Aquest estiu descobreix les cabanes del Madriu

Declarada com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, l’any 2004, la Vall del Madriu-Perafita-Claror és un espai natural i cultural únic, al qual es pot accedir des de diferents punts del país. Aquest mes et convidem a descobrir una nova ruta que et permetrà conèixer  algunes de les cabanes de la vall així com les diferents activitats agrícoles que es feien fa uns quants anys en aquest espai.

Duració: 6 h 30’ (Anada i tornada)

Dificultat: Mitjana

Desnivell: 586 m

Amb aquest itinerari, que té una durada aproximada de 6 h i 30′ i que va ser dissenyat per l’historiador David Mas Canalis, ens endinsem cap a l’interior de la vall, des del camí dels Matxos, al pla de l’Ingla amb l’objectiu de visitar les cabanes que fa temps van ser utilitzades pels pastors que portaven els ramats a la vall, des de les més antigues, en pedra seca, a les que es van construir a mitjans del segle XX. També ens permetrà una aproximació a altres activitats  humanes com ara l’explotació forestal, la siderúrgia del ferro, l’agricultura i l’obtenció d’energia hidroelèctrica.

El punt de sortida de l’itinerari és el Camí dels Matxos. Indicat també com a circuit de les Fonts, situat abans d’arribar a l’aparcament  d’Engolasters. Fins a arribar al berenador, el tram està adaptat per a persones amb mobilitat reduïda. Després d’arribar al berenador de la font dels Corralets, el camí travessa la canal de la Tossa i va pujant pel vessant obac de la muntanya, tot passant per un parell de tarteres i un avetar.

La ruta continua pel Coll Jovell i en aquest punt es troba un mirador que ens permet contemplar la vall del Madriu-Perafita-Claror. D’una banda,  la vall de Perafita i Claror i, a l’esquerra, la vall del Madriu fins al fons.  De la cruïlla que hi ha a la collada surten tres camins, hem d’agafar el del mig, que ens portarà cap a Fontverd pel camí del Solà de Ràmio.

 

Un altre dels punts importants que travessarà aquesta ruta serà el cortó de Baell, un terreny de pastura, antic cortó, amb dues o tres pletes, la primera de les quals està acompanyada d’un parell de cabanes de pastor de les que queden les parets mentre que la coberta ha desaparegut, ja que era vegetal. A molt pocs metres d’aquest punt es troba la farga del Madriu, antigament coneguda com la farga d’Andorra o d’Escaldes.

Deixant enrere la farga i la cabana, s’ha de travessar el riu, mitjançant unes passeres de fusta, i agafar el camí que ens porta a l’Estall Serrer.

Abans de finalitzar la ruta ens endinsarem en el pla de l’Ingla. Molt a prop d’aquest lloc, a mà dreta, sobre un petit serrat, hi tenim la cabana del Serrat de la Barracota, un altre exemplar de cabana de vaquer, de característiques semblants al que hi ha a Fontverd. En aquest punt l’itinerari s’acaba i el retorn s’ha de fer pel mateix camí per on hem vingut, és a dir, pel camí de la Muntanya en direcció a ponent.

 

Itinerari sencer disponible a www.madriu-perafita-claror.ad

 

Recorregut
  • Camí dels Matxos o circuit de les Fonts (Punt de sortida)
  • Coll Jovell (40’)
  • Cruïlla amb el camí de la Muntanya (1 h 35’)
  • Fontverd (1 h 45’)
  • Baell i la farga del Madriu (2 h 10’)
  • Estall Serrer (2 h 35’)
  • Pla de l’Ingla i el serrat de la Barracota (3 h 30’)
  • Retorn a l’aparcament d’Engolasters