Especial Meritxell | La Patrona de tots

La Verge de Meritxell, Patrona del Principat, és símbol d’identitat del poble andorrà i font de passió per als seus habitants, una devoció que, any rere any, el dia 8 de setembre uneix a tot el poble en un sol sentiment.

Devots a la celebració de la Missa de la Verge de Meritxell
Foto: Josep Segura

La gran veneració que des dels orígens ha tingut Nostra Senyora de Meritxell fa que en l’actualitat gaudeixi de la devoció i l’admiració dels andorrans i gent d’altres països. No és agosarat afirmar que la història d’Andorra ha anat sempre de bracet amb la Mare de Déu de Meritxell. El Principat no s’explica sense la seva verge i viceversa. La renovació de la fe i fidelitat a la patrona està present amb els dos santuaris en el conjunt religiós de Meritxell, el vell i el nou, que basteixen un pont entre els passats i nous temps, assegurant la continuïtat i l’enfortiment de l’esperit.

Verge de meritxell patrona d'andorra
Foto: César De Pablos

A l’interior del temple hi podem observar set escultures, també obra de Sergi Mas, corresponents als sants patrons de les set parròquies andorranes, que ratifiquen que Meritxell és el Santuari Nacional andorrà: Sant Serni de Canillo, Santa Eulàlia d’Encamp, Sant Corneli d’Ordino, Sant Aciscle de la Massana, Sant Esteve d’Andorra la Vella, Sant Julià de Sant Julià de Lòria i Sant Pere màrtir d’Escaldes-Engordany.

Missa de la Verge de Meritxell
Foto: Josep Segura

Aquest extrem simbolitza el nexe d’unió entre els habitants del Principat d’Andorra que, a través de la seva ajuda i devoció, potencia la germanor de tots els habitants d’Andorra.  Aquest fet es veu constatat en la gran quantitat de pelegrins que, cada 8 de setembre, surten de cadascuna de les set parròquies del Principat i enfilen les diferents carreteres que porten al Santuari de Meritxell, fidels de diferents nacionalitats i condicions, però amb un denominador comú, la passió per la Patrona d’Andorra, la Verge de Meritxell.