Pop-Art contra el càncer de mama

Amb motiu del dia mundial de la lluita contra el càncer de mama, l’Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca) i Vall Banc van organitzar la primera jornada contra el càncer denominada “Pop-Art”. La celebració va tenir lloc, el passat 19 d’octubre, a la plaça Rebés d’Andorra la Vella i a l’Avinguda Carlemany d’Escaldes-Engordany.

El president d’ASSANDCA, Josep Saravia, va afirmar que el principal objectiu d’aquest primer Pop- Art ha estat divulgar la malaltia i la seva incidència perquè la gent prengui cada vegada més consciència de les seves conseqüències. També va admetre que desconfia de les xifres oficials difoses recentment a través del BOPA, que apunten a només vuit casos de càncer detectats. Aquestes xifres, segons Saravia, es contradiuen i estan molt lluny de la realitat que es viu a Andorra, ja que, des del servei d’oncologia de l’Hospital de Meritxell, atenen al voltant de 50 a 60 casos de càncer a l’any.

Durant la jornada, el president d’ASSANDCA, va aprofitar l’ocasió per a recordar a totes aquelles dones que tenen entre 50 a 74 anys, sobre la importància dels cribratges gratuïts que realitzen des del Govern. “És una mamografia sense cost” va dir Saravia. “És una malaltia que li pot tocar a qualsevol i que afecta sobretot la població femenina. S’estima que una de cada vuit dones patirà càncer de mama” va agregar.

Els fons recaptats per la venda de productes solidaris seran destinats a ASSANDCA per a seguir brindant suport a les diferents activitats i tasques que desenvolupa l’associació, entre ells, classes de ioga, pisos tutelats, campanyes i altres accions. Cal recordar que l’associació rep al mes entre 4 a 10 persones per a informar-se i conèixer en què consisteix el tractament.

Mural d’Elizabeth Blackwell

Durant la jornada es va dur a terme la pintura d’un mural en homenatge a Elizabeth Blackwell, la primera dona graduada en Medicina als Estats Units d’Amèrica (1821-1910). Blackwell va estudiar medicina per a poder atendre a totes aquelles pacients dones que no se sentien còmodes en presència de mèdics homes. Aquest mural, realitzat per Cristina Llanas de Coco Studio, se subhastarà mitjançant les xarxes socials d’ASSANDCA i els beneficis obtinguts es destinaran a aquesta entitat.