadors o escriptors, vindran tres dies a Andorra i estaran assessorats per dos tutors molt importants, com ara la Neus Ballús, que és una directora catalana de cinema, i el Txema García Ibarra, que és el curtmetratgista més important d’Espanya. Si aquests projectes es poden arribar a realitzar i  a gravar, estic segur que d’aquí sortiran grans creacions que portaran el segell de l’Ull Nu allà on viatgin aquests curtmetratges.

En què es diferencia Ull Nu de la resta de festivals que es fan als països veïns?

Nosaltres no podem competir amb altres grans festivals, però si hi ha alguna cosa de la qual podem presumir és de l’hospitalitat. Per a nosaltres sempre ha sigut molt important que qualsevol convidat, per més o menys important que sigui, o més o menys trajectòria que tingui,  cuidar-lo el màxim possible. Si tenen aquesta experiència, marxaran contents i això farà que parlin bé del festival i d’Andorra en general.

Què li diries a la gent perquè no es perdi aquesta edició de l’Ull Nu?

Amb el festival Ull Nu la gent descobrirà coses noves, s’emocionarà, coneixerà gent molt interessant, viurà experiències que potser no ha viscut abans i podrà participar en instal·lacions artístiques que són sorprenents i innovadores. També tindrà la sort d’estar en contacte amb creadors que són excepcionals i convidats de luxe. A més a més, diria que vinguin acompanyats, perquè quan vens acompanyat de la teva família o dels amics, de la teva colla, de la teva parella, penso que encara pots gaudir molt més, ja que tens l’oportunitat de compartir. T’asseguro que ningú sortirà indiferent.