Llibres del mes d’octubre: les últimes novetats

Els llibres són una finestra a un nou món, on el coneixement i la narrativa conviuen en harmonia. Avui et presentem les nostres lectures recomanades, perquè les gaudeixis aquest mes.

La Companya Nòrdica

Albert Villaró. Columna Edicions

És l’últim llibre escrit per l’autor. Es tracta d’una nova novel·la fantàstica de Villaró, tenyida d’humor i acció. El llibre parteix del dietari d’un soldat prussià, Ulrich von Wilamovitz, botànic i violinista, que va participar en la primera guerra carlista. El quadern del saldat descriu els fets ocorreguts en la primavera de 1837, històries que va viure a Campània, del capità Osinalde, el pare Cipriano, monjo que va fugir de Montserrat, el brigadier Porredon, el Ros d’Eroles, el príncep Lichnowsky i Mary Eyre, corresponsal de guerra del Pennsylvania Enquirer. Cal ressaltar que la novel·la no només és ficció, la ciència també adquireix un lloc protagonista que, juntament amb els arcans, comparteixen un escenari de característiques úniques, els Pirineus.

La companyia nòrdica

L’últim estiu a Roma

Gianfranco Calligarich. Edicions Proa

Una autèntica joia literària de 192 pàgines. Es tracta del redescobriment d’una novel·la mítica i irresistible, originàriament descoberta per Natalia Ginzburg, però que al llarg de tres generacions s’ha transformat en un llibre de culte. Una novel·la que narra la història de Leo Gazzarra, aprenent de periodista, el qual va ser traslladat de Milà a Roma en un gran moment d’auge econòmic per al país. Una ciutat plena d’oportunitats i racons per descobrir, però que sembla inhòspita per als nouvinguts, que tenen lluny les seves amistats i cercle social. Una novel·la irresistible, que transcorre a la Roma mítica, on el personatge principal pateix la solitud i es converteix en el seu propi enemic, actitud que s’aprofundeix encara més en enamorar-se d’Arianna.

L'últim estiu a Roma

La maestra de Sòcrates

Laura Mas. Editorial Espasa

La primera novel·la de l’autora, Laura Mas, Llicenciada en Periodisme i col·laborada cultural en les revistes literàries de Clarí i Què Llegir. La maestra de Sòcrates retrata la figura d’una dona amb alts ideals, i avançada a la seva època, per les seves revolucionàries idees, que donen origen al concepte d’amor platònic. Una època a la qual les dones havien de renunciar a tot. Cap a l’any 440 aC, Pèricles li demana ajuda a la sacerdotessa Diotima de Mantinea per a lliurar Atenes de la pesta. Mentre es duu a terme la cerimònia, Sòcrates s’enlluerna davant el coneixement d’aquella dona. Un fet que posteriorment li permet adonar-se que no sap res de l’amor. Aquesta situació li donarà l’oportunitat a la sacerdotessa de compartir temps amb un dels pensadors més emblemàtics de l’època. No obstant això, els rumors es comencen a sentir. En el banquet de Plató, Sòcrates revela a la resta de comensals: «Tot el que sé de l’amor el vaig aprendre d’ella».

La maestra de Sòcrates

Això és plaer

Mary Gaitskill. Editorial Univers Llibres

Un llibre que retrata la història entre dos amics que es coneixen fa més de vint anys. Es tracta del Quim i la Margot. El primer és un noi de personalitat introvertida, però alhora molt sensual i magnètic, incapaç d’establir un vincle superficial amb les dones que l’envolten. No obstant això, la Margot és una dona comprensiva que va saber traçar les fronteres sòlides a la seva relació, però un dia tot canvia arran del comportament del Quim. El seu mal comportament ensorra la relació i la lleialtat que mereix. Una aproximació a les complexitats de l’assetjament sexual, la responsabilitat moral que implica i els límits de la lleialtat.

Això és plaer