Albert Daina, reeixir una paella

L’autor fa la pregunta del milió “Per què a uns els surt millor la paella que a d’altres, si utilitzem els mateixos ingredients?”. Les respostes figuren en el seu llibre, tota una filosofia de vida basada en fer les coses bé.

Què tenen a veure les paelles amb la formació?

Vaig crear la marca de neteges a domicili “Clean & Iron” i tinc diversos franquiciats, a Espanya, a Portugal i a Sud-Amèrica. Regularment, faig cursos de formació als franquiciats per inculcar-los la filosofia de la nostra empresa. Llavors, se’m va acudir fer un repertori d’aquests principis. Com que havia estudiat hostaleria, vaig pensar en fer un símil entre el món gastronòmic i l’empresarial. El títol ja és indicatiu… Quan jo estudiava, ens ensenyaven a fer la paella i tots teníem els mateixos ingredients i instruccions. Però el resultat no era mai el mateix! Amb les empreses, passa el mateix, ja que la metodologia pot ser idèntica, però no els resultats.

“Com que havia estudiat hostaleria, vaig pensar en fer un símil entre el món gastronòmic i l’empresarial”

Què explica en el llibre?

El llibre parla de com trobar una idea de negoci, com conceptualitzar-la i com desenvolupar-la. Són consells pràctics per al dia a dia, què cal fer per no equivocar-se, com cal organitzar-se, errors a evitar, anècdotes… entre d’altres. N’hem venut uns 600, sobretot per Internet, molts d’ells a Sud-Amèrica.

Per què està escrit en castellà?

Bàsicament, perquè la majoria dels nostres franquiciats són de parla castellana, al centre i al sud d’Espanya, i també a Colòmbia. Era la manera d’arribar a tothom. La meva llengua materna és el català, penso en aquest idioma, però va ser més pràctic editar-lo en castellà. Al voltant del llibre, estem fent una acció perquè les persones es facin una fotografia amb un exemplar en qualsevol lloc del món i la pengin a Instagram, amb l’etiqueta #tienesunaidea. Hem tingut molt èxit, ja hi ha prop de 350 fotografies, n’hi ha d’arreu del món, de la muralla xinesa, de molts punts d’Europa, d’Amèrica…

“En la vida, quan fas alguna cosa que t’agrada i hi poses il·lusió, tens més possibilitats de reeixir que si actues per obligació i sense motivació”

Quin és el secret per reeixir una paella?

Molt amor… Com tot en la vida, quan fas alguna cosa que t’agrada i hi poses il·lusió, tens més possibilitats de reeixir que si actues per obligació i sense motivació. En el llibre també parlo molt de la constància, perquè hi ha moltes persones que fan coses interessants, però que tiren la tovallola abans d’hora. No s’ha de buscar la rendibilitat immediata, cal una mica de paciència!

Albert Daina amb el seu nou llibre
Foto: McGrau
Hi haurà una segona part del llibre?

Precisament estic preparant un llibre sobre la constància i els fruits que dona. Ja tinc uns quants apunts sobre el mateix.

A què es dedica la vostra empresa?

Fem neteges a domicili. Som una empresa andorrana i actualment tenim 32 franquícies, la majoria a les principals ciutats d’Espanya i també en tenim a Portugal i a Colòmbia.