Alex Cottet: “El secret d’aquestes quatre generacions de Cottet ha estat treballar, tenir empatia i no perdre mai les il·lusions ni la humilitat”

Cottet arribarà l’any 2022 al seu 120è aniversari, una fita que omple d’orgull l’Alex Cottet, actual vicepresident d’aquesta empresa pionera, a Espanya i ara també a Andorra, en el camp de la salut visual i auditiva.

Foto: Cottet
Abans de ser vicepresident de Cottet vas estar treballant per a altres empreses importants fora de l’àmbit familiar, no obstant això, et vas decantar per continuar amb el llegat familiar de Cottet. Què et va motivar a seguir aquest camí?

Em van impulsar, sobretot, motivacions personals, familiars i professionals. El meu germà gran va assumir la presidència i jo la vicepresidència del Consell d’Administració. Som la quarta generació de Cottet que es posa al capdavant del negoci familiar. Vaig acceptar assumir la vicepresidència amb l’objectiu d’ajudar al negoci i aportar el meu granet de sorra, des de l’experiència adquirida en les anteriors empreses en les quals vaig estar treballant. També per generar un canvi intern dins de l’estructura de l’empresa, que afavorís el negoci, sempre mirant cap al futur.

Parlaves de canvis, quines transformacions s’han pogut aplicar a Cottet des que vas començar la teva feina com a vicepresident?

S’han fet canvis en diferents àmbits, alguns s’han produït en l’equip directiu, en els projectes d’expansió i noves obertures del negoci, en la gestió dels recursos humans, però també en l’àrea de sistemes, màrqueting i comunicació. Hem fet moltíssimes modificacions internes en la gerència i ara comptem amb persones externes a la família. Tenim un nou director general, una nova directora de màrqueting, una nova direcció en el sector de compres i hem creat el departament de recursos humans, tots aquests canvis tenen la voluntat de posicionar estratègicament l’empresa i s’han realitzat amb visió de futur.

Aquesta és la quarta generació de Cottet al capdavant de l’empresa. Quin és el secret perquè el llegat familiar hagi pogut continuar al llarg d’aquestes quatre generacions?

(Riu). Crec que el secret és treballar, tenir empatia, no perdre mai les il·lusions ni la humilitat.

De la teva experiència en la vicepresidència, i al llarg d’aquests últims anys, quina creus que és la fortalesa principal de Cottet?

Crec que és el treball en equip, sumat a les altres qualitats que et vaig esmentar abans, empatia, humilitat, il·lusions i atenció al client. Perquè sempre hem d’estar atents a les necessitats del client, ja que al final el client és el nostre cap, és qui mana.

 Pel que fa al model de negoci, durant els últims anys, ha fet algun gir o s’ha mantingut en la mateixa línia?

Mantenim l’essència del negoci que és la cura i l’atenció al client, el servei personalitzat i el servei postvenda, la qual cosa marca la diferència envers altres empreses. No obstant això, hem implementat millores en l’atenció al client, en els nostres sistemes informàtics i en la comunicació a través de les xarxes socials. També hem invertit en nous productes i elements per a la cura de la visió i l’audició amb la finalitat de tenir la millor maquinària en els punts de venda, així com en la formació contínua de tot l’equip de treball i en tots els àmbits.

Fa cinc anys que gestiones la vicepresidència de Cottet, quin creus que ha estat la teva aportació més important?

Crec que el fet de conèixer més la gent amb la qual treballem de manera transversal i fer que tothom tingui obert el seu micròfon i els seus altaveus dins de l’empresa. Perquè som una empresa familiar petita, i crec que poder parlar i accedir a qualsevol persona que integri l’equip de treball és necessari per poder prendre les decisions més oportunes. La comunicació interna i l’empatia, amb qui forma part de Cottet, crec que han estat una de les meves aportacions més importants.

Has tingut molts obstacles per liderar la gestió de l’empresa?

(Riu). Sí, obstacles sempre existeixen. A vegades en el dia a dia és difícil controlar la velocitat amb què succeeixen les coses, l’exigència que tenim tots com a consumidors en l’actualitat i, sens dubte, el coronavirus ha estat una situació nova per a tots. Nosaltres tenim sucursals a Andorra i a Espanya i poder gestionar una situació de crisi amb diferents governs locals, estaments públics i privats ha fet que aquests dos últims anys hagin estat molt més complexos. La gestió de l’empresa està a càrrec del Consell d’Administració (estratègia) i l’equip directiu liderat pel David de Antonio.

És inevitable no parlar de la #pandèmia. Com ha afectat la crisi sanitària el funcionament del negoci a escala global?

Nosaltres estem dins del retail i del món del comerç, però també tenim una part en l’àrea de la salut, ja que ens especialitzem en la salut visual i auditiva. Per tant, sí que s’ha notat l’efecte de la crisi, sobretot, en l’àmbit de les vendes, però s’ha pogut mantenir gràcies a l’atenció al client i al servei que oferim. No obstant això, hem pogut potenciar altres aspectes del negoci, com ara la cita prèvia al centre, la venda en línia i la responsabilitat social corporativa.

Quines són les línies d’acció que està implementant Cottet per posicionar la marca com a un referent en l’entorn europeu?

Continuem treballant en l’expansió de la marca amb l’obertura de nous centres, seguim treballant en la nostra marca pròpia amb productes, dissenyats i fabricats per nosaltres, i també continuem invertint en la formació contínua del nostre capital humà.

Quina valoració podries fer del funcionament del negoci a Andorra?

Estem molt contents del funcionament d’aquesta sucursal a Andorra. El nostre objectiu és convertir-nos en un centre de referència a Andorra respecte a la cura de la salut visual i auditiva, amb un producte diferent. La nostra marca pròpia està funcionant molt bé, tant les ulleres de sol com les de recepta. El mateix passa amb altres marques que dissenyem, Urban, Cottet Barcelona i Lunettier 1840. Aquesta última té a veure amb els nostres orígens francesos, d’un poble anomenat Morez du Jurà, on va néixer la família que es va iniciar en el món de l’òptica.

Enguany, la línia de productes de Cottet ha estat més centrada en l’àrea de la salut i de la moda. Per a l’any 2022 continuaran en la mateixa línia?

Sí, continuarem potenciant l’àrea de salut visual i moda, però a més potenciarem el servei i la tècnica per oferir lents graduades per les ulleres esportives de tot tipus. El nostre client podrà gaudir del seu esport favorit amb les millors garanties visuals. Amb l’ús d’aquesta tecnologia podem graduar ulleres per anar en bicicleta, jugar a pàdel i fins a unes ulleres per fer submarinisme.

Quins plans tens de futur i què desitges per a aquest 2022 que comença?

En l’àmbit empresarial, seguir creixent, fer que el producte Cottet continuï caminant i s’expandeixi per altres zones geogràfiques per on no hi som encara. Fora de l’àmbit empresarial, que tots tinguem salut, que puguem gaudir de les nostres famílies i amics, i que en el futur pròxim ens tornem a abraçar com sempre per poder seguir endavant.