Alexandra Mejía: “El meu somni és participar en uns Jocs Olímpics”

Alexandra Mejía té només 17 anys i s’ha convertit en una de les joves promeses de l’esport andorrà. Guanyadora de l’or a la 79a edició de la Travessia de l’Estany de Banyoles, en categoria absoluta, amb un temps de 26’ 03’’, Mejía somia a arribar als Jocs Olímpics, un objectiu que no hi veu molt llunyà. Si aconsegueix quedar entre les 15 millors primeres al Campionat d’Europa Júnior, la jove nedadora en aigües obertes es podria fer un lloc al Mundial de Natació, que se celebrarà a Doha, a principis de l’any vinent.

 Fotografia: ©️2023 FAN/ Reinaldo Márquez 
La natació ha estat un esport molt present al llarg de la teva vida. Explica’m com van ser els teus inicis?

La natació ha estat un esport que mai he deixat de fer i que practico des de molt petita. Faig natació des que tinc tres anyets, quan vaig començar maternal a Ordino, i suposo que és una passió que, tant la meva mare com el meu tiet, m’han transmès, perquè ells també ho feien.

En quin moment fas el clic i decideixes nedar en aigües obertes?

Em van molt bé tots els esports, perquè he passat  per tots, des de l’equí, el patinatge sobre gel, l’escalda, el triatló, fins a la natació. Però, des de fa dos anys, aproximadament, vaig començar a entrenar en aigües obertes, amb un club de Tarragona. Ara, fa dos anys que estic vivint a França i competeixo per a l’AAS Sarcelles Natation 95. Els meus entrenadors són el  Phillippe Lucas i el Bertrand Bompyre. És una disciplina que m’agrada moltíssim i en la qual penso continuar apostant, perquè confio en què podré arribar lluny.

Vens de guanyar la Travessia de l’Estany de Banyoles en categoria absoluta. T’has quedat a les portes d’igualar el rècord de la Mireia Belmonte, la millor nedadora d’Espanya. Com has viscut aquella experiència?

És una travessia molt important per a mi, perquè la faig des que soc molt petita. És tot un desafiament esportiu perquè em permet veure com vaig evolucionant i millorant el meu nivell. El meu objectiu era fer el rècord, però m’he quedat a poc més d’1 minut de la Mireia. He fet un temps de 26’ 03’’ en una distància de 2.115 metres. Enguany, no ha pogut ser, així i tot, he millorat els registre de l’any passat, on vaig quedar tercera. L’any que ve tindré una altra oportunitat.

Estàs preparant el Campionat d’Europa Júnior en aigües obertes, que se celebra a Corfú. L’any passat et vas quedar amb l’espina i no vas aconseguir els millors resultats. Enguany, com et sents per enfrontar aquesta prova?

Vaig amb molta il·lusió i molt preparada. Crec que arribaré amb molt bons resultats. Estic entrenant sis hores al dia i la meva voluntat és assolir el podi.

Des de fa un parell d’anys estàs vivint a França. Com compagines la teva vida personal amb tantes hores d’entrenament?

Des de ben petita he estat conscient que seguir una carrera esportiva suposa fer sacrificis. A vegades es fa dur entrenar i estudiar, però ho porto molt bé. L’any passat em va costar una mica més, perquè vaig començar fent classes online, per tal d’adaptar-me als entrenaments. Ja he tret el primer any de batxillerat, ara estic fent el segon, i molt contenta. Entreno tres hores al matí, al migdia aprofito per estudiar, després entrenar tres hores més a la tarda, i en tornar dedico la resta d’hores als estudis.

Et queda temps lliure per gaudir de la família, els amics o fer relacions socials?

No molt, perquè entreno moltes hores, però aprofito els caps de setmana, sobretot, els diumenges, que no tinc entrenament, per descansar i compartir, sigui amb els amics o amb la família.

Practiques un esport molt dur. Com gestiones la pressió, l’ansietat i la duresa que suposa cada competició, tenint en compte les expectatives que hi ha sobre tu?

És un esport molt dur, tant físicament com mentalment. T’ha d’agradar, si no és impossible que acabi bé. És molt sacrificat entrenar cada dia, tantes hores i fent tants quilòmetres. Crec que per continuar entrenant cada dia has de trobar tu mateixa una motivació per seguir endavant. Pot passar que a vegades estàs entrenant molt, i no aconsegueixes els resultats que esperes, i això pot generar una mica de frustració, però si tens els objectius molt clars, ningú et podrà parar.

Amb el sacrifici que suposa entrenar dur cada dia, què els que et genera més satisfacció?

M’agrada molt el fet de poder competir, fer la prova, obtenir bons resultats i pensar que val la pena tot l’esforç que estic fent. És molt bonic, sortir d’una competició tenint la satisfacció de la feina que tu mateixa estàs fent perquè saps que ho estàs donant tot.

Quin és el teu somni com a esportista?

El meu somni, com el de tot esportista, és participar en uns Jocs Olímpics.

Veus molt lluny París 2024?

No, no ho veig impossible, però tot dependrà dels pròxims resultats.