Pons & Bartumeu, un llegat de rigor, tradició i excel·lència

Han passat 70 anys des que dos pioners, Enric Bartumeu Bitriu i Manel Pons, van posar la primera pedra d’una joieria i rellotgeria que s’ha mantingut vigent amb el pas del temps. Pons & Bartumeu, des del 1961, ha estat protagonista i testimoni de la transformació d’una Andorra que començava a fer la transició des de la ruralitat cap a la modernitat.

Fotos: Arxiu Pons & Bartumeu

Eren temps molt diferents els que transcorrien durant l’any 1946. Un any després d’acabada la Segona Guerra Mundial, un jove Enric Bartumeu Bitriu, provinent d’una família de ferrers, i format com a rellotger, va tornar de Barcelona a la seva estimada Andorra per obrir una rellotgeria a Sant Julià de Lòria. Les voltes que dona de la vida li van portar a associar-se amb el seu cunyat, Manel Pons, amb el qual va fundar la societat Pons i Bartumeu, dedicada a la venda de joies, rellotges i articles de regal, sota el nom de Loriandor. El local s’ubicaria a la plaça Rebés, núm. 9, d’Andorra la Vella.

Sens dubte, bufaven vents de canvi en el món. Entre la Revolució Cubana, del 1959, i la crisi dels míssils entre la Unió Soviètica i els Estats Units, el 1962, la societat Pons i Bartumeu, aleshores amb 10 anys d’història, va aprofitar la tranquil·litat del Principat per posar un altre maó, en construir l’edifici social que acull l’actual establiment de la plaça Rebés, núm. 5, des del 1961. “La societat Pons i Bartumeu va evolucionar en paral·lel a l’evolució de la societat andorrana i, particularment, de les societats espanyoles i franceses, ja que els anys 60 van comportar el ‘boom turístic’ per al nostre país, arran dels visitants que venien a buscar productes al Principat”, explica l’Enric Bartumeu Maza, fill d’Enric Bartumeu Bitriu.

Un llegat marcat per l’excel·lència i el rigor

L’anomenat ‘boom turístic’ va generar un important desenvolupament econòmic en el país, entre els anys 60 i 70, un escenari que Pons i Bartumeu va saber aprofitar amb l’obertura de tres nous locals i l’obtenció de la distribució exclusiva de primeres marques de gran luxe internacional. Els rellotges francesos LIP, aleshores la marca més valuosa de França, van ser dels primers a arribar i, posteriorment, s’hi van sumar Vacheron Constantin, IWC i Jaeger LeCoultre, mentre que la gamma de productes d’art de la taula (objectes de decoració de luxe) els encapçalava, entre altres marques, la firma francesa Christofle.

Si bé aquestes primeríssimes marques ja parlen per si mateixes, la consolidació de Pons i Bartumeu com a un referent de la rellotgeria, joieria i home design al nostre país, no seria possible sense els valors fundacionals que ben apunta Enric Bartumeu Maza, que són honestedat, rigor i tradició, compaginada amb una consciència absoluta sobre la innovació, el glamur, un servei i una atenció excel·lent. “Penso que aquests valors continuen totalment vigents per a nosaltres. El meu pare era un apassionat de la rellotgeria i de la joieria, un home molt dedicat als seus clients, de tracte exquisit, amb una visió empresarial molt oberta. Ell representava els valors dels autèntics pioners andorrans que es dedicaven en cos i ànima al negoci”, expressa.

Les joies sempre perduraran

Des dels anys 90, la segona generació de Pons i Bartumeu, encapçalada pels germans Enric i Maria Carme, prenia la batuta de la societat, una responsabilitat que va passar a ser total, a partir del 2003, arran de la mort dels dos fundadors. Aleshores, superades diverses crisis mundials i fites històriques, com ara la Constitució Andorrana, Pons i Bartumeu va afrontar un procés de refrescament de la seva imatge que va donar pas, posteriorment, a la renovació total dels seus tres locals.

La Maria Carme defensa amb fermesa que “el fet de lluir joies es troba a l’ADN de la persona”, ja que, “si bé canviaran les modes, els materials i la societat, les joies perduraran”. A partir d’aquest desig humà de lluir peces úniques i belles, Pons & Bartumeu –ara amb el seu distintiu ampersand– ha trobat la seva estabilitat malgrat els canvis profunds i accelerats que viu el món.

La Margineda Medieval Jewels 1315, un signe d’identitat

La història de Pons & Bartumeu, des de la seva fundació, ha estat lligada per un fort sentiment d’identitat andorrana, un valor que va poder traduir en una espectacular col·lecció de joies inspirades en una clau amb més de 700 anys d’història, trobada al jaciment de La Margineda. Així va néixer La Margineda Medieval Jewels 1315.

“En el fons som una empresa genuïnament andorrana, familiar i local, per tant, aquesta col·lecció és la perfecta conjugació d’identitat i tradició amb modernitat i innovació”, manifesta Enric Bartumeu, que remarca l’emoció que produeix veure una joia tan fina i amb tant de significat.

Donat l’èxit de La Margineda Medieval Jewels 1315, com a col·lecció que enalteix la identitat andorrana, Pons & Bartumeu no pot tancar l’any del seu septuagenari aniversari sense una sorpresa a l’altura de la fita. És per aquest motiu que, en col·laboració amb l’artista plàstic Pere Moles, el 12 desembre revelaran la col·lecció ‘Estripagecs’, que constarà d’anells, arracades i penjolls inspirats en la silueta d’aquesta estructura de ferro, tan pròpia de les antigues edificacions dels Pirineus.