Albert Vinseiro, per terra i aire

El transport per mar encara no forma part dels serveis d’Andbus, però no cal descartar res, vist l’empenta dels responsables. El cas és que Andbus s’ha convertit en una potència indiscutible en l’àmbit del transport de passatgers, fins ara per carretera, i ara per aire, la nova aventura de la companyia. Albert Vinseiro és el CEO d’Andbus, una empresa del tot familiar que porten els quatre germans Vinseiro.

Com comença l’empresa?

El meu pare va comprar el primer camió l’any 1965, a la Seu d’Urgell, per fer transport de mercaderies entre la seva Galícia natal i el Pirineu. Encara conservem emmarcada la primera lletra que va pagar… L’any 1971 va constatar que hi havia possibilitat de negoci en el transport de viatgers, compra el seu primer autocar, un Pegaso de 57 places amb les darreres novetats en automoció, i crea l’empresa Regina a la Seu, que el 1986 es convertiria en Viatges Regina, una agència de viatges a la Seu, que més tard esdevindrà touroperador creador de productes propis. Segueixo muntant viatges per encàrrec, viatjo sovint amb el mateix grup de clients, que en realitat són amics perquè han viatjat amb mi tota la vida, se’ns han acabat els destins propers i ara marxem més lluny! Tailàndia, la Xina, Canadà, Vietnam, els Estats Units… Viatjar és la meva gran passió.

Quan venen a Andorra?

El 1987 neix Regitours, a Andorra, una empresa especialitzada en el transport de viatgers. Actualment, la nostra marca Andorra Travel Service és un dels receptius capdavanters del Principat. El 2010, el Grup Regina compra la majoria de Novatel, que passa a formar part de la companyia. El 2012 entrem en el sector del transport V.I.P., amb la compra de vehicles específics i el 2015 comencem a operar els primers vols regulars des de l’aeroport Andorra-La Seu. El 2016 neix la marca Andbus, per englobar tots els serveis de transport de viatgers per carretera, unificant Regina, Regitours i Novatel. Avui som líders en el sector del transport turístic, ja que transportem més de 200.000 passatgers a l’any.

“Avui som líders en el sector del transport turístic, ja que transportem més de 200.000 passatgers a l’any”

Acabeu d’inaugurar nous locals…

Havíem crescut molt i necessitàvem més espai! El 2010, quan vam comprar Novatel, l’activitat es va disparar i teníem vehicles distribuïts en diferents llocs. Vam buscar una parcel·la prou gran per encabir-los tots, així com el personal de l’oficina, i tenir una seu definitiva per una colla d’anys.

Quants vehicles teniu?

Ara mateix, la flota és de 45, entre els autocars, els minibusos, microbusos, els cotxes amb conductor… des de 3 fins a 76 places, tota la gamma necessària per donar totes les possibilitats als clients i donar el servei més acurat.

Quines rutes cobriu?

La nostra especialitat és enllaçar amb els aeroports. De fet, enllacem amb línia regular Andorra amb els aeroports de Barcelona i Toulouse. Amb Barcelona tenim 14 freqüències diàries, som l’únic servei directe des de casa del client fins a l’aeroport. Fem servei porta a porta. També donem servei als touroperadors, del mercat anglès en cobrim un 90%, també el mercat rus i el polonès. Portem els turistes amb autocar des de l’aeroport on arribin, ja sigui Lleida, Girona, Toulouse o Barcelona, fins a Andorra i al cap d’una setmana els tornem a l’aeroport. I a l’estiu traiem busos a fora i fem rutes per Europa. Treballem amb touroperadors israelians que viatgen pel continent.

I no teniu problemes legals amb els busos andorrans per Europa?

Els que circulen per Europa són amb matrícula espanyola, i amb Schengen no hi ha problemes. Esperem que la futura legislació sobre transports ens permetrà circular per Europa sense problemes… De moment, tenim la meitat de la flota amb matrícula espanyola i l’altra meitat, andorrana.

“Amb Barcelona tenim 14 freqüències diàries, som l’únic servei directe des de casa del client fins a l’aeroport”

Quants conductors teniu?

En plantilla, uns 46, als que hem d’afegir tots els de la família, que també conduïm. Ens agrada provar cotxes i experimentar el mateix que els nostres xofers, no ens agrada dirigir l’empresa des d’una taula de despatx!

No teniu conductores?

No, i em sap greu! No hem tingut sol·licituds, perquè considero que condueixen molt bé. Penso que també hi ha una qüestió de força física, s’ha d’estar preparat per posar cadenes a un autocar, i pensa que les cadenes pesen 23 quilos… També hi ha l’aspecte dels horaris laborals, els nostres xofers que treballen fora del país, sovint no poden anar a dormir a casa durant uns dies. En canvi, en l’àmbit administratiu sí que tenim noies, és més, són majoria: 9 dones i 6 homes.

Parli’m de l’aventura dels avions.

És un projecte en el qual creiem des de fa temps, pensem que l’aeroport és una eina molt important en el desenvolupament del territori i per això apostem molt fort per demostrar la seva viabilitat. La primera companyia que vam utilitzar aquest hivern ens va demostrar que no cobria les necessitats, i vam haver de prendre decisions ràpides i canviar de companyia aèria, i vam optar per T.S.A. que ha demostrat des dels primers dies que podem cobrir el servei amb garanties i acabarem la prova pilot amb ells.

__________________________________________________

Albert Vinseiro Andbuss
Foto: McGrau

Albert Vinseiro Velasco va néixer el 2 de febrer de 1961 a Fabero del Bierzo, província de León. Quan tenia un any i mig, els seus pares es traslladen a la Seu d’Urgell, amb tota la família. El seu pare, el José Luis, comença a treballar de fuster, tot i que la seva afició són els camions.

Fa algun transport de fustes al bosc i diversos materials, fins que l’any 1965 compra el primer camió i el 1971, adquireix el seu primer autocar i entra en el món del transport de viatgers.

L’Albert treballa a l’empresa familiar des de ben jove, com els seus tres germans, mentre que la germana s’ha inclinat per la docència i viu a Barcelona. Als 14 anys comença a treballar de guia turístic, amb els autocars de l’empresa.

Està casat i no té fills, tot i que té una colla de nebots, tres dels quals ja treballen a la companyia, la tercera generació que treballa a la companyia. La seva gran afició és viatjar, un aspecte que forma part de la seva feina i del qual gaudeix molt especialment.