Els preus dels lloguers aniran a la baixa, segons els agents immobiliaris

La caiguda de l’activitat econòmica, produïda per la mesura de confinament com a prevenció de la Covid-19, genera escenaris d’incertesa en diferents sectors econòmics, però els agents immobiliaris semblen tenir clar que el mercat de lloguer d’habitatges es contraurà entre un 10% i un 20%.

Fotos: Lucas Fox Andorra

Per a atendre la crisi econòmica generada per l’aparició de la Covid-19, el Govern d’Andorra ha posat sobre la taula diferents mesures per a protegir ells llocs de treball, així com el poder adquisitiu de la ciutadania. Una d’aquestes mesures, implica reduir el 20% del preu del lloguer d’habitatges a aquells assalariats que, com a conseqüència de l’aplicació d’un ERTO, vegin reduïts els seus ingressos. Així mateix, el descompte s’aplicarà per als autònoms amb activitats suspeses i per als assalariats que hi hagin estat acomiadats.

Si bé les immobiliàries i el Col·legi Professional d’Agents i Gestors Immobiliaris d’Andorra (AGIA) coincideixen en el fet que el descompte és significatiu, cal recordar que aquest només s’aplicarà mentre tinguin vigència els ERTO, per als treballadors o les suspensions d’activitats per als autònoms, de manera que un dels escenaris, amb el qual s’estan familiaritzant les agències, és el d’afrontar una pujada de l’oferta d’habitatges i una davallada general dels preus del lloguer.

Vistes del principat d'Andorra

Un gerent de la Immobiliària Valors recorda el context de l’any 2019, on el mercat de pisos de lloguer comptava amb més demanda que oferta, però destaca que enguany s’espera “una equació inversa”, arran de la pèrdua de llocs treball i la precarietat d’alguns salaris, factors que terminaran accentuant els efectes de la crisi econòmica en bona part dels nuclis familiars del país. En aquest sentit, Jordi Tàpies, director de Lucas Fox Andorra, matisa que el mercat pateix una sort d’impàs, “ja que estem a l’expectativa de veure què passa i, de moment, els propietaris no han decidit fer gaires moviments pel que fa als preus de lloguer en habitatges d’alt standing”.

Si bé l’agència Lucas Fox Andorra preveu una caiguda aproximada del 5% en els preus de lloguer d’habitatges de luxe, Tàpies destaca que la baixada de preus dels habitatges més econòmics podria oscil·lar entre el 10% i el 15%. A Immobiliària Valors i Ferrutx Immobles, coincideixen amb aquesta previsió i, fins i tot, auguren una possible caiguda d’un 20%, davant l’entrada dels pisos de lloguer turístic al mercat de lloguer convencional, que farà créixer encara més la disponibilitat d’habitatges. “Un pis de dos dormitoris que es llogava per 900 euros, que ja el trobava desproporcionat, crec que baixarà almenys un 20%… és la meva opinió. Si hi ha gent que s’ha quedat sense feina o si l’han reduït la jornada laboral i ha perdut renda, suposo que això comportarà que els preus de lloguer baixin”, expressa Juanjo Solà, director de Ferrutx Immobles.

Interior d'un pis agents immobiliarisPer a un mercat immobiliari que es beneficia significativament de la inversió estrangera, especialment en les operacions de compravenda, la restricció de mobilitat entre les fronteres, l’alta dependència del sector turístic i la caiguda dels mercats europeus, són altres dels escenaris que preocupen a les immobiliàries. El gerent d’Immobiliària Valors considera que, per al 2021, Andorra no haurà recuperat la pèrdua de PIB projectada per al 2020. “Crec entrarem en una recessió en forma d’‘U’, quan l’ideal seria que fos en forma de ‘V’, que, una vegada assolit el pic més baix, es comença a pujar. Hi haurà un període de resistència”, manifesta el professional immobiliari, qui manté que el 2021 també serà un any complicat des del punt de vista econòmic i, possiblement, la recuperació es noti a partir del 2022.

Certament, el panorama plantejat pels experts del sector no és el més òptim, però representa una oportunitat per als llogaters de trobar un habitatge que s’adapti de millor manera a les seves necessitats, a un preu considerablement més reduït. Aquesta és una demanda social que ha estat en el centre de discussió dels actors polítics i econòmics del Principat i que, abans de la crisi causada per la pandèmia de Covid-19, mancava de respostes efectives.