Toni Pons Ayerbe, nissaga de rellotgers i joiers

Toni Pons Ayerbe, net d’Antoni Pons Solé i Pepita Solans Viladrich, pioners en joieria i rellotgeria al Principat, ha seguit la tradició familiar i encapçala la direcció de Berna. És per això que també ha estat al càrrec de l’última reforma de la joieria, situada a Avinguda Meritxell, en la qual s’han creat dos espais únics per a les marques Rolex® i Patek Phillippe.

Fotos: César Vidal / César De Pablos
Parlar de Berna és parlar una mica de la nissaga de rellotgers i joiers més importants d’Andorra. Com i quan es va iniciar la llavor d’una activitat que ha esdevingut, pràcticament, un gran segell de qualitat per al nostre país?

Aquí a Andorra vam començar el 1950, però des del 1845 que hi ha rellotgers a la família. La primera botiga que es va obrir, justament es deia Berna.

Tenint en compte que sou un referent i que pràcticament ja no necessiteu evolucionar molt més, com és que us la jugueu fent una reforma tan important com la que heu fet? Era necessari? Quin objectiu busqueu amb això?

Volem donar més imatge a les marques. L’ampliació que hem fet no ha sigut per anar a buscar més quantitat de marques, sinó per donar molt més espai a cada marca, acompanyar-les amb l’espai que es mereixen.

O sigui que ara teniu dos ambients totalment diferenciats però amb un nexe d’unió perquè la gent pugui veure diferents opcions?

Exacte. Jo el que volia, sobretot, era comunicar les dues botigues perquè tot i que una la vam reformar fa uns cinc anys i l’altra és nova, crec que s’adapten bastant bé.

Aquí a Andorra vam començar el 1950, però des del 1845 que hi ha rellotgers a la família.

La imatge del nou local ha estat imposada íntegrament per Rolex o també heu pogut aportar les vostres idees particulars i personals?

Han estat molt al meu costat, ja que el primer projecte era la seva imatge global, però jo vaig demanar si li podien donar una volta i fer alguna cosa més exclusiva, i em van proposar fer aquest projecte, del qual només hi ha una botiga a Suïssa, i em va encantar. I ara, el client que entra aquí, ho nota, veu que no és el mateix que hi ha a tot arreu.

O sigui que es podria dir que és una Rolex exclusiva respecte de tot el que veurem arreu del món?

De moment, sí. És el segon espai així, a part de la boutique.

Panoràmica de la Joieria Berna

Com està estructurada la nova Berna? Què ens trobem, per exemple, a la planta baixa de la part antiga, a la planta baixa de la part moderna i a la primera planta d’ambdós locals?

A la part nova trobem dues marques diferenciades amb els seus espais, tenint un centre neutre per a posar-hi joieria. A la part antiga hi ha un espai multimarca, però cada marca té bastant espai dedicat exclusivament a ella, però sense cap espai diferenciat. A la primera planta de la part nova trobem un punt de venda i una sala d’estar per al client, que encara el fa entrar més a l’univers de Rolex, amb llibres, llar de foc… perquè estigui a gust i s’hi estigui el temps que vulgui. Finalment, la primera planta de la part antiga la fem servir per a exposicions de marques o qualsevol cosa que faci falta.

Per tant, un projecte de futur.

Sí. Anirem modificant mica en mica.

I ens podries avançar algun aspecte del què fareu?

De moment no. (Riu). De moment està tot una mica enlaire. Després d’aquesta parada…

Comptareu amb alguna marca més de les que ja teníeu anteriorment?

De moment tenim les mateixes. Com he dit abans, no hem anat a buscar més marques, sinó més espai per a cada marca.

A banda del servei que ja s’estava oferint anteriorment, hi ha algun servei o producte exclusiu nou que teniu amb la nova Berna, i que abans no hi era?

La marca Patek Phillippe la teníem en una altra botiga, a la Hvngari, i al veure el projecte els hi va interessar molt venir a aquest nou espai.

Em van proposar fer aquest projecte, del qual només hi ha una botiga a Suïssa, i em va encantar. I ara, el client que entra aquí, ho nota, veu que no és el mateix que hi ha a tot arreu.

Tenint en compte com està la conjuntura econòmica, social, i sobretot amb el pal que ens ha provocat la pandèmia, com veus el futur del sector?

Jo sóc molt optimista i no li veig tant problema. Penso que ens en sortirem. Andorra sempre se n’ha sortit de tot. A part, veient la reacció dels clients des que hem tornat a obrir, te’n dones compte de que encara hi ha el desig del client per les marques. Es veu que la gent de cert nivell continua tenint el desig de comprar rellotges i joieria de luxe.

És un segment al que no es nota tant la crisi, però com has notat als clients després del confinament?

La gent té molt desig de comprar, d’adquirir el rellotge que desitgen. Des del dia 14 de març, que vam tancar, hem rebut trucades diàriament de gent que ens demanava per productes, per quan obriríem. La gent de capritxos continua tenint-los.

Parlant una mica del grup en sí, teniu en cartera alguns projectes de futur, com per exemple ampliar el nombre de locals o algun altre tipus de projecte lligat a l’activitat que feu?

No, de moment no. Amb aquest projecte ja estem ben representats, amb tres locals que tenim, i de moment ho deixarem aquí.

Què esperes i desitges de la nova Berna?

Un èxit total i que sigui un referent. Que la gent vingui a Andorra volent venir al local, sabent que s’hi fa un tracte exclusiu, diferent i que et faci somiar.