Un documental per commemorar els 40 anys del Govern d’Andorra

En el marc de l’aniversari dels 40 anys del Govern d’Andorra, els Cinemes de l’Illa Carlemany van acollir la presentació oficial del documental “Gov. 40: la modernització d’un país”, una feina realitzada per Andorra Televisió que retrata, al llarg d’una hora, els moments més significatius de la història del nostre país.  

Fotos: Noelia Farias 

Durant l’acte de presentació, el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va explicar que es tracta d’un documental “molt especial”, que recull -audiovisualment parlant- la trajectòria dels primers 40 anys del Govern d’Andorra. En aquest sentit, Gallardo va manifestar que sent Andorra uns dels països més antics del món, “el govern com a branca executiva és molt jove”, però que en el documental es mostra la tasca intensa que el país ha fet des del primer dia “amb reptes semblants a qualsevol país modern a l’hora de garantir els estàndards de qualitat de vida o de participació en l’esfera internacional, però amb la familiaritat i la proximitat que ens permet i ens obliga alhora un país de 80.000 habitants”. 

Els 40 anys del Govern d’Andorra, segons Gallardo, arriben en un moment en el qual el país, com molts altres, ha hagut d’afrontar dificultats majúscules, derivades de la pandèmia de la Covid-19, així com els efectes de la creixent conflictivitat en l’àmbit internacional. 

El documental “Gov. 40: la modernització d’un país” reflecteix els darrers 40 anys del país i evidencia com els diferents governs han anat teixint l’estat modern, i homologat internacionalment, que tenim actualment. Fidels als fets històrics, la línia argumental del guió distingeix dos grans blocs:  en el primer es posa de manifest els primers anys de govern o consell executiu en el qual la separació de poders no es va fer evident fins a arribar a la constitució, i en el segon bloc, que va des de la constitució fins a l’actualitat, on es mostra com es van anar forjant les estructures de l’actual estat modern. La primera posa èmfasi en l’estira-i-arronsa amb el Consell General que, fins aleshores, havia ostentat el poder executiu i legislatiu i amb els delegats dels coprínceps i veguers que encara tenien competències sobre algunes matèries. Aquest estira-i-arronsa acaba portant els espectadors fins a l’aprovació de la constitució per tal d’aconseguir que Andorra sigui un estat reconegut internacionalment i que es pugui situar en un món globalitzat, destacant també les relacions d’equilibri que s’han hagut de mantenir amb els països veïns. 

El treball audiovisual també recull algunes veus dels principals protagonistes d’aquests 40 anys d’història, tals com els diferents Cap de Govern, acompanyats pels cap de gabinet o secretari general, que van explicar de primera mà la seva experiència durant el seu mandat. Durant el seu discurs, Gallardo, també va agrair a la direcció d’Andorra Televisió per la gran tasca divulgativa i històrica i a l’equip implicat en la seva elaboració, el productor Xavier Boix, el realitzador Albert Aymamí i la periodista Ester Pons. 

Per la seva banda, el Cap de Govern, Xavier Espot va assenyalar que aquest documental “ret un tribut a la institució com a tal, però també ret tribut a totes les persones que han contribuït a fer gran el Govern, i no parlo només dels caps de Govern, ni dels ministres, sinó de tots els treballadors públics, perquè ells també són el Govern”. 

L’estrena de “Gov. 40: la modernització d’un país”, és la segona iniciativa impulsada pel ministeri de Presidència, Economia i Empresa per commemorar el quarantè aniversari de la constitució del primer Govern d’Andorra. 

Documental 40 anys del Govern d